Политолог прогнозира: Редовно правителство преди 11 август

Партиите на протеста да подготвят избирателите си, каза доц. Светослав Малинов
17 май 2021 23:15, Анисия Иванова
49

Служебното правителство направи редица промени в ръководните позиции на държавни институции. Колко важни са ходовете на служебния кабинет и как ще променят обстановката?

"Това е обичайната смяна на политическите назначения. Това, че е служебно правителство, не променя нищо. Съвсем нормално е. Няма нарушение на закона. Съответният министър ще си поеме последствията, ако законът е нарушен в случая с МВР", заяви в ефира на "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Политология" към СУ "Св. Климент Охридски" доц. Светослав Малинов.

По думите му кабинетът е особен.

"Такъв кабинет може да има само ако е служебен. Има хора, които под никаква формула не могат да се окажат в коалиция. Там има хора с тъмносиня биография като Кацаров, има и хора като Стоилов, които от 90-те са в БСП. Този кабинет е на президента - той се опита дa представи в него всички части от протеста - затова е и толкова шарен", добави доц. Малинов.

Той припомни, че служебните кабинети са аномалия, макар и да не са противоконституционни. Но беше категоричен, че е невъзможно служебният кабинет да прерасне в редовен, особено според Конституцията.

"Някои министри вероятно ще останат. В следващия кабинет трябва да се търси фигура за премиер, който не е политически лидер на партия. И трябва да се намерят определени политики и хора, които да ги изпълняват. Трябва обаче да бъде ясен кабинет с ясно мнозинство в Народното събрание. Това не се получи този път", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Малинов смята, че за да може да се направи кабинет без партиите на статуквото, всичките протестни партии трябва да увеличат между 25-30% гласовете си.

"Не очаквам прелом в общественото мнение за 2 месеца. Промени обаче ще има. Следващият път опасността от предсрочни избори ще накара избирателите да узреят за по-големи компромиси в посоката на стабилността. Ще имаме редовно правителство преди 11 август, съветвам лидерите на партиите на протеста да подготвят избирателите си, че ще има компромиси. Определени неща трябва да бъдат казани от сега", каза още той.

Експертът допълни, че коалиции се правят от ниво лидер -  до подкрепяща партия, като между тях има огромно пространство, и то ще бъде запълнено.

"Думата "договорки" е неизбежна, но е добре този път коалиционното правителство да има програма, където те ще бъдат писмено оповестени. Ако протестните партии не демонстрират и нов стил на управление, може да се запитаме защо искат да сменят старите. Реториката на изборите е "гласувайте за нас", а реториката на коалицията е "какво да направим заедно", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
19
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Аз пък прогнозирам, че най_късно до 14.07. ще има правителство и то без герб!! Хайде да видим чия прогноза ще се сбъдне!!
14
5
 
26
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ПАРТИИТЕ НА ПРОТЕСТА- ЕДНИТЕ ИГРАЯТ НА КРИЕНИЦА А ДРУГИТЕ ВИЯТ КАТО ЛИНЕЙКИ- БЕЛКИМ НЯКОЙ ГИ ЗАБЕЛЕЖИ !!!!!!!!!!!
13
13
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Дупката= д,ж,и,п,к,а,т,а
12
26
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Трябва да се махнат ченгетата на Борисов за да не могат да фалшифицират изборите. Трябва да се прибере дупката на Борисов, за да не може да ходи да купува гласове с парите на данъкоплатците, а да харчи субсидиите на партията си
11
16
 
12
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Обединява ги омразата към Борисовата мафия.
10
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде сте бе протестъри?защо не протестирате сега, а?или Божков ви спря паритеили всичко е мед и масло сегаяжте го на фигуранта
9
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселин 7112136860По добре тогава гласувай, не стой пасивен пред диктатурата на Радев!
8
6
 
25
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Наричам ви "доценте", щото името ви не ми говори нищо, разясненията също. Ама думата утопия им пасва яко. Не сте ли чували за " орел, рак и щука", впрегнати в каруца? Протестърските партии няма как да представят програма, щото тя се изчерпа с "долу Герб". Сл.Тр. се уплаши, защото не може нищо освен да дудне и да се мръщи. Протрестърските са лидерски партии и се избиват кой да води парада, но нищо рационално и разумно не предлагат, отговорност не поемат, искат само да критикуват. Обединител йок!
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обединяват ги парите и любовта към Русия. Те маршируват с лица към Москва, независимо, в коя партия са били и в какъв колеж са учили.
6
7
 
29
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Служебните политолози на служебният кабинет на Румбата влезнаха в употреба, въпросният доцент от Катедра политология и бивш евродепутат от ДСБ, партията на Радан Кънев който вся разкол в дясното пространство и разби СДС на множество малки партийки, като тази на Тюлена с гумената лодка от Росенец, явно запя в общия хор на тези дето се пръкнаха от вдигнатото кремълско юмруче на Румбата ... Че ще има редовно правителство ще има но няма да е орисано от кремълските парашутисти и фигурантите на Черепа
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че има аномалии в това правителство има, например Киро Харварда -икономическия министър и културиста, който ще събира данъците от богатите,ха,ха,ха.Или пък, другия Харвард, с фалиралата фирма длъжна няколко млн паунда, в бедна България, се надява, да "оправи"нещата...Но, Божков е щедър, съдът вече спря запора на имуществото му, както и на другия крадец Цв. Василев. Всичко върви по план.
4
9
 
5
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 2 години
Дори и да се сформира правителство то няма да е правителство на мнозинството- НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Негласувалите сме убедени,че опозиция и статукво са двете страни на една и съща монета. Тоест Русия управлява и ези и тура. Предстоят кървища. Добре е да се знае от всяко следващо мафията правителство. Този път наистина ще стане горещо. Всяко правителство, което не анулира кредитните задължения на българите е осъдено на СМЪРТ !!!
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаджигенов вече е министър без портфейл...сам се назначи !
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕ ТЕЗИ ОТ ПРОТЕСТА ХОРА ЛИ БЯХА???
1
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волен ще е премиер и много хора ще търкат затворническите нарове