За изборите ще са нужни още 400-500 машини за гласуване

Те били много добре защитени от хакери
43
За изборите ще са нужни още 400-500 машини за гласуване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още  не е пресметнато колко машини за гласуване ще бъдат необходими за предсрочните избори на 11 юли, но според говорителят на ЦИК Цветозар Томов те ще бъдат с около 400-500 повече. Фирмата – изпълнител на договора може да ги осигури.

Още по темата

„Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар”, обясни говорителят на ЦИК.

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това.

Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата.

Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол.

Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

„Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката”, увери Томов.

„Хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласуване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа до голяма степен и на ЦИК, която трябва да проведе разяснителна кампания”, категоричен е говорителят на Избирателната комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: машиниизборихакерицик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ести, май не схващаш разликата между електронно гласуване по бг модел и Интернет гласуване. У нас пак ще се редиш на опашка в избирателната секция, но няма да пуснеш бюлетина а ще цъкаш копчета. После няма да ти броят гласа, а ще се доверят на машината колко е изчислила. Интернет гласуване е друго. Там от вкъщи със специален код си влизаш в програмата и си даваш гласа. Можеш да провериш отчетен ли е правилно или не. У нас ще е като във Венецуела- машинка в секция и опашки!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП---БСП много от давна не е помирисвала ВЛАСТ
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова назначи Радевсега той помага на БСПтова е социалтическа корупция
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАМЕ ТОЧНА БРОЙКА ТУК ДА НЕ Е ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК 400- 500-1000 ГОРЕ ДОЛУБСП свикнали така
20
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно . герб вече никога няма да помиришат власт. Затова крякат така отчаяно.
19
1
 
4
 
! Отговори
Ести преди 2 години
Да, в Естония има електронно гласуване. Ходих там на екскурзия и един гид ни обясняваше и това. Каза, че са очаквали с електронното гласуване да се повиши броят на гласуващите, но това, което в крайна сметка се е случило, е че тези, които по принцип си глсуват сега вече го правят електронно и няма нужда да се разкарват до секциите. Но негласуващите пак в мнозинството си не гласуват.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък живея от 15 години в Германия и за разлика от други пъти този път ще гласувам за ГЕРБ с хартиена бюлетина. Ако не ми позволят ще заведа дело. Обещавам!
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо герберите така се по...сират от страх заради тези машини? Има ли основателна причина? Изглежда има, понеже са наясно как" печелеха" избори досега.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Естония има отдавна, а за другаде дали има незнам, но у нас се налага, защото всички видяхме каква лудница и неразбория настава при броенето на гласовете и пренасянето на чувалите с бюлетини. Сори, ама по-трудно е машините да бъдат излъгани, отколкото да бъдат подменени чувалчетата попътно.
15
2
 
19
 
! Отговори
Цветан Стоянов преди 2 години
Дано всички машини, които ще ги разкарват до чужбина, да забият. Нямаме нужда от чужбинския вот. Тези, които живеят в чужбина и плащат данъци в чужди държави нямат морално право да се месят във вътрешните работи на страната и на нас, които се мъчим да се борим от тук. Нямаме нужда от турско-чалгарски вот, защото чужбинският вот е именно това. Очаквам ако машините работят, ДПС да е минимум на 2ро място.
14
3
 
17
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Браво и тук ли започнахте да цензурирате коментарите? Така наречените нови започнаха с простотията си още преди да са лапнали властта.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цената скочи двойноА както се оказва машините не са платени все още?!Герб реват, че машините били от Венецуела. Ами да питат предната ЦИК, тяхната ЦИК, защо машините са оттам и защо сега това го изтъкват като някакъв недостатък ли, какво ли?!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
във венецуела нямат какво да ядат ама офсите верват че има работещи фабрики за машини, чаркове, електрника, чипове и т.н. скотчета, от ленгли ви ги пращат машинките. гласувайте колкото искате от сега на татък. 30 години си седяхте на ръчичките и гледахте как децата ви бягат даже ги насърчавахте, гледахте как родителите ви гладуват, гледахте как вас и съседите ви видупят ежендневно. ай ся честито.
11
8
 
6
 
! Отговори
До Майора преди 2 години
Машинното гласуване е един вид езиков и интелектуален ценз. Ако не можеш да четеш на български ( щото примерно живееш от 30 години в Турция) или пък по други причини нямаш основно образование ( електората на ГЕРБ визирам), то няма как да гласуваш с машини. Ще кажеш- имат всички смартфони. Абе имат, ама на други езици. Трябваше според мен да се определи режим на уседналост - живееш 6 месеца навън - не можеш гласува. Но и така с машините става ...
10
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко сега мига тежко и в недоумение, понеже простият му електорат дори не може да чете.
9
3
 
0
 
! Отговори
херю мюстяфя преди 2 години
ей сия ноу смей моудерни. ще моуга с едноу натисканйе на коупчетоу да избирам печелифшите. колкоу е хубавоу това. поздравявам българския нароуд с настоящият геноуцид и предстоящото зануляване. тези които вече умреха вече са щасливци. тук се справихме по добре и от едно време с индианците. вери гууд, местните вождоуве много послюшен. особено винету, чебурашка и ходещото зомби от кучиндол.
8
5
 
7
 
! Отговори
фъкт преди 2 години
Обаче ГЕРБ ще спечелят отново. Моят глас няма значение, затова няма да гласувам, както винаги...
7
1
 
6
 
! Отговори
Цената скочи двойно преди 2 години
Февруари 20 г. Дончев заяви, че цената ще бъде 2000 лв. Преди дни ББ зая ви, че сме похарчили 36 000 лв без ДДС за 9000 машини.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали казаха че е без проблем да ги доставят от Венецуела, директно с настройките, гласуваш за когото прецениш, то брои за БСП и тук таме за някоя от патериците им да не е толкова явно маниполирането.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То проблеми с машинното гласуване няма и никога не е имало. Проблема е, че резултатите се изплюват от софтуер и не може да се гарантира тяхната достоверност.