Какво ще се случи ако не се сформира правителство след 11 юли?

Не е възможно провеждане на избори 2 в 1
13 май 2021 22:45, Нели Христова
85

Какви правомощия има служебният кабинет и докога ще управлява?

"Изключение е само, че няма Народно събрание, законови промени не могат да се правят.  По-скоро стремежът е за нормалното функциониране на държавата. Задачата на служения кабинет е да организира изборите. Във външната политика ще бъде следвана националната такава. По-скоро във вътрешнополитически план, след като е толкова широка палитрата от служебни министри, президентът подава знак, че това е възстановяване на нормалното функционира на българската конституционна демокрация." Това заяви в предаването "Денят ON AIR" специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя обясни и какво би последвало, ако отново се стигне до патова ситуация и не се излъчи правителство след изборите на 11 юли.

"Президентът не може да разпуска НС в последните 3 месеца от своя мандат. В публичното пространство се завъртяха 2 дати  - кога свършва мандатът - на 19, когато е положил клетва, или 22, когато е встъпил в длъжност. Всъщност, от 22 януари връщаме 3 месеца назад и това е 22 октомври, дотогава президентът не може да разпусне НС", категорично отговори гостът на Bulgaria ON AIR.

Според доц. Киселова не е невъзможно провеждането на избори 2 в 1.

"Евентуално, при хиляди условности, е възможно събиране на парламентарни и редовни президентски избори. То е въпрос на тълкуване и практика", смята тя.

Експертът коментира и думите на президента Румен Радев, че може да се стигне до конституционна криза.

"Конституционна криза е нещо, което не сме живели през последните 30 год. Не мисля, че ще се стигне до такава криза, че никой от държавните органи няма да функционира", посочи доц. Киселова.

Специалният главен прокурор

"Очаквано беше, от 20 становища - 19 са за противоконституционно решение. 46-ото НС ще има работа по тази тема - или през закона за съдебната власт, или промени в конституция".

Тя изрази мнение и по темата със закриването на Спецпрокуратурата и жалбата до евроинституциите.

"Дрънкане на оръжие, но те се изплашиха от това дрънкане, избързаха да се жалят. Съдилища се създават със закон, ние можем да правим промени, но какво се случва със започналите дела? Според мен трябва да приключат както са започнали", каза още доц. Киселова.

Относно искането на ВМРО за президентска република, експертът посочи, че всеки иска да се отличи, но в случая, патриотите "трябва да отстъпят назад и да признаят, че са сбъркали, по повод кромулите помежду си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Написах много коментари и индиректно допринесох за интереса към сайта. Много писания бяха дори с чувство за хумор. Но за сметка на това освен че много пъти ми е отнеман достъпа понеже не съм *** и няма кой да ме защити на всичкото отгоре днес ме изтри отначало заради политическа цензура а после заради реклама която се радва на покровителство. Добре, Господ грижата да ви бере.
40
2
 
6
 
! Отговори
Тъп но упорит преди 2 години
Направо ме изчигастрихте. Изчигъркахте ме. Синоним
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бранникБолшевиките са в Русия. Наскоро Жан В. ще образува Комунистическа партия. Ако искате да се борите с Болшевиките, дайте си GPS координатите. Руснаците ще ви намерят. Иначе да лаете и когато нещата се натегнат да се криете на жените под полите не е гот. Вие сте като чакалите: вой и после беж. Действате по маниера на Б.Банкянски.
38
3
 
6
 
! Отговори
от заглав. преди 2 години
Ми ще остане служебното правителство и ще бъдат насрочени нови избори заедно с президентските.Може и референдум.
37
5
 
10
 
! Отговори
Вече преди 2 години
Се случва.Завземане на властта от страна на Радев чрез масови уволнения.това служебно правителство ще продължи докато успеят да направят България президентска република.
36
2
 
6
 
! Отговори
путка преди 2 години
Я спускат за омаловажаване на значими коментари
35
4
 
6
 
! Отговори
До долния преди 2 години
Нямам това предвид а нещо по радикално като нов берлински конгрес което отдавна се вижда на хоризонта но се премълчава и забравя. Но други не забравят. Те казаха Помним ....Варна, глухи ли сте.
34
12
 
3
 
! Отговори
ДПС преди 2 години
До Какво ще се случи лиКато няма кой друг ДПС ще са на власт! Ще ни свързват с Ердоган и Турция!
33
7
 
11
 
! Отговори
бранник преди 2 години
Дойде време Родината ни да събира своите синове на борба срещу болшевиките!!!
32
11
 
11
 
! Отговори
Г.С.Раковски преди 2 години
Дело на убийствената политика на Русия за България! Предателството ни се шири!
31
3
 
11
 
! Отговори
Какво ще се случи ли преди 2 години
Жалко за хубавото море.Който разбрал разбрал, който не рано или късно ще разбере.Питайтедепесе
30
2
 
8
 
! Отговори
пиярници преди 2 години
Много добре лайковете показват че доволните са повече от недоволните. Но съдбата си знае цената и също *** на вратата. На едни им го начука но и на другите няма да прости. Измамници и изедници сти
29
14
 
17
 
! Отговори
Пиярници преди 2 години
Отказвам да гласувам.Да ви гласуват пенсионерите с четирицифрени пенсии от по 1000 и нагоре, на които и Борисов и Радев без каквато и да е причина решиха да дават някакви си бонуси от по 50 демек начукаха им го но не по 200 ами по 1200. Сто пъти зададох този въпрос Защо се дава бонус на пенсии от 1000 и повече лева което са две заплати на млади хора с които те гледат и деца. Може би така ще си запазят министерските и президентските места и нашата вопиюща омраза.
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше един климbar,преди Герджиков,който изтегли 1 млд,разбира се, подвещото настояване на банкин.Тогававсичко тише.Днес всеки,га фанемикрофона и ...не може,не,не и не.Как се определят тези безграничнивъзможности,които за баце бяхафасулска работа и защо ни е държавататогава.Ние ,явно живеем в няколкоизмерения и можем да избираме.Къде се задава норматива ,за държаваи кой контролира КОЙ.Ние 10 год.,нямахме държава,пък животът не е спрял.Поляна сър.
27
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не село смени Гешев и останалите гербаджии по високите етажи, всичко е загубено.
26
23
 
10
 
! Отговори
бай Ставри ЦСЗ преди 2 години
Нека да гласуваме за Тиквата пожизнен министър-председател с автопарк от 100 джипки, всички *** на ГЕРБ пишещи тук по 1 милион на година от държавните борчове, които редовно ще се правят и изплащат от децата на балъците, още 20 апартамента за Цецо интелигента, който ще го направим директор на училище за бавноразвиващи се.Кърджалийската п. ще я предложим за председател на МЕНСА.За всеки член на ГЕРБ се зачислява по един път, от който да събира такси.Догодина нов борч от $100 милиарда.
25
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента , в който Радев излезе от властта, ще получи инфаркт.Това човече е обладано от болни амбицииВ същност Русия му дърпа конците
24
15
 
5
 
! Отговори
само турското преди 2 години
То ще ни спаси от кризата! Не си знаем за интереса! Русия ни предаде!
23
12
 
2
 
! Отговори
еничарите преди 2 години
До БББили са предимно деца на многодетни и бедни семейства. Щедро са заплащани!
22
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-важното е да започнат незабавно арестите на гербавите престъпници!