Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните

Личните лекари ще имат ваксини, мобилни екипи отиват по селата
132
Ваксини от понеделник до четвъртък само за възрастните и хронично болните
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу коронавируса и съобщи, че издал заповед от понеделник до четвъртък да се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания. В останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването. Личните лекари също ще имат ваксини, а мобилни екипи ще се погрижат за хората в труднодостъпните места и тежко болните пациенти. Мярката ще продължи два месеца.

Още по темата

Причината за това е, че 80% от починалите вследствие на болестта са пациенти над 60 години.

„Всички искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на случаите на коронавирус се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е  преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне“, коментира той във видеообращение, разпространено от пресцентъра на МЗ.

Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.

„Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители. За съжаление ние сме последни в ЕС и още по -лошо е, че възрастните и най-уязвимите са най -малко ваксинирани“, посочи Кацаров.

Здравният министър призна, че всички имат своите опасения от ваксината, както и той самият  заради краткият срок на изпитанията на препаратите, но е факт, че ваксини са приложени на стотици милиони души и страничните реакции са малки.

„Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Това е над два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война“, каза той.

По думите му от колективният имунитет зависи докога ще продължат ограничителните мерки.

 


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха над 20 000 души повече от предишните години. Защо защитаваш герберастките -растки мерки против ковида ?Не умираха ли хора по стълби , линейки , по къщите и пр. поради липса на адекватна (и въобще) медицинска помощ ,защото лекарите бяха заети да "усвояват " парите ,отпуснати за епидемията ,щото здравни каси-маси им дойдоха малко !А и по тази причина другите болести изчезнаха , изпариха се яко дим ,щото не носят кинти !!!
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждате ли, че има и много по-тъпи от ГЕРБ.
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 93"Добре,но аз и много хора имаме записана дата и час в електронния регистър на РЗИ,сега какво?Ще ми отменят датата и ако утре няма достатъчно възрастни а има заявени ваксини вече заради нас пак ще ни викат ли?Голям мармалад ще настане"Ами то целта е да съботират ваксинирането, затова нарочно прецакват зелените коридори!
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Призоваваме" да се ваксинирате, но ви намаляваме възможностите да го направите.Комунистите едвам дойдоха на власт и започнаха с номерата!
96
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баце Тиквун най-добре от всички управляваше пандемията :))
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото са антиваксъри и ви гледаха ваши божествен президент как казваше , че няма вирус . Не сме последни по смъртност на един милион починали . От рано лъжи,лъжи и пак лъжи . Нищо ново от нашия спасител Прецедента.
94
4
 
18
 
! Отговори
Благой преди 1 месец
Кацаров каза, че ваксини са поставени на стотици милиони и тежките странични реакции са малко. Нека го приемем за момент като чиста истина. И какво? Минали са само няколко месеца и това са ранни странични ефекти. Той прави ли разлика между ранни и късни или вече във фармакологията последните нямат значение? Прави ли разлика между разрешение за спешна употреба и доказано безопасен продукт? Явно не! Каква е тази антинаучна пропаганда? Да се ваксинират които искат, но защо той лъже хората?
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да беше направил отделен зелен коридор за възрастни във всеки град,или в определени часове.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре,но аз и много хора имаме записана дата и час в електронния регистър на РЗИ,сега какво?Ще ми отменят датата и ако утре няма достатъчно възрастни а има заявени ваксини вече заради нас пак ще ни викат ли?Голям мармалад ще настане.
91
2
 
17
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Г-н Кацаров, защо лъжете безогледно? И защо данните от Израел биват манипулирани от българските лекари?! В тази държава официално заразените са около 840 хил. Като го умножим по 4, както прави Витанов, излиза, че реално с вируса са се срещнали около 3,3 млн. от 9 млн. население! Спадът е нормален при такова заразяване дори и без масова ваксинация. Такова явление се наблюдава в Португалия и други страни, където броят на ваксинираните е далеч под Израел. А уж спадът бил само от ваксините!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да живее българският избирател!
89
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители."-------------------Този човек да ни обясни първо защо е на поста си? Понеже той не разбира абсолютно нищо от епидемиология и вирусология! Как ще коментира случилия се спад на случаите в Португалия? Явно ваксинацията не е единственият начин за ограничаване на патогена! Как изобщо ги подбират тези лекари за такъв пост?
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долу Радев! Долу Борисов! Долу неадекватните решения!
87
2
 
2
 
! Отговори
_ преди 1 месец
Най-накрая дойдохме на приоритетите, с които трябваше да започне фаза 4 през февруари...И вероятно щеше да започне, ако д-р Борисов не беше решил, че е много важно безразборно да се вдигат числата на ваксинираните количество, вместо качество. Нищо, че рискът за смърт или усложнения от короната при един 80-годишен е около 200 пъти по-висок, отколкото при един 20 годишен. Кой ще ти гледа какво казва науката...
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо 86 петък , събота и неделя ще се ваксинират Какъв е проблемът
85
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Аже, Кацаров!Сега идва момента за 2-ра доза на всички хора, които се ваксинираха на зелените коридори. Как ще се ваксинират, като от понеделник до четвъртък, няма да е позволено?
84
1
 
12
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Според него единственият доказан начин за ограничаването на заразата е ваксинацията.Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха повечето си жители."-----------------Това, че ваксинацията е единственият доказан начин за ограничаване на вируса е абсолютна лъжа!!! Този човек не разбира нищо от епидемиология и е поредният пропагандатор на масова ваксинация с експериментални ваксини. Строгият локдаун според него изобщо не ограничава вируса?! Какви са тези хора?!
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега вече и аз намразих президента. Как можа такъв и..диот да сложи за министър на здравеопазването в тази критична ситуация.
82
1
 
9
 
! Отговори
Калинка-кацарова преди 1 месец
И в магазините искаме така - от понеделник до петък, само хора над 60 год. и хронично болни. И отново да спрете плановите приеми и операции. И глоби за разходка в парка и планината искаме. И КПП-та искаме.