Захариева: Ще следим преброяването в Северна Македония

То трябва да бъде проведено по европейските стандарти, подчерта бившият вицепремиер
Обновена: 16 май 2021 15:55 | 16 май 2021 15:52, Красимир Ангелов
172

"И Европа, и ние ще следим преброяването в РСМ да бъде направено по всички европейски стандарти и правила," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева - доскоро вицепремиер и министър на външните работи.

Скопие отложи преброяването заради напрежение с албанците, допълни Захариева.

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви бившият външен министър.

Още по темата
На въпрос трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспроти по произход, Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има.

"Тогава когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата Ви бъдат сваляни, само защото са бългрски, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват.

Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично пред очите на целия свят. Така че се надявам Скопие повече да няма очи да го отрича това," заяви Захариева пред водещата Милена Милотинова.

Заради страха Захариева не очаква при преброяването всички, които са получили бг паспроти, да се декларират като българи. По думите й властите в РСМ ще направят възможното българите там да са все по-малко.

"Ние нямаме претенции към това как да се наричат. Не е наш проблемът с правото на самоопределение, техен е. Те имат проблеми с хората, които живеят там и се чувстват и македонци, и българи", смята Захариева.

"България никога не е имала проблем с правото им на самоопределение. Не претендираме и не сме искали промяна в тяхната Конституция. Имаме проблем с езика на омразата към всичко, свързано с България, заради фалшифициране на историята," заяви бившият външен министър.

По думите й е по-добре Република Северна Македония и Албания да вървят заедно по пътя на европреговорите, но тук действа принципа на собствените заслуги. Преди 3 години Скопие настояваше да се отдели от Албания, сега, макар Тирана да не го е поискала официално, все повече се говори за отделянето на Албания от РСМ.

"Един служебен кабинет не би трябвало да променя курса, особено във външната политика. Надявам се, когато става въпрос за Русия, да се реагира също. Защото Президентството реагира всеки път, когато става въпрос за РСМ или Турция, но когато става въпрос за Русия и защита на националния интерес, оттам има радиомълчание," коментира Захариева.

"Фактът, че на първия и втория ден служебното правителство извършва смяна в едни от най-ключовите институции в България без съществени мотивации, сменят се професионалисти и се назначават лица със странни професионални качества, говоря за НАП и Митници и за уволнениета в МВР, говори, че целта е да се овладеят тези структури," коментира Захариева първите стъпки на служебния кабинет.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
6
 
! Отговори
Toto преди 2 години
ГЕРБ имат правилна позиция, но Катето е много неподходяща за този пост. Нито поведение, ниео говор на политик.
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистка България депортира десетки хиляди евреи в концлагерите на Хитлер като почти всички от тях намират смъртта си там.
43
4
 
8
 
! Отговори
Захариева да не преди 2 години
Се е забила за преброител,та щяла да следи преброяването.Вече е никоя.Да си гледа "подпорната" стена.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не пеговаря с комунистически титовичарски бандити барем 10 пъти по-лоши от всякакъв национален социализъм и както се видя от документите на Худа яма един от най-голямите геноциди в човешката итория въобще! Смърт на титовичарският фашистки комунизъм и македонизъм, свобода на изстрадалия български народ и трудещи се. Но пасаран!!
41
0
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ами те си знаят откъде им идат гласовете и си ги следят бе... Столипиново, Шикер махала, Факултета, всички махали от този род, пък сега и Македонската махала биля... Македонския език са го направили от всички правописни грешки на българския, та и те са към махалите, само дето с тях не се занимават наште купувачи ами цялата външна министерка...То дали е цялата или само некоя част-кой знай, ама си ги търси тя-щом са показа кат жалва из корубата...
40
5
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Македонските комунисти са като българските.Народа казва " Вари го,печи го,все картоф..." При тях има сръбски,че и руски комунизъм.Зависимости и кеш,колкото си искаш.Светът се върти около буквата " П" Дипломатическата рашифровка е : Пари,Путк@,Политика!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северна Македония е псевдодържава. Единствените държави в Европа, които са по-зле от България, са бившите югославски републики. Адски промити мозъци, живеещи още в 19ти век.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Няма как това да се случи, защото по искане на Енвер Ходжа бай Тодораки изпроводи албанезите от България с двустранен договор. Ако днес се появят такива хора, те трябва да бъдат съдени за измама на държавата в особено големи размери и да бъде върнато придобитото от тях на база декларирането на български произход. Пдобни напъни от някъде за такива малцинства са по същността си откровен фашизъм по отношение на хората с етнически следи, малко различни от общото българско сечение.
37
11
 
