Промените в Изборния кодекс са на основата на политически фетиши

Правенето на изборно законодателство било стара слабост на България
14 май 2021 20:23, Анисия Иванова
80
Промените в Изборния кодекс са на основата на политически фетиши
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правенето на изборно законодателство е стара слабост на България. Обикновено то се прави набързо и без съществен анализ. Сегашните промени в Изборния кодекс, както и много други преди, са за съжаление на основната на политически фетиши. Това заяви Даниел Стефанов, политолог, експерт изборно законодателство, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Партиите си харестват някакви неща, които смятат, че ще улеснят изборите или че ще подобрят тяхното представяне, като нищо друго няма значение". По думите на Даниел Стефанов най-скорошният пример за подобна неефективна промяна е почти 100-процентовото машинното гласуване в страната.

"Тази промяна беше въведена, без да се изчака доклада на ЦИК за това как са преминали изборите на 4 април".

"Беше нормално при първото масово гласуване с машини да се изчака анализа на ЦИК", коментира политологът, посочвайки, че до този момент няма цялата информация за това как е преминал вота.

"Ние знаем, че някакъв брой машини не са произвели резултат, но не знаем защо. Все още не знаем чия е била грешката за погрешно въведените дигитални бюлетини в два от избирателните райони. Появяват се нови информации, че всъщност в изборния процес са били включени машини, които вероятно са били извън поръчката на ЦИК", каза екдепрът пред Bloomberg TV Bulgaria. Това само по себе си е доста обезпокоително", допълва експерът по изборно законодателство.

"Никой не си дава сметка колко сложен логистичен процес стои зад машинния вот. Институциите, които са ангажирани в организирането и произвеждането на изборите, на практика не притежават капацитет самостоятелно да направят този процес - никоя от тези институции не може да каже дали фирмата изпълнител изпълнява коректно задълженията си по договора".

По отношение на вота зад граница Даниел Стефанов коментира премахването на ограничението от 35 секции, което само по себе си е изцяло "политическо".

"Това ограничение единственото целеше да намали броя на гласовете, които идват от Република Турция. В момента с премахването ефектът му ще дойде от две държави - Турция и Великобритания."

Според събеседника чрез тази промяна не се адресират по-належащите проблеми с гласуването в чужбина.

"Нито се решават проблемите с опашките в държавите, които не са Турция и Великобритания, нито се решава рискът от многократно гласуване в Германия и Белгия - това е едно символично разширяване на вота зад граница", каза още той.

Целия разговор може да видите във видеото


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Бау 25Много добър коментар. Който е поръчал машините от Венецуела, където да не забравяме еднолично управлява комуниста Мъдурчо, той ще владее и вота. "Сиела Норма" АД, вносителя на машините трябва да се види кой я управлява и ще разберете кой ще спечели следващите избори. Да се манипулира софтуер в една машина е най-лесната работа, а и никой не брой билетчетата от гласуването. Пуска се накрая един отчет за целия ден и това е. Лично разпитах, имам позната дето е председател на РИК
40
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
,,И с бюлетина гласувах за ГЕРБ и на машина ще гласувам за ГЕРБ..,,Ще си мислиш,че гласуваш.В статията пише,че достатъчен брой гласове ,,са се загубили по пътя,,.Вместо това ,,от чужбина,,( дубай) ще изпратят гласове на килограм.Куче влачи рейс.Това са ,,промените,,
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста та тъмно се направиха тия промени.Явно Фуражката изпълнява поръчки на Кремъл.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мачкай статуквото, Слави!Хората искат теб, а не гербо-турскипедерсти!
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е той кво иска? Всички да се напудрят и тогава да правят промени? Промените са най-нежелани от старата власт, понеже им бърка в гз и не искат да им развалят рахатлъка.Хубави, лоши - но промени.Досега къде бяха 30 години да ги променят? Трябваше да дойде Слави и да им нарита задниците, та да има промени.Занапред ще е така, ще има промени. А той да си навре мнението отзад.
36
3
 
6
 
! Отговори
дреме ми преди 1 месец
И с бюлетина гласувах за ГЕРБ и на машина ще гласувам за ГЕРБ.
35
1
 
1
 
! Отговори
alex преди 1 месец
До Чалгарстан доста си трол май ?
34
1
 
3
 
! Отговори
Petko преди 1 месец
Този експерт,май идва директно от Царевичака...стига сте ни пробутвали псевдо *** мнения
33
4
 
12
 
! Отговори
Чалгарстан преди 1 месец
Грешките в ръчното броене са нищо в сравнение с "грешките" в машините. Там 2+2 може да е и 50. Затова е такъв напъна от страна на олигарсите !!!Именно по тази причина са забранени в цивилизованите страни !Освен в България с машини гласуват само в Молдова и Филипините. Умните могат да се сетят защо, но чалгаропитеците не !!!
32
0
 
2
 
! Отговори
Бай чеп преди 1 месец
До АнонименКъв си ти бе недоносче,m?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казва ви човека истината, юли месец целият народ ще вия каже.
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешно ми стана че триете, с фетиш или не вашата партизанска партия ГЕРБ си отива и трябва нейните калинки и мутри да бъдат разследвани за огромните кражби спрямо Българския Народ!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... Партиите си харестват някакви неща, ...Кога ще научите правописа, скъпи български журналист(ки)?
28
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Тоя ми прилича на Герб избирател.
27
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Изборите решават само едно - дали ЕС ще ни дават след това пари или не. Като дойде на власт у нас ляво и про- руско правителство - от ЕС не дават пари на комунистите. Така, на практика в БГ големите пари идват или не, според резултата от изборите. От Русия пари отдавна не идват. Така, че, - да, свободни сме да гласуваме, но - и след това да мизеруваме. От нас и ориентацията ни зависи. Липсата на пари - довежда до нови избори. Така не който гласува диктува, а който дава парите за да живеем...
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе откъде ги изравяте тия "експерти"...
25
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Щом се справят с банкоматите, ще се справят и с машините.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този индивид,открито клони към ГЕРБ а?-:) Я сииии...Опитите,да върнете миналото свързано с тази партия,е доказателство,че имате " трибуни" все още да го правите! И кого си мислите че лъжете? Май саби себе си!-:)
23
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Офффффффффф
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най накрая Румен си влезе в ролята " ще го направиме фигурант като президентът" някой ли бяха тези думи??????