Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев

Президентът може да консолидира широка подкрепа зад себе си
Обновена: 11 май 2021 18:07 | 11 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
111
Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако служебният кабинетът тръгне самоцелно да търси скелети в гардероба и да дискредитира управлението на Бойко Борисов, няма да спечели много. Ще си изгуби енергията, с която би могъл да свърши някои позитивни неща, заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

По думите му вероятно става въпрос за опит за някакъв тип консенсусно правителство.

Още по темата
"Вътре има хора с различни профили, с различна биография, идващи от различни политически сили“, смята политологът за обявените днес от президента състав и структура на служебното правителство, оглавявано от досегашния секретар на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев.

"Едновременно имаме Янаки Стоилов от социалистическата партия, имаме Асен Василев, който беше в служебното правителството на президента Плевнелиев, както и знакови лица като министъра на вътрешните работи– Бойко Рашков. Можем да споменем още Стойчо Кацаров, който е свързан биографично и управленски със СДС, изобщо една много пъстра палитра. Това е опит за търсене на ценностен и идеен политически консенсус, при това в много общ план. Има представители на различни партии и идеологически течения, което е интересно“, посочи Делийски и подчерта, че с оглед на това, че кабинетът ще работи 2-3 месеца, няма такова значение, че са толкова различни хората вътре.

"Това е и знак на президента с оглед на неговата предизборна кампания. Един път е консенсус, за да бъде прието от различни политически сили и групи служебното правителство, както и да работи в относително спокойна обстановка и втори път – отваряне към различни групи в обществото с оглед на предстоящите избори. С други думи – опит на президента, през този кабинет, да консолидира една много широка подкрепа зад себе си. Така го разчитам аз", допълни още той.

Политологът припомни, че основната задача на служебния кабинет все пак ще бъде да организира и проведе следващите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

"Няма да му е лесно в основната му задача с новия Изборен кодекс. Има много нови неща, има голямо очакване, както и очевидна нагласа са проблематизиране на изборния процес, не дай си Боже и на изборния резултат. От тази гледна точка служебният кабинет ще бъде поставен в тежка ситуация, именно по отношение на ключовата си функция", коментира още анализаторът. То подчерта, че служебните министри трябва да поставят като акцент и управлението на COVID-кризата, която все още не е отминала, както и преодоляването на икономическите последици от нея.

"Освен, че сме в режим на предсрочни парламентарни избори, ние сме и в режим на предстоящи президентски избори. За президента ще бъде много важно какво ще бъде отношението към онова, което е свършил неговият служебен кабинет. Вече в центъра на очакванията и обществения интерес няма да бъде Борисов и хората около него, а ще бъде Радев и хората около него. Друг е субектът на отговорност. Тези хора могат да свършат и добра работа, но могат и да не свършат добра работа, а това ще се отрази на президента.

Той трябва да бъде много внимателен в това отношение, както и какви цели ще бъдат поставени, за да бъдат те реалистични и изпълними. Една евентуална интерпретация за провал на служебния кабинет няма да се отрази добре в надпреварата му за втори мандат", смята Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
8
 
! Отговори
ТИКВЕНЮГЕНД преди 2 години
Като прочетем, или чуем името на Президента и се насираме от яд. Нито има такова шкембе като Баце, нито мое така убаво да си държи ръцете в джоба, нито е чел ''Винету'', държава че ми управлева
64
4
 
9
 
! Отговори
До обективно преди 2 години
Всъщност основната вина на Радев е в това, че той не започна процес на изчистване от извръщенията като посочих по-доло да съдейства за внасяне сигнали в прокуратурата, а се опитваше да прехвърли вината на криминалните елементи върху ГЕРБ и да изолира прокуратурата от обществото вместо да я подкрепи и съдейства.В този смисъл той се явява защитник на мутрите и гнездо за разделение и противопоставяне на народа.
63
4
 
6
 
! Отговори
До обективно преди 2 години
Прокуратурата няма да се задейства докато не се подаде сигнал.Ако сигнала не се документира, той ще умре някъде.Пишете тук, подавайте заявление в прокуратурата.Посетете някоя партия. По-добре от две противоположни политически спектър, за да се задейства ако не едната, то другата.
62
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НИКОГА повече Радевффффффффф
61
6
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз съм монархист. Не вярвам в републиканската институция, защото тя никога не може да бъде обективна. Един президент винаги тръгва от убеждения и партии, които имат двтори,трети или четвърти опоненти. За разлика от президента Царят от бебе бива възпитаван в безпристрастие и обективност. Така Царят винаги е Държавен глава дори и за онези,които по убеждение не гласуват.
60
5
 
