Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев

Президентът може да консолидира широка подкрепа зад себе си
Обновена: 11 май 2021 18:07 | 11 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
111
Политолог: От служебния кабинет зависи вторият мандат на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако служебният кабинетът тръгне самоцелно да търси скелети в гардероба и да дискредитира управлението на Бойко Борисов, няма да спечели много. Ще си изгуби енергията, с която би могъл да свърши някои позитивни неща, заяви в интервю за БГНЕС политологът Страхил Делийски.

По думите му вероятно става въпрос за опит за някакъв тип консенсусно правителство.

Още по темата
"Вътре има хора с различни профили, с различна биография, идващи от различни политически сили“, смята политологът за обявените днес от президента състав и структура на служебното правителство, оглавявано от досегашния секретар на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев.

"Едновременно имаме Янаки Стоилов от социалистическата партия, имаме Асен Василев, който беше в служебното правителството на президента Плевнелиев, както и знакови лица като министъра на вътрешните работи– Бойко Рашков. Можем да споменем още Стойчо Кацаров, който е свързан биографично и управленски със СДС, изобщо една много пъстра палитра. Това е опит за търсене на ценностен и идеен политически консенсус, при това в много общ план. Има представители на различни партии и идеологически течения, което е интересно“, посочи Делийски и подчерта, че с оглед на това, че кабинетът ще работи 2-3 месеца, няма такова значение, че са толкова различни хората вътре.

"Това е и знак на президента с оглед на неговата предизборна кампания. Един път е консенсус, за да бъде прието от различни политически сили и групи служебното правителство, както и да работи в относително спокойна обстановка и втори път – отваряне към различни групи в обществото с оглед на предстоящите избори. С други думи – опит на президента, през този кабинет, да консолидира една много широка подкрепа зад себе си. Така го разчитам аз", допълни още той.

Политологът припомни, че основната задача на служебния кабинет все пак ще бъде да организира и проведе следващите предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юли.

"Няма да му е лесно в основната му задача с новия Изборен кодекс. Има много нови неща, има голямо очакване, както и очевидна нагласа са проблематизиране на изборния процес, не дай си Боже и на изборния резултат. От тази гледна точка служебният кабинет ще бъде поставен в тежка ситуация, именно по отношение на ключовата си функция", коментира още анализаторът. То подчерта, че служебните министри трябва да поставят като акцент и управлението на COVID-кризата, която все още не е отминала, както и преодоляването на икономическите последици от нея.

"Освен, че сме в режим на предсрочни парламентарни избори, ние сме и в режим на предстоящи президентски избори. За президента ще бъде много важно какво ще бъде отношението към онова, което е свършил неговият служебен кабинет. Вече в центъра на очакванията и обществения интерес няма да бъде Борисов и хората около него, а ще бъде Радев и хората около него. Друг е субектът на отговорност. Тези хора могат да свършат и добра работа, но могат и да не свършат добра работа, а това ще се отрази на президента.

Той трябва да бъде много внимателен в това отношение, както и какви цели ще бъдат поставени, за да бъдат те реалистични и изпълними. Една евентуална интерпретация за провал на служебния кабинет няма да се отрази добре в надпреварата му за втори мандат", смята Делийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Не го знам този политолог къв е и кой е ама си личи от 100 км че е на хранилка на ГЕРБ
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27Чекаме Бокича да се кандитира за президент, немам търпение да видя желанието трлещите труженици :))
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво само напреддолу мафията
22
5
 
22
 
! Отговори
Пичага преди 2 години
Да ви е честито ЧЕРВЕНОТО правителство !
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да види !А ще е размазване, ако Бойко се кандидатира за президент. Тогава ще види, юмручето, колко е реално поддържан от народа си.
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев предния път сглупи ама сега надали :)) Всички го знаят вече Боко какво представлява :) За въпроса Гешев къде е : бере гъби некъде из гората :)
19
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев - Президент! През Есента - Втори мандат!
18
19
 
6
 
! Отговори
Кабинетът е преди 2 години
Много силен.На калинките на Борисов, Президентът отговори с доказани професионалисти и професори.Успех.
17
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 години грабежи не е истина в момента сме толкова колкото сме били под турско те не можаха да ни унищожат за 500 години тия го направиха за 30
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато се обърна и мода махнал Боцко от главните теми :)) Кошмара на Боце се завръща, сега гонения става преследвач :))
15
13
 
24
 
! Отговори
Хм преди 2 години
кабинет от московски възпитаници. Явно основното изискване е било владеенето на руски език. Има и няколко дето не са московски възпитаници, ама са си сложили да са пешкири дето да се избършат с тях, ако стане напечено в разни непопулярни министерства като примерно финансовото дето, както казваше Горанов, всички ги мразят, като си вършат работата, защото работата им е да вземат.
14
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 5Баце може да е лидер само на организираната престъпност
13
5
 
9
 
! Отговори
Сундук Радев преди 2 години
И аз гласувам за Бойкина!
12
2
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Така така, жената гладен, децата и той.
11
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са хора с професии и образование в областта на министерството, в което са назначени. Не като хасковският *** с арт образование - министЕр на енергетиката. Дуловската Деса, юристконсулт на местното дкц - министЕр на здравеопазването и т.н. и т.н. Непоцинковани кофи февки на НС .... ужасТ!
10
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ко каза ко??
9
14
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Мисля, че единствено майки ти е фигурант, беден ***
8
16
 
20
 
! Отговори
гост преди 2 години
Този кабинет са го редили кокошките Нинова и Йотова. Радев вече не е мой президент.
7
18
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Бойко е единствения лидер, този е фигурант пионка.
6
4
 
10
 
! Отговори
Политолози преди 2 години
Бойколандия няма!! Това са платени ***!!!!