Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно готов и амбициозен

Според него той се намира в много трудна фаза
20 май 2021 09:45, Петя Славова
28
Пеканов: Планът за възстановяване не е достатъчно готов и амбициозен
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този план в една много трудна фаза. И заварваме един план, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен.

Това заяви  пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен.

Още по темата

"Има отворени въпроси, т.е., технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Еврокомисията ще осигури до 800 милиарда евро до 2026 г. за възстановяване

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

"Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри плана, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов", каза още Пеканов.

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

 "По две от оперативните програми има някои притеснения, но бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми", обясни Пеканов.

Той допълни, че мониторингът е много важен, да се осигури тези средства да стигнат до хората. Такива механизми вече са заложени отчасти в Плана за възстановяване. Според него това е един от най-важните приоритети, ЕК да осигури средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ПЛАНА Е ЗА ДОГОДИНА преди 2 години
ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ЧАКАТЕ ДО НАПРОЛЕТ.....НАЙ-ЕВЕНТУАЛНО??!
8
0
 
0
 
! Отговори
млад свеж преди 2 години
Не знам ка а,*** неа така!!Цитат от най често употребявания рефрен на нашият любимец Грипен Ветов?!Явно злобата и плюенето са заразителни качества,типични за червените !Хората от ГЕРБ са се трудили 2 години с участие на бизнесмени,учени от БАН да направят план,България да не загуби финансирането от ЕС!!И ди отите от 5тях антигерб партии не намериха време за планът, но да си дигнат заплатите и да провалят следващите избори,виж за това намериха време!!
7
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Всички ли само критикуват беседа напишат два реда какво ще свършат за тези 40 дни който остават до края на това правителство. Та да носят поне малко отговорност пред народа
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бачкайте и не Ревете бе некъдърници
5
5
 
19
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Всичко направено от ГЕРБ е вредно и лошо , те за нищо не стават! Докато мислиш така Пеканов , ще стигнешдо никъде! Но новото ОФ не разбира диалектиката на Хегел , че се взима положителното от старото и се надгражда,а не отрича и почва отначало!
4
2
 
10
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Хомо чиновникус триумфира и се опива от химерите си, от безсмисленото си евробърборене. Мисли се за загадъчен, а целта е една - да се "пренасочат" парите за дребен и среден бизнес към политически играчи
3
13
 
9
 
! Отговори
79829 преди 2 години
Най-после да чуя смислени думи от български управленец. Дано го поканят в редовното правителство, независимо кой ще спечели на изборите. този човек е компетентен и ще даде добър тласък в работата на кабинета.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега предполагам, че отново ще има спешна пресконференция на ГЕРБ, в която ще го разкритикуват?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много Трудна Работа'ся ко ши праим'