15
 
! Отговори
С чалга не става преди 2 години
Радев не направи нищо полезно последните четри години.Просто не е за вярване че ще направи нещо за следващите три месеца.Най-много да прибегне до реваншизъм. От това ще спечели малка шайка около него и баджанака му, но и той сам видя че от Слави не става нищо.Така че може да се очаква Радева зима и тогава тези лъвове които сега скачат на Бойко ще станат гладни мокри котета.
59
3
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ВИОЛЕТА КОМИТОВА ОТ СЛУЖЕБНОТО Е СОБСТВЕНИЧКА НА ДВЕ КЪЩИ ЗА ГОСТИ В С. ПИСМЕНОВО, ПРИМОРСКО, ПОСТРОЕНИ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ОТ 200 000 ЕВРО С ЦЕЛ УЖ РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ!!! НИ ЕДИН ТУРИСТ ОБАЧЕ!!! А ПРОКУРАТУРАТА ЗАЩО НЕ СЕ САМОСЕЗИРА!!! ДОКАЗАТЕЛСТВА - БОЛ!
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце е като изхабен презерватив - лепкав и ненужен.
57
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно, от слави,мая и Божков му зависи мандата, постигнаха диктаторско гласуване само с машини и неограничени секции в Турция надявам се е доволен сега това го очаква от миналото лято с вдигането на юмрука
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Много бъркаш! БСП лети към дъното и никой Не може да я спаси вече!-:) Най малко пък президента и едва ли му е " цел"!-:) По скоро лошото за избирателите на ГЕРБ е,че я следва както никога до сега,откакто се появи! Хората искат вече нещо ново на политическата сцена! Партия,която наистина ще защити интересите им! Аз ще гласувам за новото ПАК!-:)
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От служебния кабинет зависи вторият мандат на РадевАКО МУ КУПЯТ ДОСТАТЪЧНИ ГЛАСОВЕ ДА, АМА НИЕ ДА ХОДИМ ЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ АКО НЕ НИ ПЛАТЯТ?САМО ПИТАМ, ЗА ЕДИН ПРЕЯТИЛ (обича кибапчита)
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 67 Нямам идея колко му е заплатата на президента.Но ако е такава,то на Борисов явно е по малка?! И затова ли не престана със схемите си,та обърна държавата в Групировка? Така както беше по мутренските времена? Споменавам ги,защото се развиха пред очите ми! Кашата беше голяма веднага след 1989 г,след падането на Живков! Та го наблюдавам от тогава,скачайки от пост на пост в държавата! Вярвай ми! Борисов не е падал до това "ниво" както до сега.Това е краят му!Повярвай ми!
53
2
 
9
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
От служебния кабинет зависи и резултата на БСП на следващите избори. Може и да е трагичен.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
25 000 лв е заплатата на Радее *** месец.
51
1
 
2
 
! Отговори
Psycho преди 2 години
До АнонименБЪДЕТЕ ПОЗИТИВЕН! ДЕМОНСТРИРАЙТЕ ВИНАГИ ДОБРОНАМЕРЕНОСТ! НЕРВИРАНЕТО ТОЧНО ПРЕДИ СЪН ВОДИ ДО ТЕЖКИ ПСИХОЗИ, ФОБИИ НАРУШЕНИЕ НА ИМУНИТЕТА.
50
1
 
8
 
! Отговори
Сиси преди 2 години
Няма значение герб или други важното е да се измъкне държавата от тинята и да се вдигнат пенсиите и да се създадат нови и подобре платени работни места 700 лева минимална пенсия и 1000 лева минимална заплата и 2000 лева средна заплата в провинцията и 2500 в софия .да се поставят добре образовани хора на всички места и да се нямали краденето което сега е навсякъде и е безобразие хората да бягат в чужбина а другите да гладуват с тези ниски доходи
49
4
 
11
 
! Отговори
МАДУРО Венецуела преди 2 години
Я поздравляю товарищь Радев- Решетника с новъйм правителство! Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Велислав Минеков..отявленнъйе комунистическите креатури..Хорошо Раде Хорошо..Я ожидаю много скелети из гардероба! Наши машинки для вота на 11.07 уже готовьй,программированнъй так,що ГЕРБ получил только 10 депутатите,а Славуца- Имеет Такой Народ получават 121 депутати,такава бъйла заръка Решетникова..Хорошо Хорошо
48
4
 
1
 
! Отговори
Psycho Dispansera преди 2 години
До Иван ВАНКА НЕ РЕЛАКСИРАТЕ ДОСТАТЪЧНО! Вие Имате сериозна НЕВРОЗА, ВЪТРЕШЕН ДИСКОМФОРТ ПРИЧИНЕН ОТ ЗЛЪЧНА ОМРАЗА СПОТАЕНА ПОД ФОРМАТА НА ПАТРИОТИЗЪМ ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА СИМПАТИЯ, ЛОЯЛНОСТ ИЛИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу диктатурата на Радев!
46
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Дано да се провали новото правителство. Така ще изчегъртаме не само площадните демократи, а и Радев есента.