"Демократична България" подкрепя електронното гласуване

Готови били да споделят отговорността за управление
18 май 2021 13:09, Ния Христова
88
Възможен ли е политически диалог и ще може ли страната ни да задвижи промените? Какви задачи си е поставила "Демократична България" за новите избори?
 
"Имахме 9 парламентарни заседания. Това, което беше важно, е, че се опитахме да подобрим правилата в Изборния кодекс. Нямахме време за повече и по-радикални промени. ДБ имаме такива законопроекти - да бъде въведено гласуване по пощата, да бъде въведен район "Чужбина". Не се събра нужното мнозинство, но причината за това беше, че имаше много малко време за дебат и за сблъскване на позиции и изтъкване на аргументи", заяви Антоанета Цонева от "Демократична България" в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя подчерта, че амбицията на ДБ е да има електронно гласуване. 
 
Цонева е категорична, че парламентът е върнал своя живот и категорично е отхвърлил възможността да бъде разглеждан като гумен печат на изпълнителната власт. 
 
"Видя се как изпълнителната власт избяга от всички 3 възможности да има парламентарен контрол. Правителството в нито един момент не дойде да представи проекта за Плана за възстановяване и устойчивост. Следващият парламент ще успее да възстанови вярата и репутацията на парламентарната република", допълни още тя.
 
Цонева отбеляза, че след като е станало ясно, че ще има нови избори, Изборният кодекс е бил поставен най-високо в дневния ред и добави, че бариерите пред съставянето на секции в чужбина падат. 
 
"Това е много важно, защото нашите сънародници в страните извън ЕС нямаха възможност да разкриват толкова секции, колкото заявления бяха подадени. Българските гласоподаватели трябва да бъдат разглеждани еднакво. Нашите сънародници имат право на България. Надявам се вотът в чужбина да бъде свободен и хората да гласуват за промяната, която очакват", каза Цонева.
 
Относно предизборната кампания, тя добави, че ДБ има готовност да сподели отговорността за управление на страната. 
 
"Имаме управленски екипи, имаме програма и ясна визия за модернизация на България", заяви още гостът.
 
"От ДБ успяхме да прокараме няколко електронни услуги. Това е почти революция в Изборния кодекс. Например, хората могат с електронен подпис да заявяват своята подкрепа за политическа формация, която ще се явява на избори", сподели Цонева.
 
Тя подчерта и това, че ДБ е улеснила хората, които гласуват по своя настоящ адрес. Досега това е ставало само на хартия, а вече е възможно с няколко клика.
 
"Ние имаме много сериозна експертиза в сферата на дигитализацията и във всеки един момент предлагаме такива решения. Още в първия ден внесохме 15 законопроекта, за да потвърдим нашите намерения - промяна в Конституцията, промяна в изборните правила, електронизация на администрацията", коментира още представителят на ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Демократична България" подкрепя електронното гласуване--------Аз пък подкрепям Телепатичното гласуване!!!-)))
48
2
 
13
 
! Отговори
Teddy преди 2 години
Подкрепят го, щото разчитат че имат шанс юли пак за парламента, ама уви!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепяте го ,за да го хакнете като НАП.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От електронното гласуване, като единствен вариант, се отказват много демократични и развити страни. Германия, например.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цона дето се бори срещу корупцията и диктстурата какво мисли за нареждането на Рашков да се уволнят двама журналисти от БТиВи?
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов ограби цяла държава и народ,а вие за едно щкафче ли сте.Наряза цяла армия с ракетите,а вие се ядосвате на един пистолет.За *** не знам,освен за тия за които си призна Радан К.Виждаме ви.
43
3
 
13
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"Цонева е категорична, че парламентът е върнал своя живот и категорично е отхвърлил възможността да бъде разглеждан като гумен печат на изпълнителната власт".А категотищно НС си остана една гумичка за ***. "Изтри" Герб, не "написа" нищо освен някакъв *** "нов" изборен кодекс, който незаконно ни лишава от правото да гласуваме по наш избор. Не "роди" изпълнителна власт и си остана ялов и мъртвороден. То от протестъри какво да очакваш, особено от тая бургия? "Проби" до политическа кариера
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извратена България.
41
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските *** много работят днес :) Голям страх го тресе Бойко.
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е разликата между СДС и ДБ?
39
5
 
15
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"Готови били да споделят отговорността за управление" - Ехаааа не думай бе :)))) Те със зъби и нотки копат братчеее!
38
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: трола с номер 35От Демократична България няма бандити и мафиоти, те не спят с пистолет до възглавницата, съответно нищо ценно не си крият в шкафчетата, макар и да не са бедни.Просто нямат бандитски манталитет - ти явно не схващаш най-голямата излагация на бившия вече премиер Борисов. А тя не представлява някаква плячка от обир, тя е манталитет на разбойник, за това говорим - нормален премиер няма такива предмети на нощното си шкафче, дори да е корумпиран и крадлив.
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная дали БТВ е на ШИШИ, но от край време защитава Христо Иванов и "Да България".Така, че лезондренето на Цоневица в БТВ не е случайно. Отделно от това БТВ също има афинитет към хранилката на "Да България" - "Америка за България".И аз като по-лору пишещите - Цоневица въртя,*** и се докопа до властта. Пусти кокал сладък е.Пари растат върху него.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** и електроника. Смях...
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БТВ -ПОРЪЧКОВА ТВ НА ШИШИ
34
6
 
18
 
! Отговори
111 преди 2 години
Е, кака Цона въртя, ***, докопа се до властта.
33
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се направят проверки на нощните шкафчета на демократите от Демократична България. Със сигурност ще излезнат интересни неща.Не вярвайте на Демократична България
32
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се прекръстят на "Демократично шкафче"
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антоанета Цоневица - едно лице,което е забогатяло от протестите през 2014 година. Да не ми говори за честност,принципност,демократичност. Точно тяхната партийка е на хранилката на "Америка за България". Както ненавиждам ГЕРБ, така ненавиждам и предателите от Демократична България, които включват Костовата ДСБ.Аман от демократи.
30
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от най противните гмо партии