Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните

Личните лекари ще имат ваксини, мобилни екипи отиват по селата
132
Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вместо да ускори ваксинацията й удари яки спирачки.
69
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания от здравното министерство ти дават дата и час. Като не отидеш - следващия път сам си плащаш ваксината. Просто.Какво значи от понеделник до четвъртък само пенсии и болни? В тази държава може би няма работещи, млади и здрави хора?
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През последните три седмици сложените дози са 393501, т.е. по 18738 дози средно на ден. С това темпо никога няма да достигнем до колективен имунитет. За да го достигнем, трябва дозите да са по 60-70 хиляди на ден, вкл. събота и неделя.
67
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ще се окажат по-зле и от гербавите. И с това като натоварят личните лекари, ще пада голямото чакане....Големи умници
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така, но по списък и по строй!
65
1
 
11
 
! Отговори
Къв геноцид преди 2 години
Ваксините не са задължителни, но с тези мерки само се протака.
64
3
 
2
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Стига с вашия стерилитет. Дъртите отдавна не могат да раждат, вече имат внуци, същото за всички над 50. Да се ваксинират под списък, който не иска, да отказва и да дава път на младите.
63
12
 
6
 
! Отговори
QW преди 2 години
Значи все пак продължава геноцида. Възрастните и "такива с хронични заболявания" за бъдат ваксинирани, за да се свършат по-бързо. Това напомня за едни стари времена. Спартански, например.
62
6
 
5
 
! Отговори
До Коко преди 2 години
Заради дрътляци антиваксъри колко деца останаха без родители и недочакаха да се ваксинират. Като са с предимство и да ги викат поименно и който иска да се ваксинира, а който не - да подписва доброволен отказ от ваксина или са решили да дарят ваксините на македонците
61
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много малко от възрастните искат да се ваксинират , така още повече ще се забатачи ваксинацията, защото от понеделник до четвъртък няма да има почти никой! Повечето държави имат нещо като щаб, който обобщава и анализира цялата информация, можеше малко повече да се помисли и по този въпрос. Най-лесно е да разваляш, това го гледаме вече 30 години, никаква приемственост дори и за добрите неща!То и за толупа се отнася, за всички
60
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде извън София няма желаещи да се ваксинират. Не могат да изразходят 1 шишенце ваксина на ден. Те ми слагат ограничения. Бавняри.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е въпроса кой как го кара, а да се пресече болестта. От 30000 на ден ваксинирани отиваме на 5000 максимум.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това зле е меко казано до сега ги чакахме при личните по цял ден сега ще ги чакаме и да се наваксинират
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60+ годишен може да се зарази само от друг 60+ годишен. Калинките на Радев така казаха.
56
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказателството, че има и по-зле от ГЕРБ. Тепърва започват.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно някой граждани са по граждани от други!Ако се наложи да хвърляме или подаряваме ваксини излишните всичките да се бият върху служебния кабинет
54
2
 
24
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Това решение е неразумно - всеки ще се сети какво се очаква - от понеделник до петък няма да има желаещи за ваксини , лекарите ще се прозяват и ще чакат да се появи някой над 60 години .Ако толкова се държи на този модел , може да има часови прозорец за възрастните хора .Призовавам Министъра да преразгледа тази заповед .
53
19
 
9
 
! Отговори
Коко преди 2 години
За първи път нещо разумно - вижте статистиката на починалите! Младите го изкарват кой по-леко, кой по-нежко, но старците си отиват в 95% от случаите. В целият свят е така, само в Тикволандия всичко наопъки и затова - последни по всички показатели, с изключение на кюлчетата по чекмеджетата - тук сме първенци!
52
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искали да се върнат към нормалният си живот. Тия наистина си нямат напредстава какво се случва. Какъв нормален живот с това Биологично оръжие сънуват. Още не са разбрали че унищожението започна. Ваксината само ще подпомогне по бързото им изчезване. Някой знаели какви ще са подследствията от ваксините след 1 година. Знаят ли ваксините какви болести ще събудят в организма. Знаят ли че възбудената имунна система събужда всички дремещи *** в организма. Незнаят но ще разберат.
51
6
 
5
 
! Отговори
Първия Софиянец преди 2 години
До Последния СофиянецБойко ли ти свежда тази информация?