Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев

Президентът може да консолидира широка подкрепа зад себе си
Обновена: 11 май 2021 18:07 | 11 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
111
Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако служебният кабинетът тръгне самоцелно да търси скелети в гардероба и да дискредитира управлението на Бойко Борисов, няма да спечели много. Ще си изгуби енергията, с която би могъл да свърши някои позитивни неща, заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

По думите му вероятно става въпрос за опит за някакъв тип консенсусно правителство.

Още по темата
"Вътре има хора с различни профили, с различна биография, идващи от различни политически сили“, смята политологът за обявените днес от президента състав и структура на служебното правителство, оглавявано от досегашния секретар на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев.

"Едновременно имаме Янаки Стоилов от социалистическата партия, имаме Асен Василев, който беше в служебното правителството на президента Плевнелиев, както и знакови лица като министъра на вътрешните работи– Бойко Рашков. Можем да споменем още Стойчо Кацаров, който е свързан биографично и управленски със СДС, изобщо една много пъстра палитра. Това е опит за търсене на ценностен и идеен политически консенсус, при това в много общ план. Има представители на различни партии и идеологически течения, което е интересно“, посочи Делийски и подчерта, че с оглед на това, че кабинетът ще работи 2-3 месеца, няма такова значение, че са толкова различни хората вътре.

"Това е и знак на президента с оглед на неговата предизборна кампания. Един път е консенсус, за да бъде прието от различни политически сили и групи служебното правителство, както и да работи в относително спокойна обстановка и втори път – отваряне към различни групи в обществото с оглед на предстоящите избори. С други думи – опит на президента, през този кабинет, да консолидира една много широка подкрепа зад себе си. Така го разчитам аз", допълни още той.

Политологът припомни, че основната задача на служебния кабинет все пак ще бъде да организира и проведе следващите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

"Няма да му е лесно в основната му задача с новия Изборен кодекс. Има много нови неща, има голямо очакване, както и очевидна нагласа са проблематизиране на изборния процес, не дай си Боже и на изборния резултат. От тази гледна точка служебният кабинет ще бъде поставен в тежка ситуация, именно по отношение на ключовата си функция", коментира още анализаторът. То подчерта, че служебните министри трябва да поставят като акцент и управлението на COVID-кризата, която все още не е отминала, както и преодоляването на икономическите последици от нея.

"Освен, че сме в режим на предсрочни парламентарни избори, ние сме и в режим на предстоящи президентски избори. За президента ще бъде много важно какво ще бъде отношението към онова, което е свършил неговият служебен кабинет. Вече в центъра на очакванията и обществения интерес няма да бъде Борисов и хората около него, а ще бъде Радев и хората около него. Друг е субектът на отговорност. Тези хора могат да свършат и добра работа, но могат и да не свършат добра работа, а това ще се отрази на президента.

Той трябва да бъде много внимателен в това отношение, както и какви цели ще бъдат поставени, за да бъдат те реалистични и изпълними. Една евентуална интерпретация за провал на служебния кабинет няма да се отрази добре в надпреварата му за втори мандат", смята Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
15
 
! Отговори
От служебния преди 2 години
Кабинет и неговите машинки с руски софтуер зависи не само втория мандат на Радев, но и състава на следващото НС. Едва ли Радев разчита на народния вот.
44
14
 
5
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 2 години
До 54. Тази "приказка" приключи!-:))) Кой не го е разбрал това,че Герб се срива с всеки ден? Май само ти?!
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип е така! Но мисля,че Радев назначи хора,доказали професионализма си! И ако този човек,чрез служебното си правителство,успее и проведе,най после едни свободни и демократични избори.Ще успее да пребори всели друг кандидат за местото му на Дондуков! Имам резерви,за назначаването на Енаки Стойлов! Който е професионалист наистина,но е от БСП! -:) Това си е мое мнение! Но като цявло,мисля чед Радедв,отново ще спечели изборите за президент! Оплюват го избирателите на ГЕРБ само!
42
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение какво ще прави служебния кабинет...ГЕРБ ще спечели изборите с около 40%.Факт!
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щ толкоз стрх от Фигуранта?Ами затова:Защо под.логата на Фигуранта Слави и партията му ИТН, от първия ден реши, че може да не спазва законите? Прдседателката, която предложиха е избрана с разраз на Правилника за избор на Председател.Защо Радев натисна НС и беше избран такъв нов Правилник за провеждане на избори, че дават възможност на Слави и ДПС да са с най-висок %?Защо този Правилнк беше отпечатан още същата нощ, когато беше гласуван? И защо толкова бързаше Радев? заради Божков и Путин??
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Края на един диктатор -лайв!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е свършен, траурния агент да се маха.
38
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МишоНали си имате паравоенни ченгета, що толкова страх от "Фигуранта" ? :)) Боцко да не би да е наплашен ! ? :)) Ще спечелите галене по темето от Шехерезада, продължавайте :)
37
0
 
4
 
! Отговори
Депеша преди 2 години
"*** ше ядеш xy;pката."Дойчо
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ле-ле нов Орешарски кабинет!
35
4
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
фигуранта втори мандат ?! е накъде повече ше ни излага пред света този нищоправец ?
34
2
 
11
 
! Отговори
Новият кабинет: преди 2 години
Фуражка, прокопи, фуражка, прокопи, ...
33
3
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Волен осъди Слави на 10 бона за клевета. Сумата е изплатена от Слави. Ще има и още осъдени за клевета от Волен.
32
9
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
ГЕРБ и ИТН нямат шанс. АТАКА ПОБЕДА! Служебният премиер е атакист.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от ИТН, щото гербавите ще са в миманса на изборите :)) Радев има огромна подкрепа, не знам мутрата къде е тръгнал за президент според лижещите *** на Севдето :))
30
0
 
12
 
! Отговори
АКО преди 2 години
АКО НЯМА ИЛИ НЕ ПОКАЖАТ СКЕЛЕТИ В ГАРДЕРОБА - ЗА КАКВО БЕШЕ ЦЯЛОТО ШОУ?!???!ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ НЯМАТ НИЩО, А САМО ЛАЯТ!!
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъмнината на задкулисието победи светлината. Зеленото Чорапче и крадливата му хунта ще съсипят България.
28
3
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Военният преврат успя. Въпросът е дали ще можем да отстраним военната хунта от власт без насилие. Ако през юли откажат да сдадат властта доброволно, ще стане мазано.
27
4
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Янев бил генерал - ще умра от смях. Аз лично го помня като търгаш на Грипените. Дано да се провали и сега.
26
7
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
обезсилването на герб съотетно честни избори в голямата си част би дошло чрез изваждане именно на скелетите от гардероба на което 80% от народа се надявадали заради унищожаването на герб или прекъсване на душманските практики от до сега управлявалите ние просто искаме едно нещо със сигурност и това е правосъдие за незаконните бъркания в кацата с медагресивните реакции в поведението на герберите доказва че има много какво да губят и за какво да се притесняват те знаят че са газили прес просото