Радев готвел “военен” кабинет, нямало да има министри от БСП?

Възможно обаче било хора от соцпартията да бъдат замове
10 май 2021 09:42, Елка Василева
82
Радев готвел “военен”  кабинет, нямало да има министри от БСП?
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев готви служебно правителство със силно присъствие на бивши военни, пише “24 часа”. Правителството трябва да бъде назначено с указ на 11 май заедно с разпускането на парламента и назначаването на новата ЦИК.

Въпрос на баланс било да се намери най-добрият екип за трудната задача, коментира в неделя президентът. Служебният кабинет има малък мандат, а очакванията и отговорностите били огромни, обясни още Радев.

Служебният премиер ще е българин и мъж, отново заяви държавният глава и отказа да разкрие името му. Според неофициална информация начело на правителството ще застане бившият генерал, а сега президентски секретар Стефан Янев.

Още по темата

За поста се лансираше и името на бившия шеф на следствието Бойко Рашков. За него обаче оставало да оглави МВР.

А начело на Министерството на отбраната се очаква завръщането на Николай Цонев, който бе министър в тройната коалиция. Цонев бе съден и оправдан за дейността си като министър.

Социален министър пък ще е друг от бившите военни в екипа на президента - Гълъб Донев, който вече заемаше поста в първия служебен кабинет на Радев.

За правосъден министър вероятно ще посочи съветничката си по правните въпроси Иванка Иванова. До миналата година тя е била директор на правната програма на фондация “Институт Отворено общество – София”.

Близки до държавния глава твърдят, че финансов министър ще стане Асен Василев. През 2013 г. той бе назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В момента води Харвардски курсове в в СУ.

Държавният глава май се е отказал да взема министри от БСП, след като досега нито бе свикан пленум на социалистите, нито бе пуснато решение на подпис за някого. Социалисти не могат да стават министри без разрешение на Националния съвет.

В предишното служебно правителство на Радев вицепремиер бе Деница Златева, като тогава участието ѝ не мина през никаква партийна санкция. По това време обаче тя бе близка до Нинова, а днес е част от вътрешната опозиция.

Запознати разкриха, че президентът е искал да покани Златева и в новия кабинет, но Нинова се ядосала, че той го прави, без да се допита до нея. Затова и на пленума на 1 май по настояване на лидерката бе прието решение, че “в случай на покана на членове на БСП за участие като министри в служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, следва същите да уведомят ръководството на партията и да бъдат утвърдени от Националния съвет”. Радев е искал за министър на икономиката и Жельо Бойчев.

Според близки до президента Радев отново щял да повери земеделското министерство на проф. д-р Христо Бозуков, който заемаше същия пост и в кабинета “Герджиков”. Той е член на Градския съвет на БСП в Пловдив.

Очаква се обаче представители на БСП да влязат като зам.-министри в служебното правителство, тъй като няма партийна пречка за това - изискването на пленума е само за министри.

За здравен министър в служебния кабинет пък се очаква да бъде назначен бившият шеф на здравната каса Дечо Дечев. Той напусна поста в НЗОК след скандал с тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев заради лобистки текстове в полза на частните болници при плащанията от здравната каса. Според запознати той обаче не е казал окончателно “да” за поста. Слухове донесоха, че д-р Александър Симидчиев щял да смени проф. Костадин Ангелов. “Не са водени с мен такива разговори”, отсече депутатът от ДБ в интервю за Би Ти Ви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
аха преди 2 години
разиденителя става пиночет - ще вдига юмручето и ще почват метежи - всеки неудобен на радевата власт ще бъде разстрелван на площада
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дойдат танковете
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно само червени с фуражки и без фуражки.
63
0
 
4
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 години
До петолъчник 66Недей да лъжеш, другарю цоциалист!Доколкото си спомням, ДПС заби ножа в гърба на СДС и на премиера Филип Димитров през далечната 1992 - ра година!Оттогава ДПС се явяваше незаменим и несменяем коалиционен партньор на БСП!Всички знам за обръчите от фирми, а гадния Костов продаде половината предприятия на ултрачервени другари, така че по вероятно е пишештите възхваляващи комунистите, Русия и Румен Грипенов да харчат червени пари :)))
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агитката на Герб сдс и ДПС яко работи във форума с крадени пари и държавни субсидии. Само не знам защо коректора изписва доста партии с малки букви но други две три с главни букви. Нещо продажен ми се види тоя речник, пардон ко речник, но то само той да е продажник как да е....
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯСНОО БСП СА НАЙ ПОДГОТВЕНИ ЗА ЗАМОВЕ. КАКВОТО И ДА ОЗНАЧАВА ТОВА.
60
3
 
