Радев готвел “военен” кабинет, нямало да има министри от БСП?

Възможно обаче било хора от соцпартията да бъдат замове
10 май 2021 09:42, Елка Василева
82
Радев готвел “военен”  кабинет, нямало да има министри от БСП?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев готви служебно правителство със силно присъствие на бивши военни, пише “24 часа”. Правителството трябва да бъде назначено с указ на 11 май заедно с разпускането на парламента и назначаването на новата ЦИК.

Въпрос на баланс било да се намери най-добрият екип за трудната задача, коментира в неделя президентът. Служебният кабинет има малък мандат, а очакванията и отговорностите били огромни, обясни още Радев.

Служебният премиер ще е българин и мъж, отново заяви държавният глава и отказа да разкрие името му. Според неофициална информация начело на правителството ще застане бившият генерал, а сега президентски секретар Стефан Янев.

Още по темата

За поста се лансираше и името на бившия шеф на следствието Бойко Рашков. За него обаче оставало да оглави МВР.

А начело на Министерството на отбраната се очаква завръщането на Николай Цонев, който бе министър в тройната коалиция. Цонев бе съден и оправдан за дейността си като министър.

Социален министър пък ще е друг от бившите военни в екипа на президента - Гълъб Донев, който вече заемаше поста в първия служебен кабинет на Радев.

За правосъден министър вероятно ще посочи съветничката си по правните въпроси Иванка Иванова. До миналата година тя е била директор на правната програма на фондация “Институт Отворено общество – София”.

Близки до държавния глава твърдят, че финансов министър ще стане Асен Василев. През 2013 г. той бе назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В момента води Харвардски курсове в в СУ.

Държавният глава май се е отказал да взема министри от БСП, след като досега нито бе свикан пленум на социалистите, нито бе пуснато решение на подпис за някого. Социалисти не могат да стават министри без разрешение на Националния съвет.

В предишното служебно правителство на Радев вицепремиер бе Деница Златева, като тогава участието ѝ не мина през никаква партийна санкция. По това време обаче тя бе близка до Нинова, а днес е част от вътрешната опозиция.

Запознати разкриха, че президентът е искал да покани Златева и в новия кабинет, но Нинова се ядосала, че той го прави, без да се допита до нея. Затова и на пленума на 1 май по настояване на лидерката бе прието решение, че “в случай на покана на членове на БСП за участие като министри в служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, следва същите да уведомят ръководството на партията и да бъдат утвърдени от Националния съвет”. Радев е искал за министър на икономиката и Жельо Бойчев.

Според близки до президента Радев отново щял да повери земеделското министерство на проф. д-р Христо Бозуков, който заемаше същия пост и в кабинета “Герджиков”. Той е член на Градския съвет на БСП в Пловдив.

Очаква се обаче представители на БСП да влязат като зам.-министри в служебното правителство, тъй като няма партийна пречка за това - изискването на пленума е само за министри.

За здравен министър в служебния кабинет пък се очаква да бъде назначен бившият шеф на здравната каса Дечо Дечев. Той напусна поста в НЗОК след скандал с тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев заради лобистки текстове в полза на частните болници при плащанията от здравната каса. Според запознати той обаче не е казал окончателно “да” за поста. Слухове донесоха, че д-р Александър Симидчиев щял да смени проф. Костадин Ангелов. “Не са водени с мен такива разговори”, отсече депутатът от ДБ в интервю за Би Ти Ви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
18
 
19
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Песен за ушите ми е ревът на герберски тролопитеци. Сенва им кранчето, а лидерът им ще търка баровете скоро за кражби изнудвани и още неща. Браво на Радев за проведената война срещу мафията наречена Герб
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,щом придворния пар-цал на Боко така казва,вервайте им.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И танковете може да дойдат...както искаше един болшевишки президент преди години
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болшевиките в ужас....*** може да им вземе властта
22
9
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Направо военна хунта. После може и воененсъд.
21
11
 
22
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Радев готвел военен преврат. А добрутро. Някой да се изненадва? Само ще вместо военни маршове ще въведе хард-чалга, а вместо бизнес среда - трудова повинност и трудови войски. Строителни войски пък ще довършват магистралите и ще правят саниране. А правителството юе е от льотчици и парашутисти. Протестърите отиват в дисципа (карцера), НС се замества от генщаба. И задължителна казарма за младите свободомислещи. А честита военна хунта
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми по добре танковете щото се вижда решителност а не камери и микрофини в спалните на този и онзи използвани за компронати и извиване на ръце.
19
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберасткият рев е силен индикатор че скоро ще ядат мазния край на опашката.
18
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме новия кабинет.
17
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава да изкарате и....танковете
16
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мун..о Естонски има ПЕТСТОТИН секретари, консултанти и съветници в екипа си - все видни и "заслужили" агенти, доносници и ченгети от ДС - че на кого другиго може да се опре?Цивилни са тук-таме някои стари моми като Мара Спирова от "Оксфорд", която действа като основен двигател на Бойкикевци в Англия, пък наш мун..о отдавна си ги ляби, да не би да го заподозрем в обич към ***..а и Решетников.
15
18
 
25
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 2 години
Те сега герберунгелите ще видят Кон боб яде ли
14
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, май си силно разочарован от протестърите....Шубе ги е да поемат отговорност.......Това не им е площада да крещят и хвърлят павета
13
27
 
30
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
РАДЕФ -КЪДЕ ИЗТЕКОХА ДОБАВКИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ИЛИ ЩОМ ТИ ВЗИМАШ15000+1500лв ЗА БЕДНИТЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ САМО БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАВА !!!ЗА НАШЕ ДОБРО!!!!!!
12
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наша Иванка от "Отровено общество" - паричките на Сорос стигат и до пРЕЗИЛдента, да не е само Малофеев, я!
11
10
 
25
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
Съчинения по картинки в стил " Една жена казала" , мисля , че да цитираш 24 часа е все една да цитираш ПИК или ШОК , тоест да удариш дъното в журналистиката .
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Реви, Марко, реви, братко - ти в обора, аз на двора, да се радва Дечо Пора!"(Чудомир)
9
20
 
15
 
! Отговори
61880 преди 2 години
Каквито и да се служебните министри, важно е да спазват стиктно законите и да не протакат разобличенията за ГЕРБ и основно за Борисов. Наистина трябва да се внимава, защото вечният кръшкач омже да забегне, защото той не може да приеме, че законът е валиден и за него и се налага да понесе отговорност за кражбите, злоупотребите и разхищенията.
8
11
 
25
 
! Отговори
Радеф преди 2 години
Да ни е честити военното управление.Ураа-а-а-а.
7
9
 
35
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Е няма що, шапкари да ни управляват...