Ракети, сринати сгради, убити... Задава ли се пълномащабна война в ивицата Газа?

Повече от 1000 ракети са изстреляни от палестинските бойци
Обновена: 12 май 2021 15:21 | 12 май 2021 14:26, Нели Христова
118

Смъртоносната размяна на огън между палестинските бойци в ивицата Газа и израелските военни ескалира значително, като ООН се опасява от "мащабна война".

Повече от 1000 ракети са изстреляни от палестински бойци в продължение на 38 часа, твърди Израел, най-много в Тел Авив. В отговор, Израел нанесе смъртоносни въздушни удари, сваляйки два високи блока в Газа във вторник.

Израелските араби също организираха бурни протести в редица израелски градове.

Град Лод, близо до Тел Авив, е поставен в извънредно положение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е "сериозно загрижен" от продължаващото насилие.

Шестима израелци са починали, а в Газа поне 43 палестинци, включително 13 деца, са били убити от понеделник, съобщи министерството на здравеопазването.

Последният смъртен случай е израелски гражданин, който е убит, след като противотанкова управляема ракета, изстреляна от Ивицата Газа, удари джип на границата. Други двама души са ранени.

Сблъсъкът дойде след седмици на нарастващо напрежение, породено от насилствени конфронтации между израелската полиция и палестинските протестиращи на място в Йерусалим, което е свято както за мюсюлманите, така и за евреите.

От 1050 ракети и минохвъргачни снаряди, които сега са изстреляни от Газа, 850 са се приземили в Израел или са били прихванати от неговата система за противовъздушна отбрана Iron Iron, а 200 не са успели да преминат границата и са се приземили обратно в Газа, съобщи израелската армия.

Кадри от града показват ракети, пронизващи се през нощното небе, някои експлодират, след като са ударени от израелски ракети-прехващачи.

Силни тътени и сирени за въздушна атака се чуват в целевите градове, включително Тел Авив, Ашкелон, Модиин и южния град Беершеба, докато палестинските бойци се опитват да затрупат противоракетната отбрана.

Ана Ахронхайм, кореспондент по отбраната и сигурността на "Джерузалем пост", заявява пред BBC: "Да чуваме стотици прихващания и дори как ракети падат близо до нас е ужасяващо."

Ракетният обмен ескалира, след като двата жилищни блока бяха свалени в Газа. Израел заяви, че снарядът е бил насочен към площадки за изстрелване на ракети, високи сгради, домове и офиси, използвани от Хамас, войнствената група, която управлява Газа.

Хамас заяви, че е разярен от "насочването на врага към жилищни блокове".

Жителите бяха предупредени да евакуират сградите, преди бойните самолети да нападнат, но здравните служители заявиха, че все още има смъртни случаи на цивилни.

Фади Ханона, журналист в град Газа, публикува в Twitter видео, което според него показва взрив след експлозия в Газа в сряда сутринта. "Това, което се случва, е невероятно", пише той. "Това, което преживяхме тази сутрин, беше повече война, отколкото това, което преживяхме през последните три войни.“

Международната общност призова двете страни да прекратят ескалацията, на фона на опасенията, че може да излезе извън контрол. Посланикът на ООН за мир в Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че страните "ескалират към пълномащабна война".

Говорителят на американския държавен департамент Нед Прайс каза, че Израел има право да се защитава, но палестинският народ също има право на безопасност и сигурност.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че израелските удари са "само началото".

"Терористичните организации са силно ударени и ще продължат да бъдат засегнати заради решението им да ударят Израел", заяви той. "Ще си върнем спокойствието за дълго време."

Лидерът на Хамас Исмаил Хание каза в телевизионно обръщение: "Ако Израел иска да ескалира напрежението, ние сме готови за това и ако иска да спре, ние също сме готови."

Протестите на израелски араби в Лод ескалираха до мащабни бунтове, като протестиращите хвърляха камъни по полицията, която реагираше със зашеметяващи гранати.

Съобщава се, че 52-годишен баща и 16-годишната му дъщеря са загинали, когато ракета е ударила колата им, а редица други хора са ранени при сблъсъци, съобщи израелският вестник Haaretz.

Насилието накара израелския премиер Бенямин Нетаняху да обяви извънредно положение в Лод във вторник вечерта. Това е първият път, когато правителството използва извънредни правомощия над арабска общност от 1966 г. насам, пише The Times of Israel.

Нетаняху, който отиде в града, за да призове за спокойствие, каза, че ще наложи вечерен час, ако е необходимо.

Израелските медии съобщиха, че са били опожарени синагоги и няколко предприятия.

"Целият Израел трябва да знае, това е пълна загуба на контрол", каза кметът на Лод Яир Ревиво, цитиран от Times of Israel. "В Лод избухна гражданска война".