5
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Тия, дето гласувахте за , и тая дето го издигна, Цачева щеше да нанесе, много по малко щети на България.
59
5
 
13
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Зелен чорап,фигурант,сричкоговорещия а сега вече и на Пиночет
58
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Христо ХристовЗначи казваш, че атлантиците и лично Соломон Паси ще се гаврят с БСП?Така да бъде. Одобрявам, без значение кой ще се гаври с тях :)Но аз казах, а ти явно си с вечерно училище и четенето ти е проблем, че ГЕРБ ще се изгаври не само с Партията, а и със Слави, сестра Галева и Румен Грипенов Решетников!!!Подозирам, че ще бъдеш свидетел :)))
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шпионски кабинет,обслужващ Москва!
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУМЕНЧО, АКО ПАК НАЗНАЧИШ ГЕРБЕСТАТА ПАТЕРИЦА ГЕРДЖИКОВ, ЗАБРАВИ ЗА ВТОРИ МАНДАТ, АЗ ЩЕ АГИТИРАМ СРЕЩУ ТЕБЕ НЕБЛАГОДАРНИКО НА БСП.
55
0
 
3
 
! Отговори
Стефан Христов преди 2 години
До ПроСоТо:А д-р Янко Станев от Варна, виден деятел на СДС-ДПС-СДС, ще му приглася от сърце!
54
6
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Христо ХристовГладна кокошка - просо сънува!Гаврата ще бъде на следващите избори - ГЕРБ ще се изгаври с "здравите сили" - БКП, пардон, БСП, Слави, сестра Галева, Костя Копейкин.. въобще с цялото ОФ!А Румен Грипенов Решетников ще го отнесе с 200 и жалните му вопли ще се чуват чак в Масква :)))
53
10
 
12
 
! Отговори
4epa преди 2 години
РАДЕФ ЩЕ КОПУВА ПАК САМОЛЕТИ - ГРИПЕНИ !!!!!!! ДЕСИ ИСКА ДЕНГИ(ЕВРАКИС) !!! АКО НЕ И ПОДСИГОРИ ЕВРАКИС ЩЕ СПОДЕЛИ ВСИ4КИТЕ СИ ТАЙНИ ЗА ЗЛОПОТРЕБИ КАТО ГЕНЕРАЛ В ВВС !!!!!!!!!!!!
52
1
 
7
 
! Отговори
Стефан Христов преди 2 години
Аз предлагам на г-н Президента да назначи за премиер д-рЯнко Станев от Варна. Той е типичен чиновник, три пъти сменял партийната си принадлежност, а от 20 г. е несменяем зам.-председател наОбС - Варна. За да "натопи човката" /по думите на М. Пузо/, той е готов на всичко, дори да се жертва за премиер.Ако обаче Стефан Янев стане премиер, г-н Радев да назначи д-рЯнко Станев за своя пръв и най-главенсъветник!Предлагам съвсем безкористно мнението си за широко обществено обсъждане!
51
14
 
15
 
! Отговори
ВОЕННАТА ХУНТА.... преди 2 години
СЪВЕТСКИЯ ГЕНЕРАЛ - МУТРА РУМЕН РАДЕВ ОСЪЩЕСТВИ 9-ТО МАЙСКИ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В ДЪРЖАВА ОТ ЕС И НАТО...!!!КЪДЕ СПЯТ ПОСОЛСТВАТА НА ЕС, САЩ..?КЪДЕ СПИ НАТО..?КЪДЕ СПИ ЦРУ..?КОГАТО СЕ СЪБУДЯТ, ВЕЧЕ Е КЪСНО..... УБИЕЦА ПУТИН(ПО ДУМИ НА БАЙДЪН).... ВЕЧЕ ВОДИ С 2:0.....
50
6
 
3
 
! Отговори
Лудата Крава е преди 2 години
нелечима болест. По тази логика по-добре ченгесарска (лефскарска) държава начело с тиквата.
49
2
 
10
 
! Отговори
Скоч преди 2 години
Айде сега да видим раздутия държавен номенклатурен апарат ще бъде ли намале, тъй като разноските са големи а в същото време се плащат едни милиони.
48
4
 
11
 
! Отговори
Още от същото: преди 2 години
"Румен Радев концесионира националната сигурност на Цветлин Йовчев, Николай Цонев и Сергей Станишев"terminal3.bg/rumen-radev-varna-iovchev-conev-stanishev/
47
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тоя предател ми се повръща.Трябва да бъде обесен пред Президентството.