Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат

Надявам се след изборите на 11 юли да бъде съставен кабинет
Обновена: 16 май 2021 12:30 | 16 май 2021 11:41, Александър Попов
808
Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат
Снимка: БГНЕС

"Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и не бягам от нея. Когато съм търсил министри, съм гледал да бъдат професионалисти и мотивирани. Натоварени са с голяма отговорност", заяви президентът Румен Радев пред БНР.

Според него е много хора да се решават да заемат такава позиция точно сега, защото отишлата си скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови.

"Знаем, че цялата администрация е назначавана от тази власт. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България", заяви Радев.

На въпрос готви ли се за по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът каза, че не иска да мисли, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година.

Още по темата
"Аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност, след следващите избори и в рамките на следващия парламент, те да съставят правителство. Не е добре България да отиде от избори в избори, и най-важното - да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, който контролира изпълнителната власт. Една функция, която бе отслабена значително през годините от управлението на господин Борисов", подчерта той.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани. Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни", заяви президентът на България.

На обвиненията, че в служебния кабинет има хора, участвали в учредяването на партията на Васил Божков, Радев заяви, че неговите ценности и тези на олигархията нямат пресечни точки.

Лозунга "Мутри, вън!", както и заявката служебното правителство да осветли нередности в предходното, президентът Радев обясни:

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация".  

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства".

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов:

"Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични". Той подчерта, че българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
1
 
4
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Както много пъти съм посочвала, със законност, един по един всички комунисти ще минат през затвора.Ако той искаше да промени нещо, можеше да се "поинтересува" как върви проверката на разходване на средствата на едно или друго ведомство.Можеше да провери дали се придвижва делото по някое от декларираните финансови, митнически и т.н. престъпления.Радев като висш военен, трябваше поне да знае, че като си отвори устата вече има последствия. Той тръгна да събаря държавата . . .
538
1
 
2
 
! Отговори
528 Hz преди 2 години
То остана твоите ценности да вземат да се пресекат с тези на българските милиардери,и бозката към Партията да вземе да секне.
537
6
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Пък твоите любимци сигурно не са взели комисиони от ф-16.Айде у лево.
536
2
 
14
 
! Отговори
хахо преди 2 години
ти да видиш . та ти заради комисионните които загуби за грипените си готов на гражданска воина . педесет процента от твоите служители са корумпирани от главата до петите . ти си един обикновен злобар затова ще отидрп в историята . сравнение с теб плевнелиев е велик
535
2
 
15
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Зелен чорап и ценности? Смях! Сричкоговорещият отново доказа, че е жалък!
534
1
 
8
 
! Отговори
Е преди 2 години
Две успоредни прави могат ли да се пресекат ? Единствено могат да се слеят в далечната перспектива !
533
4
 
13
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
532
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се пресичат защото се припокриват!
531
2
 
27
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Откак Б.Борисов е на държавното кормило ТРИ ПЪТИ ни увеличиха заплатите !!! Дори само това да е направил Борисов не виждам какъв е смисъла НИЩОПРАВЕЩИЯТ да кри тикува и непрекъснато да бълва само змии и гущери ?! А г,син президента за толкова годи ни какво ПОЛЕЗНО занарода и страната е направил ?! ?! ?!НИЩОООООО !
530
1
 
36
 
! Отговори
ГНУСЕН РЕЗИЛ преди 2 години
10 ЮЛИ 2020Г РАДЕВ ИЗЛИЗА С ВДИГНАТ ЮМРУК И НАРИЧА БГ ПРОКУРАТУРА МАФИЯ- ТОВА КЪДЕ ГО ИМА....
529
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОмерзенТочно така е Бойко погна тия всички, дето окрадоха парите от приватизацията и прехода и се почнаха протести, викове, рев на ***. Преди Бойко субсидии за земеделие взимаха 3 души в тая държава, сега няма земевладелец да не взима. Оня дет рева пред Мая е репресиран с 15млн печалба. Егати репресията.
528
14
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Живо се надявам Слави да издигне негов кандидат за президент, защото докато тоя плешивия си мери с ББ нищо добро не ни чака. Дето вика Слави всички вън и съд и прокурор и ГЕРБ и БСП и ДПС.
527
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато БОГ раздавал акъл, военните били на учение и останали без
526
1
 
30
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
До СПРАВЕДЛИВЗащо живееш във заблуда , сигурно искаш Божков да се върне с картончетата за милиарди печалби ,Банев , Бобоков , алкохолният бос Стайков и да знаеш това е само началото има поне още 145 на брой олигархи завлекли с милиарди държавата. Една голяма част от тях са фирми на ДПС , БСП , Зелените и всички НПО-та!
525
2
 
14
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
Абе *** , две успоредни в пространството на подлостта и парите никога няма да се пресекат!!! Отвратен съм от факта че си голяма куха продажна лейка !
524
3
 
26
 
! Отговори
НЯМА ТАКЪВ РЕЗИЛ преди 2 години
ТОВА Е НАИМЕНОВАНИЕТО НА ГАДЕВАТА ШАЙКА!
523
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАКЛЮЧВАЙТЕ ДОБРЕ МАНДРИТЕ, ПОДПИРАЙТЕ БАНКИТЕ ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ СА ПАК ТУК- ПОМНЕТЕ ВИНАГИ КТБ И ОНИЯ 15 РАЗБИТИ ДЕТО ОБЪРКАХА ЖИВОТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ- ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЯ ХУНТА.
522
2
 
19
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Радев, след като един цял мандат се представяше като най-върл комунист, сега се опитваш да смекчиш своя имидж, но някак си не се получава.Правосъден министър-комунист.Говорител на твоя кабинет- комунист.Шеф на НАП - много съмнителен индивид.Шеф на митниците - от "превъзходния" кабинет на Орешарски и други подобни.Как с такива фигури ще се бориш срещу корупцията и мутрите, или голямата ти цел е цялата тази порочност да премине към червената олигархия, БСП и влюбените в Русия? Питам!
521
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама това е План за развитие каква секретна информация ?
520
1
 
17
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ПРЕВРАТ преди 2 години
ЦЕННОСТИ- АМА НАИСТИНА ЛИ- ГАДЕВАТА ШАЙКА РАЗБИ ЗА ТРИ ДНИ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ....