Чуждестранните инвеститори в България са в изчакване

Заявката е за експертен кабинет, каза Иван Михайлов
12 май 2021 20:45, Анисия Иванова
63
Чуждестранните инвеститори в България са в изчакване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чуждестранните инвеститори са поставени в ситуация на изчакване заради политическите промени, през които минава страната ни. В региона се конкурираме със страни, които имат доста добри заявки и добра предвидимост, докато ние може да се каже, че преминаваме през турболентни промени. Това каза Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Една Гърция изведнъж се транформира в IT дестинация. Защо не и Сърбия, там също се правят доста инвестиции. Ние се намираме в ситуация на политически промени, които поставят инветиторите в една изчакваща ситуация.“

По думите на госта, служебния кабинет не може да си позволи да измести фокуса само върху изборите и да загърби всички останали важни теми.

"Инвеститорите са много чувствителни в към политическата и икономическа стабилност на средата, така че ние се намираме в един много чувствителен етап, в който трябва да покажем гарантираност и предвидимост. Не можем да загърбим останалите важните теми – нашият живот продължава.“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Съставът на служебното правителство е ясен – много малко от членовете можем да определим като политически фигури - повечето са лица на бизнеса.

"Заявката за експертен кабинет беше дадена на доста ранен етап, така че не е изненада, че експертите са водещи. В рамките на този кабинет не можем да очакваме политическа окраска, предвид това, че това е служебно правителство – ние очакваме конкретни действия. Заявката е повече от ясна – да се работи експертно.“, допълни гостът.

Икономическото правителство е на фокус - Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката. Той е човек от бизнеса, без опит в държавната администрация, като според Иван Михайлов това е плюс.

"Имаме редица примери в Европа, където в различни държавни институции се прилагат бизнес методи. Смятам, че бизнес подхода и бизнес мисленето в случая е позитив, защото се разбират проблемите на бизнеса от другата страна. “

Гостът коментира още дигитализацията, икономическата инфраструктура в страната и докога трябва да продължат мерките за подкрепа на бизнеса. Според Михайлов е изключително важно мерките за подкрепата на бизнеса да продължат, а приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост да са кръговата икономика, дигитализациятаи зелената сделка, но през призмата на промяна и преквалификация.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Марин... По времето на Бойко чуждестранните инеестиции се удвояваха всяка година, а при всяко друго управление спираха...И като се събуди Маринчо беше се опикал! Много ми е интересно къде си спал последните три години - в бърлога без информационни медии?В последните две години когато Бойко изпусна управлението, инвестициите паднаха почти до нула с изключение на парите на българите от чужбина, които не знам защо се броят като инвестиция от баламурници като тебе!
34
3
 
1
 
! Отговори
Марин преди 2 години
По времето на Бойко чуждестранните инеестиции се удвояваха всяка година, а при всяко друго управление спираха. Това е факт, дума, която нископлатените берачи на ягоди не спряха да използват.
33
1
 
5
 
! Отговори
Тиквата преди 2 години
Пенсионните фондове нали инвестираха в Иван Пилето?Какво искате още?
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвеститорите се изнесоха от страната, а нови не идват. Кой е луд да инвестира след този рекет, който се осъществяваше от ГЕРБ.
31
4
 
10
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 2 години
По време на управлението на Борисов , чуждестраните инвестиций в България намаляха с 10 пъти.ФАКТ
30
3
 
3
 
! Отговори
не се блъскайте преди 2 години
Той и Жан Виденов започна така. Спомням си беше започнал да пише една бяла книга. Имаше идеи. Нещо заглъхна този въпрос. Къде ли я скриха комунистите?
29
5
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Е, те затова бяха протестите и безпочвените обвиненията в корупция.За да се постави прът в развитието на България и да се поднесе на тепсия на Руските Братя Освободители.В Черния Оркестър участваха всички Балкански страни и Русия.Радев беше като трудовашка количка когото ползваха за мръсната работа.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
К'ви инвеститори, к' ви 5 лева. Всичко е разпределено, останалите авантюристи, се ослушват като гърмяни зайци, щото трудов ресурс на пазара няма.И няма дa има.
27
0
 
12
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
В какво инвестират?В депа за евробали за изгаряне. В износ на дървен материал и скрап?В обогатени руди за цветни метали износ на злато. Застрояване на защитени зони. Внос на храни с долно качествоШивачки предприятия с роби.без договор. Наркотици дизайнерски дроги ,фалшиви пари далавери. В какво чакат още да инвестират?
26
2
 
5
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Да, само че бившия премиер Боко. Той е искал рекет и затова инвеститорите се лутат.... То по времето на Боко доста от инвеститорите не се ли преместиха в Румъния?????!!! Както и Фолксваген......просто един пример....
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да дойдат инвеститори като премиера иска 20%рекет като Ал Капоне
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвеститорите не щат касови апарати с пискализация. Това опредаля държавата, като тоталитарно-фашистка.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш.
22
1
 
9
 
! Отговори
Депеша преди 2 години
"*** ше ядеш xypкaтa. "Дойчо
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най интересното каза собственика на Градус че Борисов му Съдействал да продава на трети страни защото Франция и другите страни от Европейския съюз забранявали на България да търгува с тях какви инвестиции не ни имат за хора
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо инвеститорите не дойдоха докато беше Бибитко ами ни подминаваха като пътен знак. Отидоха в Турция и Румъния а преди няколко дни и в Сърбия. Сърбия не е в ЕС защо там инвестират милиарди. Защото там няма корупция. Тук като дойде инвеститор и Хиените веднага го притискат. Дай това плащай онова и инвеститорите им показват средният и си избират друга държава. Сега ще изчакат да видят кои ще дойдат на власт след 11-ти и ако не е Бибитко може да инвестират. Ако е пак бибитко ще покажат средният.
19
2
 
11
 
! Отговори
Стоев преди 2 години
Че аз нито съм чул нито съм видял свестен инвеститор.Всичко в това блато наречено държава е стъкмистика
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие луди ли сте? Какви чуждестранни инвеститори? Да не са омаяни от харизмата на Банкянския?
17
1
 
12
 
! Отговори
Бай Курти преди 2 години
А кога ше връщат ТКЗС-тата ?
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По брой жители сме колкото Милано а виждате колко инвеститори дойдоха една шепа и като им поискаха 20 %мутрите и да ги няма