Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат

Надявам се след изборите на 11 юли да бъде съставен кабинет
Обновена: 16 май 2021 12:30 | 16 май 2021 11:41, Александър Попов
808
Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат
Снимка: БГНЕС

"Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и не бягам от нея. Когато съм търсил министри, съм гледал да бъдат професионалисти и мотивирани. Натоварени са с голяма отговорност", заяви президентът Румен Радев пред БНР.

Според него е много хора да се решават да заемат такава позиция точно сега, защото отишлата си скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови.

"Знаем, че цялата администрация е назначавана от тази власт. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България", заяви Радев.

На въпрос готви ли се за по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът каза, че не иска да мисли, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година.

Още по темата
"Аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност, след следващите избори и в рамките на следващия парламент, те да съставят правителство. Не е добре България да отиде от избори в избори, и най-важното - да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, който контролира изпълнителната власт. Една функция, която бе отслабена значително през годините от управлението на господин Борисов", подчерта той.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани. Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни", заяви президентът на България.

На обвиненията, че в служебния кабинет има хора, участвали в учредяването на партията на Васил Божков, Радев заяви, че неговите ценности и тези на олигархията нямат пресечни точки.

Лозунга "Мутри, вън!", както и заявката служебното правителство да осветли нередности в предходното, президентът Радев обясни:

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация".  

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства".

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов:

"Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични". Той подчерта, че българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
4
 
25
 
! Отговори
Марко преди 2 години
И аз само да вметна.Днес Божков поздравил Радев за чистките които прави служебният му кабинет.Това е защото ценностите на Радев не се пресичат с тези на престъпника Божков негов почитател,Бобокови ...Браво,браво !!
458
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руменовците са с руски идеали
457
0
 
21
 
! Отговори
Бутафорко преди 2 години
Радка,две успоредни линии-ценности никога не се пресичат.Те живеят заедно.
456
7
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен535Така е-здраво ни закотви преходът с усилията на хората да оцелеем..Според мен, сега можем да се опитаме да отстраним БСП от Парламента на следващите избори и тогава да потърсим истинските наши политически таланти, които да ни управляват..БСП спират участието на всеки истински талант у нас, знаещ че тя ще го схруска преди да си е отворил устата!..Трябва всички да гласуваме за Герб, за да не се случи пак нещо такова като последния път...Аз друг път не виждам..Може би ти имаш идея?
455
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До само да вметнакомунде първо се научи да пишеш а после давай акъл който ти липсва,всички видяхме *** руска партенка какво направи
454
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се кое от казаното от президента е лъжа! Жалко има много некомпетентни българи, не запознати какво се случва в администрацията и какви хора ги управляват. Нужна е голяма торба и лопата, после съд, но това няма как да се случи, защото само си драскахме по сайтовете, докато ни крадяха и племе днес един, после друг, ей така, колкото да има с кого да се заяждаме
453
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Володя уляновНе мисля, че Беряну е коректен българин - много пъти съм го хващала в уклон към Румъния и дори се чудя, че още се подвизава тук...Въпросът не е какво евидял, а какво е направил сам за да не е така - нищо, сам се е спуснал по пързалката на БСП и сега се жалва как другите го изпреварили...
452
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се оправдавай, Радев! Васил Божков те хвали: Поздравления за решителните действия
451
4
 
9
 
! Отговори
Володя улянов преди 2 години
Добре знаеш кой създаде олигархията, като освободи през 90те, като освободи 6то управление и спортистите около Тодор Живков на улицата. Който не знае, да прочете За кого звъни телефона на Владимир Береану. Ти много добре знаеш кой.
450
2
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До само да вметна528Когато знаеш, че някой е лъжец, че иска да компроментира мъжът ти, никога няма да повярваш на неговите "компромати"...Истината е тази, която работи и на лъжата краката са къси, особено ако си предупреден и внимателен...Нищо не печелят БСП в политиката - създават само проблеми пред развитието на страната и колкото повече проблеми създават, толкова по-лошо за тях - ще си отидат не с добри пожелания, а с ритник...Те сами си избират!...
449
2
 
17
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До само да вметнаВсичко ще направят тези га.до.ве, което могат, до каквото се докоснат, каквото им попадне - те са злобни към целия народ, мразят всички и всичко...Може би всяко зло за добро - ще минат някъде границата и сами ще се насадят на закона...Ще видим!..Но...не ни рушат за първи път!...Дано да не се срутим, Бойко да ни е избутал до някое плато, от където да не е много лесно да се стигне до пропастта...Както и да е - аз не очаквам нищо хубаво от БСП и не биха ме изненадали с нищо лошо!
448
0
 
