Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота

Проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра "Конституционноправни науки" към СУ
11 май 2021 16:35, Анисия Иванова
106
Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични. Това каза в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Софийски университет, с водещ Живка Попатаносова.

Друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната. Експертът подчерта ясно и ролята на Централанта избирателна комисия, която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

Още по темата

"Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда, сподели Киров пред Bloomberg TV Bulgaria.

„В състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици. Към този момент състава на ЦИК е формиран от 8 юристи и 7 не-юристи“, посочи той.

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Колев, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

Всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според професора служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важно“, съобщи Пламен Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Там е работата, че бележките не се броят. Нито се пазят. Ако някой иска даже, може да си я вземе със себе си бележката, в къщи за спомен.----------Това НЕ Е вярно! На случаен принцип се разпорежда на комисии да броят бележките. Бележките са част от изборния процес и се опаковат към материалите връщани към РИК-овете.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил съм член на секция в Столипиново с 30% невалидни бюлетини и действително си бяха невалидни. къде по 2 избора, някъде само преференции, някъде празни, друг случай - хикс в полето за печата, други с текст със задраскана бюлетина, други с плътна точка върху числото, с хикс от другата пред квадрата с числото. А понякога с текст - пожелания към майките на партийните ръководители и т.н. И все пак ГЕРБ пращат такива членове в комисиите, че и в точката ще видят Хикс, ако е в полето на ГЕРБ :D
59
8
 
6
 
! Отговори
Не го е казал преди 2 години
В статията никъде не се вижда проф. Пламен Киров да е казал, че "Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота". Тогава откъде такова заглавие? От централата на ГЕРБ ли идва или е лично мнение на ж'урналистката.
58
7
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен: "как точно герб фалшифицира изборите"? Те си знаят. Но процентът невалидни бюлетини (в някои секции до 30%) дава повод за основателни съмнения за фалшифициране. А при машинното гласуване невалидни бюлетини няма.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието не кореспондира със съдържанието на статията.
56
8
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До гражданин: Когато избирателят можеше да гласува само с бюлетина, това налагаха ли му го силово? Не, нали.Защо тогава гласуването само с машина да е "налагано силово". Каква е разликата между това, да се гласува само с бюлетина и да се гласува само с машина?
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65. Айде сега, като си такъв тарикат, обясни, ама ясно, конкретно и с доказателства, как точно герб фалшифицира изборите?
54
3
 
4
 
! Отговори
гербер преди 2 години
До 63. Хе-хе, и защо? Защото някой си *** го е написал в интернет ли? Това вероятно си го писал и през 2013, а? И после. Само че, байно, това зависи от суверена, а не от кирливи галошши като теб.
53
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааааа,без номера,като герберите фалшифицираха изборите ,нямаше спор,нали!
52
4
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Може и да не е противоконституционно, но нарушава демократични права на избирателя да има избор ТОЙ САМИЯТ как да гласува, а не ДА МУ ГО НАЛАГАТ СИЛОВО. Факт е, че 76% от избирателите на предните избори бойкотираха машинното гласуване, това не е ли достатъчно?
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе??? Не думай!!!ГЕРБ повече няма да помирише властта, тъй да знаете!
50
6
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 2 години
"Нари при маишинно гласуване се издава бележка с гвоето глосевони. Нокроя на деня се броят бележките и се сравнява броят им с протокола от машината. Ако има разминаване се броят гласовете от бележките."_______Там е работата, че бележките не се броят. Нито се пазят. Ако някой иска даже, може да си я вземе със себе си бележката, в къщи за спомен.
49
4
 
4
 
! Отговори
Един преди 2 години
Поне едно е ясно.Няма да има невалидни бюлетини вече.
48
0
 
2
 
! Отговори
Този ,който ще се преди 2 години
осмели да се опитва да манипулира машинният вот ще бъдат тези ,които са недосегаеми от полиция прокуратура и съд!! А кои са тези ,които са недосегаеми в държавата и извън нея също?
47
2
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
бутоните и си вярват че днес имат или нямат късмет. Пък то на късмета му викали софтуер. Сега даже не се налага и да отворят машината.Пък после ти ще си мислиш че твоята партия за която уж си глсувал е нямала късмет!Всъщност - не! В България това не може да стане, а? Как мислиш?
46
2
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Едно време бяха много разпространени едни машини за игра на покер/комар и сега ги има ама само по казината. И като дойде техника дето ги поддържа, всеки път пита собственика "на колко процента искаш да ги наглася?", т.е. колко процента да му е печалбата и колко да печели клиента. И оня вика - тая 5, другата и тя 5, пък оная 30 - да зарибявам клиентите че могат да печеля при мен. Техника си върши работата, затваря машината, слага стикер че е изрядна и си ходи. После будалите ходят, блъскат по
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом банкин се съласи, значи има уловка.Всеки играе за депесето,новидиш ли...Добре че, отмениха пощата.Не изчистиха списъците,мекотелите отИТН,и сие.Оспорване ще има,но гласуването да независи от купени РИК.Този изпълзя,то е видно,но като сеявиш в ефир,помисли малко държавни-чески.Защо има титли,а няма разум???Бееееееееее!!!
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините са венецуелски, Радев ще покани руските си приятели да ги пипнат тук там и песента ви е изпята, ама че сте овце.
43
4
 
7
 
! Отговори
Вечна му власт!! преди 2 години
Причината за оспорването навоъа и предстоящата полит.криза , докато се завърне Бойко пак на власт , се казва слави ага!!Хвала на Бойко!!
42
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън.Половината пенсионери имат смартфон и си говорят по скайп с децата, сега щели да имат проблем с едно гласуване.Ама е важно да се плюе, защото няма да минават номерата с невалидните бюлетини.