Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат

Надявам се след изборите на 11 юли да бъде съставен кабинет
Обновена: 16 май 2021 12:30 | 16 май 2021 11:41, Александър Попов
808
Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат
Снимка: БГНЕС

"Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и не бягам от нея. Когато съм търсил министри, съм гледал да бъдат професионалисти и мотивирани. Натоварени са с голяма отговорност", заяви президентът Румен Радев пред БНР.

Според него е много хора да се решават да заемат такава позиция точно сега, защото отишлата си скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови.

"Знаем, че цялата администрация е назначавана от тази власт. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България", заяви Радев.

На въпрос готви ли се за по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът каза, че не иска да мисли, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година.

Още по темата
"Аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност, след следващите избори и в рамките на следващия парламент, те да съставят правителство. Не е добре България да отиде от избори в избори, и най-важното - да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, който контролира изпълнителната власт. Една функция, която бе отслабена значително през годините от управлението на господин Борисов", подчерта той.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани. Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни", заяви президентът на България.

На обвиненията, че в служебния кабинет има хора, участвали в учредяването на партията на Васил Божков, Радев заяви, че неговите ценности и тези на олигархията нямат пресечни точки.

Лозунга "Мутри, вън!", както и заявката служебното правителство да осветли нередности в предходното, президентът Радев обясни:

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация".  

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства".

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов:

"Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични". Той подчерта, че българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
519
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де.Какво се случва.Едни управляващи създават проблемите,корумпирани и нагли.Иследващите започват уж да решават проблемите, които предишните управляващи са създали.После идвст следващите решават проблемите на предноуправляващите.И така решават проблеми,които сами си създават и си пълнят гушите.
518
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
517
0
 
15
 
! Отговори
CHUK преди 2 години
RADEV E NAZIONALEN PREDATEL I GOSPOD SHTE GO NAKAJE.DANO PO SKORO DA E
516
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е ,че не се пресичат ценностите на олигархията с ценнностите на Грипена! Те просто са еднакнви!
515
2
 
19
 
! Отговори
Йорг преди 2 години
Голяма ценност да използваш крайно ограничените ресурси на ВВС на родината си за да правиш лично шоу и да ловиш гласове.
514
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като летиш надолу се пресичаш само в гроба.
513
1
 
19
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
да не се пресичат, румба, те ДОПЪЛВАТ И СА В ЕДНА ПОСОКА
512
0
 
11
 
! Отговори
ФИГУРАНТ преди 2 години
да не се пресичат, румба, те ДОПЪЛВАТ И СА В ЕДНА ПОСОКА
511
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Когато съм търсил министри, съм гледал да бъдат професионалисти и мотивирани. ''- и най вече верни и покорни слуги които да изпълняват стриктно заповедите от ,,големия брат''
510
1
 
19
 
! Отговори
С ГАДЕВ В ЕВРАЗИЯ преди 2 години
РАДЕВАТА МАФИЯ ВЪРНА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ В БГ- А УТРЕ ЩЕ ОСЪМНЕМ В ЕВРАЗИЯ...СМЕНЯЙ ЛЕВА С РУБЛИ И ЧЕТЕТЕ РУСКИЙ УПОРИТО, САМО ТАМ ЩЕ ХОДИМ, В ЕВРОПА СЪС СКЪПИ ВИЗИ.
509
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка крива успоредна на божковата е права!
508
0
 
20
 
! Отговори
Ал Бънди преди 2 години
Прав е ***- не се пресичат, а се движат в една посока...
507
2
 
25
 
! Отговори
Целта на пРезидента преди 2 години
е с настоящото служебно правителство да изтласка България толкова на изток, че никога да не успее да се върне в европейския коловоз, а целта на олигархията е да лови риба в мътна вода и да няма правила и закони. Така и едната и другата страна са доболни и работят в съгласие и синхрон.
506
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите се били юрнали по телевизионни студия и радия. Странно, защото аз сутринта видях по студията пространните словоизлияния на лицата рашков и кутев. И те ли са гербери? Ей не ни лъжете! Не сме кьорави!
505
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дубайските ценности съвпадат едно към едно с фигурантските такива! Сега ще видите що е мутризация и има ли почва у нас!
504
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се пресичат - съвпадат.
503
1
 
11
 
! Отговори
Да, наистина преди 2 години
До ГуфуСъвсем си прав - това изобщо не се коментира. Също и онези записи от Дубай за фигуранта.
502
1
 
8
 
! Отговори
Абсолютно верно преди 2 години
не се пресичат - те вървят рака за ръка в една посока.
501
2
 
17
 
! Отговори
Разбира се преди 2 години
Че не се пресичат. Те вървят ръка за ръка!
500
2
 
11
 
! Отговори
Амед Азнавур преди 2 години
не се пресичат чорапа е успореден, слугата на цру сега ще набалбука териториията я с звездолети я с самолетоносачи и поне още 3 Безплатни бази.