Летище Бен Гурион, основният международен център на Израел и един от най-натоварените в страната, спря за кратко полетите във вторник и беше ударен енергиен тръбопровод между градовете Ейлат и Ашкелон.
Размирици има и в други градове с много израелско арабско население, както и в Източен Йерусалим и Западния бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
11
 
2
 
! Отговори
Евреин преди 2 години
Ние, евреите, сме ви дали Йешуа (Христос), пазим и почитаме лобното му място.Ако харабелските мекерета нахълтат, от вашата светиня Божи Гроб няма нищо да остане.Добре е, че американците са зад нас и ВИНАГИ са ни помагали. Имаме потенциял да водим война с всички съседи едновременно без да я загубим, сражавайки се и трепейки наред подивелите орди.
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що пак сринахте блок.Турция ако отиде там то ще бъде с санкцията на ОНН като миротворци,
79
7
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА - Моля се църо, Ердоган да изпрати верно армия там. Такъв ще го изяде от евреите, че Анадола няма да му стигне да покрие рошавия си гз.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХаммОсрахте се тоя пьт.Лидера ви за да не влезе в затвора постоянно дразни и убива за малко много на раз и после оревава на света .Кво правят арабите ли ?Вашата примка е на главите им контролирате всичко ако не патента на хитлер камерите бихте го ползвали като огромна гьба.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСпоред мен е вътрешна провокация. Сега търся извинение, за да нападнат и унищожат всики палестинци.
76
2
 
3
 
! Отговори
До 95 преди 2 години
Ти ако погледнеш историята може да си напомниш какво са правили Византия с Европа, Кръстоносците с арабите, Немците с всички, не само с евреите, Руснаците със собствения си народ. Германци с Французи и обратното, Великобритания с Франция и обратното и цяла Европа с индианците. Говорим за сега. Времето е сега.... Миналото се чете за да не се повтори, но живеем в момента. Не може да се отрече, че в момента Исляма произвежда най-много омраза. Може би следващия век ще е различно *** няма да го видим
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До не може да бъде!То и да имаха, нямаше да го позлват на буквално 2 километра от тях.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ХммДа, напомни ни, моля!
73
1
 
5
 
! Отговори
До Хмм преди 2 години
А да ти напомням ли какво са правили евреите с православните християни в Източна Европа през миналия век, хм?
72
3
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Ами оказва се ,че "Железният купол" не е толкова железен.И че при масиран обстрел с ракети никаква противоракетна отбрана не може да се справи!Добре,че палестинците не разполагат с атомно оръжие!?А тия които си монтират американска система ПРО за да се препазват от "руската опасност" сега може да разберат че са си дали парите на вятъра и че предпазването от такава "опасност" е много по -ефикасно с други ,невоенни средства...но това е друга тема...
71
5
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Интересно... всички коментиращи тука дали живеят на ивицата Газа или просто за против някого. Там умират хора, не е забавно. Странно ми е защо мразите евреите при положение, че знаем арабите какво правят с всички храмове, които не са джамии. Скорошен пример е Света София в Инстанбул... еми вече не е църква. Видяхме как също така ИД унищожава храмове на векове. Това не стана в Йеросалим. Те поне почитат другите вероизповедания Арабеските са като дъгите, само права искат ама не и задължения
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сектантите и еретиците - християните са богоизбрания народ. Христос е Господ - който вярва в Него, е християнин. Евреите твърдят, че Христос е измамник. Значи няма как да сме съмишленици с тях. Няма юдеохристиянска общност. Дори мюсюлманите Го уважават, макар и принизявайки Го до човек. Спрете с небивалиците. Не сме в средновековието, грамотни сте. Четете православна литература, за да разберете противоречието между християнство и юдаизъм.
69
5
 
11
 
! Отговори
До до 65 преди 2 години
Не си чел Библията, струва ми, и не си запознат. Господ е Иисус Христос. Римляните го разпват по желание на евреите. Евреите отхвърлят Бог. Следователно отхвърлят богоизбраността си. Христос им казва: "Царството Божие ще ви се отнеме и ще се даде на други." Божи народ са християните, на които вече принадлежи царството Божие. Христос още казва на юдеите: "Ваш баща е дяволът." Четете Библия - там чудесно е обяснено, че християните са им ВРАГОВЕ. А не приятели.
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големите терористи са Израел,защо ЕС и САЩ мълчат упорито от три дни
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМного грешиш, като си мислиш, че концлагерите са били само за евреи през ВСВ, в концлагерите е имало хора от всякакви европейски националности,най-много руснаци,също и много поляци,също и хора от Франция и други държави.
66
6
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
Тия в Газа откъде имат 1000 ракети?А какво да ядат имат ли?Според мен ако ги държат гладни, ще се занимават по-малко с глупости, а повече със изхранването си. Още от Ленин е така...
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аба Ванга беше рекла - "Мурабето ке се почнува от Палестина".
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83Така и аз си мислех докато не посетих случайно техен дом.И спрях да ги сравнявам защото минуса беше за евреите макар да държат парите.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат опит от кулите в Америка, разузнаването наема араби и
62
1
 
6
 
! Отговори
Делхи преди 2 години
Бил съм в Израел. Такава мръсотия и мизерия държат тези палестинци, че се чудиш как живеят.Абе....,като в Индия бедните квартали.