Захариева: Ще следим преброяването в Северна Македония

То трябва да бъде проведено по европейските стандарти, подчерта бившият вицепремиер
Обновена: 16 май 2021 15:55 | 16 май 2021 15:52, Красимир Ангелов
172

"И Европа, и ние ще следим преброяването в РСМ да бъде направено по всички европейски стандарти и правила," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева - доскоро вицепремиер и министър на външните работи.

Скопие отложи преброяването заради напрежение с албанците, допълни Захариева.

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви бившият външен министър.

Още по темата
На въпрос трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспроти по произход, Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има.

"Тогава когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата Ви бъдат сваляни, само защото са бългрски, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват.

Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично пред очите на целия свят. Така че се надявам Скопие повече да няма очи да го отрича това," заяви Захариева пред водещата Милена Милотинова.

Заради страха Захариева не очаква при преброяването всички, които са получили бг паспроти, да се декларират като българи. По думите й властите в РСМ ще направят възможното българите там да са все по-малко.

"Ние нямаме претенции към това как да се наричат. Не е наш проблемът с правото на самоопределение, техен е. Те имат проблеми с хората, които живеят там и се чувстват и македонци, и българи", смята Захариева.

"България никога не е имала проблем с правото им на самоопределение. Не претендираме и не сме искали промяна в тяхната Конституция. Имаме проблем с езика на омразата към всичко, свързано с България, заради фалшифициране на историята," заяви бившият външен министър.

По думите й е по-добре Република Северна Македония и Албания да вървят заедно по пътя на европреговорите, но тук действа принципа на собствените заслуги. Преди 3 години Скопие настояваше да се отдели от Албания, сега, макар Тирана да не го е поискала официално, все повече се говори за отделянето на Албания от РСМ.

"Един служебен кабинет не би трябвало да променя курса, особено във външната политика. Надявам се, когато става въпрос за Русия, да се реагира също. Защото Президентството реагира всеки път, когато става въпрос за РСМ или Турция, но когато става въпрос за Русия и защита на националния интерес, оттам има радиомълчание," коментира Захариева.

"Фактът, че на първия и втория ден служебното правителство извършва смяна в едни от най-ключовите институции в България без съществени мотивации, сменят се професионалисти и се назначават лица със странни професионални качества, говоря за НАП и Митници и за уволнениета в МВР, говори, че целта е да се овладеят тези структури," коментира Захариева първите стъпки на служебния кабинет.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
18
 
8
 
! Отговори
Nikos Petros преди 2 години
Българите искат да има графа ''Бугаррос'' вав Братска Фиромска Македония...а не дават на бракята Фиромци-да има графа ''Македонац'' !?Мм, защо така бъглари ?Гърция е зад Братски Фиром .
84
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая нещо се е объркала или още не е отрезняла от мъката . Като каква ще следи?
83
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 5 ден имаме нови министри и нито един не е поканен в БТВ или Нова. Пускат само онези който държаха България 12 години на последно място по доходи. Спирам да ги гледам. Направете го и вие!
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До македонец от БитоляКолко многа, цели двама ли :))
81
11
 
3
 
! Отговори
македонец от Битоля преди 2 години
НЯМА ЩО ДА НИ БРОИТЕ!!!МНОГО СМЕ!
80
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно бившите управляващи са започнали да си плащат, за да ги извикат за участие в предавания. Иначе нямам друго обяснение защо на тази гражданка й дават думата.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименот гримът е и спри ракията!
78
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Захариева е точна, нищо че е от ГЕРБ :)) Даже ми се струва че се е разхубавила, може от грима да е :))
77
1
 
9
 
! Отговори
Тома Биков преди 2 години
1 македонец,2 македонци,3 македонци и бойко с 200 македонци,каракачанов с 150 000 македонци с български лични карти ........
76
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** разпоретиноо,за ква се мислиш ***?!!!
75
5
 
14
 
! Отговори
1,2,3,4 ...... преди 2 години
Е ми,трябва да се занимавате с нещо, докато сте безработни, важно е мъжът ти да довърши ПОДПОРНАТА СТЕНА на АЛЕПУ.
74
6
 
17
 
! Отговори
Овталмолога Ристо преди 2 години
К'ва е тая обикновена гражданка?
73
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези калинки защо ги пускате тука още бе????
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е 8 милиарда души. Целият свят е Македония, всички вие сте поданници на македонското царство на Слънцето!
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Реалноста е, че античката Макебания си отива в антикат с пълна сила. Трябва поне да си искаме Струмица и да дигаме стената там. Куманово на куманите.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша обещава на Хитлер, че ще му издигне величествен паметник във Варшава ако изчисти евреите от Европа.
69
4
 
15
 
! Отговори
дрън дрън преди 2 години
Таз е г-жа никоя вече.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоръжени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
67
7
 
5
 
! Отговори
сУс Мааркооо! РРРРрр преди 2 години
Цяла България, вкл. всички политически партии са обединени по Македонския Въпрос.Точно това е и причината тази Фончовица, да не е изритана от министерството с 220 километра. Просто всички имаме едно и също мнение по този въпрос и там толерираме ГЕРБ-ерасти и Фончовици.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Не ми говори тъпизми, виж какво прави Сталин с руските ашкеназита след формирането на Израел, когато първата посланничка на Израел в Маасква му спретна за две недели 3 гигантски еврейски митинга. За Крим. Виж после какво стана с всичките членове на т.н. Еврейски антифашистки комитет (същите дето кръстиха националния социализъм на италиянския фашизъм). Виж защо Хрушчов (в същност още Маленков) прехвърли Крим на Украйна.Е, Пу сега го върна на пангара.Още 5-6 годинки до Великая Хазария