5
 
! Отговори
Преговори! преди 2 години
Никой не преговаря с нацистки престъпници. Зверствата на нацистка България в Македония и Гърция са факт. Българите вместо да сведат глава и да се извинят, продължават да се държат нагло, и това може да завърши зле само за България.
36
1
 
10
 
! Отговори
Данчо Полицая преди 2 години
До Димитър Георгиевмного приказваш, а нищо НЕ КАЗВАШ, имаш прилика с НАЙ-МОЖЕЩИЯ,НАЙ-ПОДГОТВЕНИ дето искат да му счупят държавата?!ТИКВО, ТИ ЛИ СИ???
35
11
 
10
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Захариева е достоен външен министър! Един от малкото, да не кажа единствения такъв в последните 30 години!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитър ГеоргиевЯВНО ТИ ЖИВЕЕШ В НЯКОЯ ДРУГА БЪЛГАРИЯ И НЕ ВИЖДАШ,ЧЕ ХОРАТА В СТРАНАТА ВЕЧЕ СА ПРЕОБЛАДАВАЩО ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД,А МАЛКОТО ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ СА ПОДЛОЖЕНИ НА ТЕРОР,И ЕДВА СПАСЯВАТ СТОТИНКИТЕ ОСТАНАЛИ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА ОТ 300 ЛЕВА ПЕНСИЯ ИЛИ 600 ЛВ.ЗАПЛАТА...АКО НЕ ВЯРВАШ-МОЖЕШ ДА ПРЕГЛЕДАШ НОВИНИТЕ.НАСЕЛЕНИЕТО Е ОСКОТЯЛО В ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНА БЪЛГАРИЯ-ЦЯЛА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ,РАЙОНИТЕ НА ЯМБОЛ,СЛИВЕН,КЮСТЕНДИЛ,БЛАГОЕВГРАД...ОСТАНА СОФИЯ И ТО САМО ОПРЕДЕЛЕНИ РЕГИОНИ НА СТОЛИЦАТА.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая говори все едно още е министър... Алооооу какво е това "ще следим"?!? Вие от гроб няма да следите нищо - следващия кабинет ще следи, вие сте аут...Ей, не могат да преглътнат, че вече са бита карта...
32
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 години
Край на " калинките " , във властта само високо образовани ! Завършилите трето разрядните ВУЗ да не са по високите етажи на властта !
31
1
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Само да питам ,за кого гласуват македонците на които Шкембе войвода продаде паспорти и в коя секция, ще им пращаме ли МАШИНА на 11.юли
30
6
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Изчетох всичко написано по повод статията.Отчайващо е,че много каруцар се изказва, неподготвен,неразбиращ за какво иде реч! Ако им пуснем малко чалга,на момента ще запеят с кеф,че и текстово! Комунстите окрадоха народа,изпратиха си наследниците в престижни скъпоплатени университети за да ни управляват в последствие,а децата на окрадените оскотяха с чалга култура!
29
11
 
8
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 2 години
Оскотял от мизерия си ти бе приятелю.Милиони българи не са.Аз също.Активните,грамотни и работливи хора са си много добре.Е да, трябва да имаш добро образование,умения да вършиш работа за която да ти плащат,езици да знаеш,компютърна грамотност.Със пиене,друсане и слушане на чалгата и простотиите на слави не става.Аз съм над 60 и се справям отлично,синовте ми също,приятелите на синовети ми не приемат работа под 5к месечно,страната е на последно място заради такива като теб защото сте много...
28
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До xaxsasбЕ,НЕ всички българи са такива,драги!..Лошото е,че тая МАЛКА част от нас,с "мисленето",което си категоризирал,се НАТИСКА да се ПОДМЯТА по "върховете на държавата" и да въртят така ДАЛАВЕРИТЕ си,защото иначе ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ.....разбира се,нищо не оправдава ПАСИВНОСТТА на останалите..."Докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват"..
27
2
 
12
 
! Отговори
Иван пилето преди 2 години
ЕЛА В ПРИЦИФЕРМАТА ИЛИ В СКЛАД ИМА ЕДНИ ФУРМИ И БРОЙ,БРОЙ И БРОЙ!АКО ГИ ИЗКАРАШ ТОЧНО,ИМА ЕДНИ ЧЕКМЕДЖЕТА ТАМ ПАДА ГОЛЯМО БРОЕНЕ!
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При предното преброянане у нас, демократичните преброители отчетоха 200 000 несъщестнуващи граждани.Шефката на преброяването стана шефка на евростат.Толкоз за демократичните преброявания на герб и ес.