Захариева: Ще следим преброяването в Северна Македония

То трябва да бъде проведено по европейските стандарти, подчерта бившият вицепремиер
Обновена: 16 май 2021 15:55 | 16 май 2021 15:52, Красимир Ангелов
172

"И Европа, и ние ще следим преброяването в РСМ да бъде направено по всички европейски стандарти и правила," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева - доскоро вицепремиер и министър на външните работи.

Скопие отложи преброяването заради напрежение с албанците, допълни Захариева.

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви бившият външен министър.

Още по темата
На въпрос трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспроти по произход, Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има.

"Тогава когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата Ви бъдат сваляни, само защото са бългрски, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват.

Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично пред очите на целия свят. Така че се надявам Скопие повече да няма очи да го отрича това," заяви Захариева пред водещата Милена Милотинова.

Заради страха Захариева не очаква при преброяването всички, които са получили бг паспроти, да се декларират като българи. По думите й властите в РСМ ще направят възможното българите там да са все по-малко.

"Ние нямаме претенции към това как да се наричат. Не е наш проблемът с правото на самоопределение, техен е. Те имат проблеми с хората, които живеят там и се чувстват и македонци, и българи", смята Захариева.

"България никога не е имала проблем с правото им на самоопределение. Не претендираме и не сме искали промяна в тяхната Конституция. Имаме проблем с езика на омразата към всичко, свързано с България, заради фалшифициране на историята," заяви бившият външен министър.

По думите й е по-добре Република Северна Македония и Албания да вървят заедно по пътя на европреговорите, но тук действа принципа на собствените заслуги. Преди 3 години Скопие настояваше да се отдели от Албания, сега, макар Тирана да не го е поискала официално, все повече се говори за отделянето на Албания от РСМ.

"Един служебен кабинет не би трябвало да променя курса, особено във външната политика. Надявам се, когато става въпрос за Русия, да се реагира също. Защото Президентството реагира всеки път, когато става въпрос за РСМ или Турция, но когато става въпрос за Русия и защита на националния интерес, оттам има радиомълчание," коментира Захариева.

"Фактът, че на първия и втория ден служебното правителство извършва смяна в едни от най-ключовите институции в България без съществени мотивации, сменят се професионалисти и се назначават лица със странни професионални качества, говоря за НАП и Митници и за уволнениета в МВР, говори, че целта е да се овладеят тези структури," коментира Захариева първите стъпки на служебния кабинет.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да следиш само ерекцията на шефа си до шкафчето. Все едно още е министър. Защо давате гласност на ***?
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни измишльотини. Когато макето стане бугарин-свирни.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата отдавна са ни отсвирили. Останали са само илюзиите и измишльотините. Историята е едно, реалността е друга. Всеки може да си пренаписва историята, както му е угодно.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 Бе зарежи ти до 44г. Ти виж македонските убийци и бандити след 44г. та до ден днешен!!! Фашисти!
61
12
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Капитализма е най-добрата система, но комунизма му пречи да се развива.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54Прегледай се, моля!Комунистите взели имотите на евреите???Че кой измисли комунизма бе, ааланкоулу?Я виж списъка с главните комисари в СССР след революцията.Чети бе човече, не плещи глупости.
59
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България окупира почти цяла Македония, не признаваше правото на съществуване за македонците, тяхната култура и език - всичко това трябва да стане българско. Първите месеци на окупацията македонците са почти изключително "за", искрено смятаха окупаторите за свои, но скоро тоягата на българските нацисти се изправя срещу тях. Българските нацисти изумяват местните със своята арогантност, грубост, алчност и ускорена "българизация" на всичко. Едва след това македонците се осъзнават като отделна нация, за което в София все още скърбят.
58
1
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
До Анонимен56 македонецДокажи с линк или със снимка!
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смрт на македонските комунистичко-фашистачки гадови, слобода на многострадалното Бугарско население во Титобания! Од селото до градиште, на Македониште во газиште!!!
56
7
 
12
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Тук някакъв македонски *** се е наврял в коментарите да пропагандира здраво срещу нас. Явно е част от акцията на "македонците" последните дни по цяла Европа. Няма да ви мине номера този път! Отървете се от комунистическите вериги и сръбската зависимост и не ругайте българите и българската история, която е и Ваша!
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Защо българите спасиха своите евреи до един"Нацистка България депортира десетки хиляди евреи от окупираните територии в Македония в хитлеристките лагери, най-вече в концлагер Треблинка, от тях оцеляват само няколко стотин.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютна лъжа.Аз съм Българин от Македония и живея в България и в онлайн преброяването има графа Българин и всеки може да се преброи както си иска и никой никого не натиска.Да се спре малко тази неадекватна манипулатор.
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България окупира част от Гърция, която в резултат на следвоенните събития се озова в западния блок и издаде милиардна сметка на съседите си. Не е необходимо да си плащат само по една причина - заради застъпничеството на СССР, който прощава всичко на българите и иска от другите да простят. Очевидно не си е заслужавало.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо българите спасиха своите евреи до един и върнаха ВСИЧКИ еврейски имоти заграбени от комунистическите бандити, а македонските комунисти предаваха скопските евреи по списък на германците и грабеха имуществото им. И до ден днеше не върнаха НИТО ЕДИН еврейски имот!!! Това днес са над 4 милиарда евра! Без лихвите! акедонски фашисти! Шалом!!!
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От чие име говори тази неграмотница? От каква позиция?Ами пуснете ни и ние да се изказваме в ефир. Дето пишем тук.Още ли са на власт ГЕРБ? Да не би да съм сънувал че разпуснаха групата тъппанари начело с главния просттак?
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия напразно позволи на Нацистка България да забрави нацисткото си минало. До есента на 1944 г. Нацистка България е последователен съюзник на нацистка Германия и дълбоко мотивиран - тя се интересува от анексирането на териториите на съседни държави.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо смръливото фашистко управление на Груюс Папатакис отказа искането на вековно подтисканите от титовият фашизъм гюпци, тяхното право на идендитет, като директно произлизащи от лозата на античен Египет!!! А египетските роми днес в СВ надхвърлят 18%. И въобще защо тази държава държи в името си поимът Македония, когато македонците там са малцинство!
48
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което казва Захариева са абсолютни манипулации. Проклет човек,който никога няма да види щастие.Скоро ще бъде в затвора,заради измами в сферата на строеж на хотел на Алепу.Как тя ще следи преброяване в чужда държава? И какво от това?Аз съм Българин от Македония и смело твърдя ,че Захариева създава изкуствено напрежение с Македония и най-вече на нас с Българско Гражданство., защото ние сме представители на България в Македония.За тях ние сме част от ветото,а не сме.
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хищническото поведение на Нацистка България и зверствата на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ имат интерес да приемат Македония в ЕС, васална България няма думата, недейте да се репчите, че ставате по-смешни, унижението ще е по-голямо. България не може да поставя условия на Македоноя.