Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните

Личните лекари ще имат ваксини, мобилни екипи отиват по селата
132
Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Защо защитаваш герберастките -растки мерки против ковида ?Не умираха ли хора по стълби , линейки , по къщите и пр. поради липса на адекватна (и въобще) медицинска помощ ,защото лекарите бяха заети да "усвояват " парите ,отпуснати за епидемията ,щото здравни каси-маси им дойдоха малко !А и по тази причина другите болести изчезнаха , изпариха се яко дим ,щото не носят кинти !!!
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждате ли, че има и много по-*** от ГЕРБ.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93"Добре,но аз и много хора имаме записана дата и час в електронния регистър на РЗИ,сега какво?Ще ми отменят датата и ако утре няма достатъчно възрастни а има заявени ваксини вече заради нас пак ще ни викат ли?Голям мармалад ще настане"Ами то целта е да съботират ваксинирането, затова нарочно прецакват зелените коридори!
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Призоваваме" да се ваксинирате, но ви намаляваме възможностите да го направите.Комунистите едвам дойдоха на власт и започнаха с номерата!
85
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце Тиквун най-добре от всички управляваше пандемията :))
84
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото са антиваксъри и ви гледаха ваши божествен президент как казваше , че няма вирус . Не сме последни по смъртност на един милион починали . От рано лъжи,лъжи и пак лъжи . Нищо ново от нашия спасител Прецедента.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да беше направил отделен зелен коридор за възрастни във всеки град,или в определени часове.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,но аз и много хора имаме записана дата и час в електронния регистър на РЗИ,сега какво?Ще ми отменят датата и ако утре няма достатъчно възрастни а има заявени ваксини вече заради нас пак ще ни викат ли?Голям мармалад ще настане.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее българският избирател!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Радев! Долу Борисов! Долу неадекватните решения!
79
2
 
2
 
! Отговори
_ преди 2 години
Най-накрая дойдохме на приоритетите, с които трябваше да започне фаза 4 през февруари...И вероятно щеше да започне, ако д-р Борисов не беше решил, че е много важно безразборно да се вдигат числата на ваксинираните количество, вместо качество. Нищо, че рискът за смърт или усложнения от короната при един 80-годишен е около 200 пъти по-висок, отколкото при един 20 годишен. Кой ще ти гледа какво казва науката...
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо 86 петък , събота и неделя ще се ваксинират Какъв е проблемът
77
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Аже, Кацаров!Сега идва момента за 2-ра доза на всички хора, които се ваксинираха на зелените коридори. Как ще се ваксинират, като от понеделник до четвъртък, няма да е позволено?
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече и аз намразих президента. Как можа такъв и..диот да сложи за министър на здравеопазването в тази критична ситуация.
75
1
 
9
 
! Отговори
Калинка-кацарова преди 2 години
И в магазините искаме така - от понеделник до петък, само хора над 60 год. и хронично болни. И отново да спрете плановите приеми и операции. И глоби за разходка в парка и планината искаме. И КПП-та искаме.
74
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ситуацията със здравния министър може да се опише с две нашенски поговорки - " от трън та на глог" - "върни се зло, че без тебе по-зло" ! На гербаджиите викахме калинки, ама тия ще се окажат ***!
73
0
 
9
 
! Отговори
ан преди 2 години
Страхотна организация за ваксините вчера във ВМА и си казах най после да направят нещо както трябвада отидат журналистите и да снимат а не да ни показват фургоните на пирогов с опашкимасички за писане и в една голяма зала най малко 10 пункта и един на вратата само ти посочва къде да отидеш за 2 мин и си готовдивани за сядане и инфо къде да си тър сиш сертификатаизбор на ваксина и листче за втората доза
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли кога фармаиндустрията ще започне да се грижи за това по света да има здрави, а не болни хора? Когато започне да печели от здравите, а не от болните. Ако всеки здрав човек е длъжен да дава по примерно 5 лева на месец и в случай че се разболее фармаиндустрията е длъжна да му върне всички платени пари плюс това да го излекува, тогава фармаиндустрията ще е мотивирана ние да сме здрави. Сега е мотивирана да ни разболява и който не го проумява, да се ваксинира задължително!
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана бе, пременил се Илия ... напреварват се с по-ненадекватни заповеди.