2
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Коментар 526 НЕ Е МОЙ!
447
10
 
2
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
до "Диана" ! Дианче,казваш "доказателства"? Ами те ще излизат тепърва от Служебният кабинет! А дали ще им вярваш,си е твой проблем! -:) Нщо като ,да ти кажат че мъжа ти ти изневрява! -:) Тиии какво? На калъп ли трябва да ги видиш и свариш,та да повярваш? -:) Или той ще ти каже ,не не жена.Това НЕ Е КОЕТО СИ МИСЛИШ? -:) Май нямаш житейски опит " Дианче"! -:))Не ми пиши повече! С теб приключих!-:) Нищо лично! Просто житейски усет! -:)
446
2
 
6
 
! Отговори
Честито! преди 2 години
До ЧЕСТИТО НА РУНДЬО! - А ДПС ВЕЧЕ ОБУЧАВА ЕЛЕКТОРАТА СИ ЗА ИЗБОРИТЕ С МАШИНИТЕ!Този, Карадайъ дали се усеща как показа машинацията на машинното гласуване.Трябва само да излезе номера на партията и толкова! Ще показват на електората реда на работа: 1. натисни това; 2. натисни онова; 3. натисни тук за дпс! Точка! Фасулска работа, какво повече!Предполага се, че и други ще подемат почина - "Научи правилния електорат да гласува машинно!"
445
7
 
1
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Ти ако се замислиш беше като сценарий сутринта Радев да отправи послание към гешефта и надвечер министъра да му донесе истински гешефт. Още тази вечер ще влезе да разследва, кои са тези 9 и какви са тези стотици милиони. Може да влезе да унищожи документи, по твоята логика, вероятно е. Да купят акциите на БРР и направят одит до кадо заблуждават Бойко с някакви уволнения на калинки е голям номер! Очаквам самоубийства
444
1
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До мдааАз се съмнявам този смеш.ко да знае дори значението на думата "ценности"...Радев и ценности! - две несъвместими понятия...
443
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До само да вметнаВиждам те много добре колко не си БСП! Точно когато БСП водят битка за власт - ти си седнал да ми говориш врели-некипели за Бойко! За кого работиш, за БОжков ли, че и той се залепи за БСП сега...Никой не се съмнява, че БСП ще излезе с подобни факти срещу Герб - това се видя от самолет още от миналата година с протестите им и натиска за служебно правителство! Само че, вече никой не вярва на лъжливото овчарче БСП! Каквото и да направят тези по.сер.ков.ци - ВЪН! БСП ВЪН!
442
3
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
твоите ценности се пресичат с тези на генерал Решетников или Рушветников
441
8
 
3
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
до 517 Бъди сигурен,че Гешефта с червената вратовръзка,няма и пръста си да мръдне,ако излязат ,А ТЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ГАРАНЦИЯ,При служебното правителство! ФАКТИ ОЛИЧАВАЩИ ГЕРБ В ИНТЕРЕСИ И КОРУПЦИЯ! Той завалията И за това точно беше" избран" под масата!Ако помниш и си бил буден българин!Тези които протестираха ,срещу "избора" на Гешев тогава,за Глав Прокурор,при НЕ ИЗТКЪЛ НА ЖИВ ТАКЪВ ПРЕДНИЯ.Знаеха защо ПРОТЕСТИРАТ! Та Гешев ЩЕ ПАЗИ БОРИСОВ от "проблми" със законите,докато е на ВЛАСТ!ЗАгря ли врече?
440
2
 
15
 
! Отговори
ЧЕСТИТО НА РУНДЬО! преди 2 години
ДПС -ПРАВИ 160-ИЗБОРНИ КОМИСИИ В ТУРЦИЯ , А ДПС ВЕЧЕ ОБУЧАВА ЕЛЕКТОРАТА СИ ЗА ИЗБОРИТЕ С МАШИНИТЕ!НОВИНАТА , ОФИЦИАЛНО Е СЪОБЩЕНО ОТ КАРАДАЙЬ !РУНДЬО , ВЗЕМИ СИ ПАСПОРТ ЗА ДУБАЙ!!!!!!