Социолог: Действията на кабинета ще се водят от визията на Радев

Тествали се нагласите за повече правомощия и ресурси в президента
12 май 2021 12:38, Елка Василева
34
Социолог: Действията на кабинета ще се водят от визията на Радев
Снимка: архив, БГНЕС

„Генерал Стефан Янев не е широко разпознаваем, до момента не е бил политическо лице. Важният факт в този избор е, че президентът Радев избира за премиер възможно най-близък до него човек, личност, на която безпрекословно се доверява. В случая можем да сметнем, че изцяло действията на Министерския съвет ще се водят от визията, от разбиранията на президента Радев. Той може да очаква пълна лоялност, пълно доверие.“ Този коментар пред БНР социологът Боряна Димитрова преди встъпването в длъжност на служебното правителство.

Според Димитрова е съвсем нормално служебните правителства да бъдат натоварвани и с допълнителни очаквания, тъй като по Конституция и определение се появяват, когато има политическа криза.

Още по темата

Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.

„Това е по-дълъг процес. Колкото повече се задълбочава кризата на политическите партии, колкото повече расте недоверието към политическите партии (а е факт, че в България доверието към политическите партии, към политиците е ниско), колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите – чисто исторически, чисто теоретично, за тежнения към по-силна ръка и президентски правомощия,“ смята Димитрова.

Ако говорим за възраждане на парламентаризма, това означава силни и отговорни партии в парламента, а не абдикация от парламентаризма в полза на друг подел, подчерта още Боряна Димитрова.

Можем да предполагаме, че и на предстоящите избори, както и на отминалите, до урните ще отидат много хора, които до момента са се чувствали непредставени в политическия живот, обясни социологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял ден само с разни платени социолози ни занимавате. Спрете се бре продажници!
16
0
 
7
 
! Отговори
Учиндолец преди 2 години
до питамкаквото и да изчегърта, ПАК ЩЕ ВРЪЩА МАНДАТА, защото е станал страхлив откакто не може да вдига сам самолета и се наложи да търси ЛЬОТЧИКА
15
2
 
9
 
! Отговори
питам преди 2 години
как Славчу чалгажията ще изчекърка 840000 гербери. Той първо щеше да ги заличава, а като избяга и не направи правителство, сам се заличи.
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да си представим още поне две неща, г-жо Димитрова: 1.Кметовете няма да горят от желание да карат хората да гласуват за ГЕРБ. Същото се отнася и за 430-хилядната държавна и общинска администрация. 2.Проф. Мишо К. няма да смее да манипулира резултатите от изборите, особено ако поставят до него опитни в изборните дела счетоводители и защо не - експерти от звеното за стопански престъпления към ГДНП, предварително запознати с отчетната дейност.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наблюдаваме ситуация, в която се тестват обществени нагласи за съсредоточаване на повече правомощия и ресурси в лицето на президента, припомни своя теза Боряна Димитрова.Нито Радев, нито някой от министрите на служебното правителство говори за повече правомощия на президента, Борянка обаче припомня своя теза, която и преди се е оказала несъстоятелна, за лошия президент.Защо така Борянке? От чия мека и мокра десница се храниш?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е точно па тоя нема никаква визия,прилича на теле
11
3
 
7
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ПЪРВА ЗАДА4А ЗАКУПУВАНЕ НА ГРИПЕНИ !!!!!!!!!!!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
чичо ВАСКО преди 2 години
почвайте веднага работа в служебното правителство, защото имате да ми връщате пари
9
12
 
12
 
! Отговори
made in РадеФ преди 2 години
Здравей Русия, Здравей Северна Корея, .... ... Чао , Чао , Чао Европа.
8
6
 
12
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
На вас и шофьорски длъжности в Чистотата няма да бъдат предложени, юруш пак на малините и ягодите, чистенето на риба и тоЪлетни...лежане по кръстовища и площади за пари няма да има вече.. НА ВЛАСТ СТЕ...хахаахахха смешки
7
11
 
9
 
! Отговори
тя преди 2 години
От визията на Радев я , не от твоята визия !*** социолози !
6
7
 
12
 
! Отговори
Кризисна Ярка-ПиЯрка преди 2 години
"...колкото повече се дискредитира доверието в партиите, толкова повече се отварят възможностите..." за Мун...о-монархия.Е, че това си го знаем от миналото лято - ком..уно-превратът се увенча с успех.Мирно! Кръъъгом! Марш към Азия! С *** Естонски- нааапред!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да почват да работят и да стават разпознаваеми. Само да не стане като с онези от последното НС - много приказки, нищо свършено.
4
7
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
тва тук горе са абсолютно празни приказки, напълно безсмислени и ненужни
3
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо да не се водят?Видя се, че президентът Радев е върл противник на корупцията и шмекерските изцепки в стил Борисов.Стриктното спазване на законите и Конституцията на Р.България трябва само да бъдат адмирирани!Успех и късмет на служебното правителство!
2
9
 
10
 
! Отговори
60895 преди 2 години
Стефан Янев беше вицепремиер в предишното служебно правителство и е разпознаваем. Друг е въпросът, че не от вресльовците, а овладяно и методично си вършеше работата и тогава. Обективните процеси в България налагат някои от стъпките, които предизвикват паника и объркване у мнозина, още преди да са предприети.
1
12
 
13
 
! Отговори
Булгар булгар преди 2 години
Тази г-жа не беше ли щатната сoциоложка на ГEPБ?