Захариева: Ще следим преброяването в Северна Македония

То трябва да бъде проведено по европейските стандарти, подчерта бившият вицепремиер
Обновена: 16 май 2021 15:55 | 16 май 2021 15:52, Красимир Ангелов
172

"И Европа, и ние ще следим преброяването в РСМ да бъде направено по всички европейски стандарти и правила," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева - доскоро вицепремиер и министър на външните работи.

Скопие отложи преброяването заради напрежение с албанците, допълни Захариева.

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви бившият външен министър.

Още по темата
На въпрос трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспроти по произход, Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има.

"Тогава когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата Ви бъдат сваляни, само защото са бългрски, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват.

Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично пред очите на целия свят. Така че се надявам Скопие повече да няма очи да го отрича това," заяви Захариева пред водещата Милена Милотинова.

Заради страха Захариева не очаква при преброяването всички, които са получили бг паспроти, да се декларират като българи. По думите й властите в РСМ ще направят възможното българите там да са все по-малко.

"Ние нямаме претенции към това как да се наричат. Не е наш проблемът с правото на самоопределение, техен е. Те имат проблеми с хората, които живеят там и се чувстват и македонци, и българи", смята Захариева.

"България никога не е имала проблем с правото им на самоопределение. Не претендираме и не сме искали промяна в тяхната Конституция. Имаме проблем с езика на омразата към всичко, свързано с България, заради фалшифициране на историята," заяви бившият външен министър.

По думите й е по-добре Република Северна Македония и Албания да вървят заедно по пътя на европреговорите, но тук действа принципа на собствените заслуги. Преди 3 години Скопие настояваше да се отдели от Албания, сега, макар Тирана да не го е поискала официално, все повече се говори за отделянето на Албания от РСМ.

"Един служебен кабинет не би трябвало да променя курса, особено във външната политика. Надявам се, когато става въпрос за Русия, да се реагира също. Защото Президентството реагира всеки път, когато става въпрос за РСМ или Турция, но когато става въпрос за Русия и защита на националния интерес, оттам има радиомълчание," коментира Захариева.

"Фактът, че на първия и втория ден служебното правителство извършва смяна в едни от най-ключовите институции в България без съществени мотивации, сменят се професионалисти и се назначават лица със странни професионални качества, говоря за НАП и Митници и за уволнениета в МВР, говори, че целта е да се овладеят тези структури," коментира Захариева първите стъпки на служебния кабинет.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
5
 
! Отговори
O преди 2 години
Те изборите не следяха за честност ,тая иска да стане македонско момиче.....
124
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
захариева,в качеството,на каква,ще следиш преброяването в една суверенна държава,ами пратете и автомобила на цветанов,и записи да правите,със СРР та
123
4
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Макар, че съм герберомразец не мога да не отчета, че тази жена има топки колкото всички мъже в герб
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето им доказателство,че се българи,винаги някой друг им е виновен,точно ката нас!
121
0
 
1
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
Е как се прави преброяване в БГ по време на пандемия,бе алоу?Тя и не е отминала,но отскоро пооткрехнаха движението и облекчиха мерките.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев още разчита на лобиране,ходи до Гърция на икономически форум,но де факто да се моли за подкрепа срещу БГ,чрез гръцки инвестиции в СМ.И въпреки това Мицотакис му каза да си гледа работата и изпълни договореностите с двете съседни държави.Та така,но в тяхната преса нищо,само го изфабрикува като " подкрепа" ,че гръцкия премиер му е дал " идеи" но нямало да ги цитира.Е може и да имало " идеи" но и гърците едва ги търпят.
119
2
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Широките гащитака ще го преместиш,че после няма да знаете северджани ли сте или марсианци(горди македони от МАРС)
118
5
 
4
 
! Отговори
Широките гащи преди 2 години
Местя старателно.
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се скри дебелия шеф на бандата?
116
8
 
18
 
! Отговори
Hcucufufuc преди 2 години
Тая Кво ще следи като е никаква Вче?!?
115
1
 
5
 
! Отговори
до Напомняне преди 2 години
Нека си спомним, че през февруари май имаше пандемия.Верно - Българинът изобщо не помни и затова има много НАПОМНЯЧИ.Ама то наистина - преди за всичко бяха виновни коменистите, сега - Боко!
114
3
 
8
 
! Отговори
Службите им -също! преди 2 години
Така че българинът няма да си признае!Трябва повече да се говори за това в Европа!Да се разкрива корупцията, подкупите които дават от Македония за лобиране и за антибългарски изказвания.Помните онзи пуЛьо, който по БГ телевизиа каза, че всичко е предрешено? Беше като Фрешарски след разговор с Маклейн!
113
9
 
14
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Преди да следи преброяването на населението в Северна Македония, Захариева следва да си спомни, че правителството, в което тя беше министър, си позволи да не проведе преброяването на населението в България, което трябваше да се състои през февруари тази година. Може би, поради опасения, че броят на избирателите в България ще се окаже по-голям от броя на нейните жители.
112
10
 
18
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Че кой пък те бръсне за слива та да "следиш"?
111
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Македонци ли!Те са титови фашисти и сръбски нацисти финансирани от ЕК и НАТО. Много спорно е колко Тито е комунист след като стига до война със СССР и България след ВСВ и се въоръжава от НАТО. 1980 г. Югославия е пазарна, фалира и прави 100 хиляди % хиперинфлация.
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104Люпчо Георгиев е един от българите. Малко са но все още има. За историята си остава проблема за Гоце Делчев и царете. Няма и договор за македонските бежанци както България иска от Турция за Тракия. Щом са изгонени незаконно трябва закон.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е Соломон Паси в женска кожа..
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен3-4 кв. м е много. 1-2 кв. м е достатъчно.
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинНищо не се пази. Всички под вице се явяват на конкурс за работа. Отделен въпрос е че конкурсите са нагласени за сифйски жители и ако си от провинцията шанса е 0.
106
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 107А, ти не се притеснявай за нея, безработна няма да остане.Според закона за държавния служител, на всеки му се пази място на друга службичка, пак сладка. Ей го на - оная... хм, шефка на Агенцията за инвестиции, дето прилича на "професорка" от квартал "Факултето" с основно ромско образование, са я назначили в друга агенция където мястото и се било пазело (пък аз да не знам).