Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота

Проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра "Конституционноправни науки" към СУ
11 май 2021 16:35, Анисия Иванова
106
Машинното гласуване може да е причина за оспорване на вота
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични. Това каза в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Софийски университет, с водещ Живка Попатаносова.

Друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната. Експертът подчерта ясно и ролята на Централанта избирателна комисия, която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

Още по темата

"Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда, сподели Киров пред Bloomberg TV Bulgaria.

„В състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици. Към този момент състава на ЦИК е формиран от 8 юристи и 7 не-юристи“, посочи той.

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Колев, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

Всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според професора служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важно“, съобщи Пламен Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Април месец не нямаше проблем, а сега има.
40
12
 
12
 
! Отговори
с мирис на ? и $ преди 2 години
от протестите и червената мъгла изтърбушиха изборния закон с най-рисковите методи за гласуване. Не са толкива прости да не знаят, че това предполага фалшификации и подпомагане на ДПС и на господарите им от Дубай и Белград....
39
15
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До АнонименХартията от машините и тя избледнява като другите какви ти 10г ще изкара. Радев после ще го осъдят за предателство срещу родината заради вдигнатия юмрук. Изгладнелия народ ще го помете
38
14
 
11
 
! Отговори
Чалгаристан преди 2 години
Здравей Русия, Северна Корея, Китай. Чао , Чао , Чао Европа !
37
6
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Много е важно, като ти излезе машинния хартиен вот, да си погледнеш ОТПЕЧАТАНОТО. Да не се окаже, че си избрал ИТН пък си гласувал за ДПС. Защото идва служителя къса бележката, сгъва я и ти НЕ ВИЖДАШ вота си! Помислете си дами и господа!
36
10
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Този мина всякакви граници с пристрасността си към герберастите.По тяхно време взе началнически пост,и сега говори дивотии.Господине,не се опитвай да ни представиш политическите си пристрастия,като научни обяснения.В момента правиш частно тълкуване на закона.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не ви интересува, вас ви интересува електората (предимно баби и дядовци) на БСП да бъде "преметнат"Бабите и дядовците по наблюдения от София се оправят достатъчно добре с машините и няма да бъдат преметнати. От комисията помагат в случай че някой се затруднява. В малките села където и комисията може да има затруднения ще се гласува с хартиени бюлетини.
34
6
 
13
 
! Отговори
дЕдо преди 2 години
Искам си гласуване с бюлетина и то цветна, както си беше едно време, искам си телефона с шайба, искам да пиша с перо и мастило за по сигурно в сандъче с пясък за да си го изтривам лесно, искам си трабантчето, искам отново да стана млад.... Май много искам ... :-)
33
9
 
13
 
! Отговори
Dim преди 2 години
Въвеждането на задължително машинно гласуване се направи точно с цел касиране на следващите избори!! Предстои близо година управление на служебното правителство редено от Божков!Много неща има за замитане,много промени трябва да бъдат спрени!Печели се време с поставяне на държавата на колене в изборни процедуриДано тази година не ни струва деситилетия!!
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До яко ни го нахендихаДо сега ВСИЧКИ БЮЛЕТИНИ И ПРОТОКОЛИ ОТ ИЗБОРИ, отговорно се съхраняват около 10 г. след провеждане на съответния избор.Сега се съхраняват данните, бележките от гласуването издадени от машините и протоколите. Стига свободни съчинения.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пито-платеноЯ ми обясни как ще стане томера с манипулирането на изборите и какво връзска има с данните от НАП. Нари при маишинно гласуване се издава бележка с гвоето глосевони. Нокроя на деня се броят бележките и се сравнява броят им с протокола от машината. Ако има разминаване се броят гласовете от бележките. Данните са офлайн в машините и се пазят отделно. Втори път тези данни се сравняват в РИК. А пак обясни технологията на измамата.
30
11
 
8
 
! Отговори
яко ни го нахендиха преди 2 години
До сега ВСИЧКИ БЮЛЕТИНИ И ПРОТОКОЛИ ОТ ИЗБОРИ, отговорно се съхраняват около 10 г. след провеждане на съответния избор. Винаги, КАКТО СЕ Е СЛУЧВАЛО, при оспорване на резултата и с решение на съда те могат да бъдат отново преброени. Сега какво ще има в архива ??? Касови бележки, флашки или селфита на изборната комисия !?!?!?! По-голяма тъпотия и по-голям шанс за манипулация на вота едва ли може да се измисли !!! На Чалго-питеците именно за това им бяха платили от Дубай.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено! Ако бсп и паважните партийки спечелят, ще кажат че така трябва. Но ако загубят, ще оспорят. Това е целта.
28
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 2 години
Май на територията всеки вот може да е манипулиран, машинен, с бюлетини или с едното и другото.
27
2
 
8
 
! Отговори
Амед Азнавур преди 2 години
До Анонименаа за собствениците на машинариите сяка по за 3600 лв са точно печалба.
26
13
 
7
 
! Отговори
ПОРЕДНИЯ ГЕРБАДЖИЯ преди 2 години
ПОРЕДНИЯ ГЕРБАДЖИЯ СЕ ИЗКАЗА....
25
16
 
21
 
! Отговори
пито-платено преди 2 години
Божков се размина на косъм с парламента. След като разпореди на Фигуранта Радев и слугата си Трифонов да действат за предсрочни избори - Поразиите вече са факт !!! Изборния закон вече успяха да го променят в негова полза и отлично го натъкмиха за фалшификации.Ето защо са им трябвали онези лични данни дето източиха от НАП - да гласуват машинно от наше име....... Бъдете сигурни, че следващите избори ще са тежко манипулирани !!!
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27Да добавя: прозрачността на вота също е компрометирана. Знае се кой в колко часа е гласувал, от извадката на машината се знае И за кого.
23
2
 
9
 
! Отговори
ъхъ преди 2 години
До АнонименАма аз не искам електронно правителство. Само това ми трябва - вместо кукли на конци, да ни управляват айфони.
22
1
 
4
 
! Отговори
Краи преди 2 години
До 24 точно така еИзборите които променят нещата - мажоритарни в два тура са забранени със закон от 1990 г насам