Политолози: Масовите рокади са нормални, но прозрачността е ключова

Коментар на Георги Киряков и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR
20 май 2021 09:23, Анисия Иванова
96

Служебното правителство смени всички 24-ма областни управители. Освободен от поста директор на СДВР бе и Георги Хаджиев. Най-вероятно ще има още смени по върховете на МВР, посочи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление. Администрация, назначавана на различни принципи от прозрачността, е по-вероятно да пречи на провеждането на каквито и да било избори. Представете си ситуация, в която не бъде сменен никой. Веднага служебното правителство ще бъде обвинено, че подпомага ГЕРБ за следващите избори и връщането на Борисов на власт", заяви политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Още по темата

"Това служебно правителство има два месеца. Ако се чуди една седмица кой и дали трябва да бъде сменен, часовникът работи срещу него. Тук обаче остава нещо недоизказано. Повечето сменени хора са политически назначения. Тези хора били ли са ключови в практики, които обществото не приема за нормални? Ще бъдат ли изведени съмнения как са организирали предните избори?", коментира политологът Христо Панчугов.

По думите му проблемът е поредната политизация и хвърлянето на димна завеса. Прозрачността е ключът към следващите избори. Въпросът е дали ще може да се възстанови усещането на гражданите, че процесът е нормален и демократичен. Ако това е началото на една позитивна промяна, всичко, което се случва, е добро, смята той.

"Наистина прозрачността е ключова. Понеже няма парламент в момента, министрите се отчитат пред обществото през медиите. Това ще доведе до предвидимост", съгласи се Киряков.

"Вече има говорител на Министерския съвет, какъвто не е имало повече от 10 години. Всеки ден премиерът, министрите и президентът са пред камерите и микрофоните. Нещо, което също не се беше случвало. По-добре е да виждаме това, с грешките им, отколкото предишното нещо - неясни договорки и свързаности. Видя се и в МВР, че не става въпрос за професионализъм, а за лоялност и зависимости", подчерта той.

Киряков е на мнение, че смяната на областните управители е част от осигуряването на честни избори.

А Панчугов посочи, че политиците ще трябва да вземат инициативата и да видим много повече политически разказ. Според него политиците рискуват да се изправят пред парламент, който ще произведе същия резултат като 45-ото НС.

"Време е да започнат разказ как ще изглежда новият политически модел. Важно е българското общество да го знае сега (преди изборите - бел. ред.)", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството има изключително сложна задача - да осигури изцяло машинен вот в конкретен вид секции. Който иска да гласува - ще намери начин да гласува. Това обаче ще удължи времето за провеждане на гласуването. Ако го сметнете по 3-4 минути за по-възрастните избиратели и го пренесете върху 800 човека в секция, ще видите, че ще отнема около 40 часа, за да минат всички", обясни политологът.

Киряков пък отбеляза, че по-скоро вижда консолидация в БСП, отколкото разцепление. Лявото крило, което се създава там, е в рамките на БСП и цели да върне БСП в коловоза на вътрешния диалог, смята той.

"Чувам от техните среди, че са си взели поука от резултатите и ще излязат с по-различен образ на следващите избори", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анна Заркова преди 2 години
Невероятно, но факт. Като се смени правителството на Борисов с правителството на Янев, шефовете на българските служби за сигурност спряха да ходят на работа прибраха се при жените си у дома. Така те дадоха неоспоримо доказателство, че принадлежат лично на Бойко или на партията му, или Бог знае на чия друга партия, или корпорация но тъй или инак не принадлежат на България. Не са на държавата ни това е ясно. Язък, че ние, българските граждани, им плащахме толкова много време от данъците си огромните харчове и заплати.Освен, че не са на българската държава, тия господа началниците на Д
60
0
 
2
 
! Отговори
Приспивна преди 2 години
Такава заблуда сеят хора, които ходят по студиата, за да си заслужат Догановата порция. Приспиват хората и буквално се безчинства и вършее в държавата. Доган е спуснал план и срок кадрите на ДПС бързо да навлизат в държавните структури. БСП, ДБ и другите са просто периферия. Съвсем скоро ще стане ясно, че турската деструкция е завършила. Десетки хиляди ще останат без работа, защото ще се анулират договори и ще се дадат на обръчите.Борисов се опита да се еманцопира непозволено и зрелище то е факт
59
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Дано основната им дейността е друга, а не да са пред камери и микрофони
58
1
 
5
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Преде на спуснатите викаха калинки, сега на спуснатите викат каунки или скелетки, ако са на Черепа...
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато навсякъде се поставят милиционери не мисля че е нормално.
56
1
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
"Масовите рокади са нормални, но прозрачността е ключова"Много ви моля, Киряков/Панчугов (+ Кънчовци, Райчевци и т.н.), нека след изборите, които ще загубите, пак да излезете и да наговорите същите неща, МНОГО ВИ МОЛЯ!!!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевци са едни узурпатори на властта. Никой не им е дал право да уволняват доказани специалисти.Тези политолози да кажат защо се назначават хора на Васил Божкое в правителството на всички нива?
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краасивиъе приказки *** политилозите не могат да скрият факта, че в момента в страната се установи пълна диктатура.
53
3
 
11
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление". Да, но от политическата партия, която Е СПЕЧЕЛИЛА изборите и има достатъчно подкрепа от други парламентарно представени партии да СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО. Сегашния кабинет е просто НАЗНАЧЕН от президента и се състои от неговия кръг приближени и от партията, която е издигнала кандидатурата му. Но БСП ЗАГУБИ тези избори и просто търси РЕВАНШ с всички средства. В момента върви ПРЕВРАТ и узурпиране на властта!!
52
0
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Жоровсичко по медиите от 1933 е дезинформация и манипулиране на "цивилното население". измислил го е един чичко с очила.
51
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тия двамата са хвани единия удари другия
50
4
 
4
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До коментарКоментаторе , къде е бившият Премиер , липсата по медииите вече 4 дни ме натъжава .
49
6
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ЩЯХА ДА БЪДАТ НОРМАЛНИ, АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕШЕ ИЗБРАНО ЧРЕЗ ИЗБОРИ. ВСЪЩНОСТ РАДЕВ ВЗЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ БЕЗ ИЗБОРИ И ИСКА ДА УПРАВЛЯВА ТОЧНО ПО МОДЕЛА БОРИСОВ, САМО ЧЕ ВМЕСТО ББ ДА Е РР!!! НИЩО ПОВЕЧЕ! СЪВСЕМ НИЩО!
48
5
 
8
 
! Отговори
коментар преди 2 години
Тези двамата са от убедени привърженици на ДБ/ДСБ.Обаче, заслепени от силната си омраза към Борисов невиждат как ги използват и как ще ги изхвърлят като никомуненужен багаж като се окопаят червените!За съжаление когато се осъзнаят ще бъде късно!Дано избирателят се окаже по-мъдър от тях!БОЖЕ ГОСПОДИ ПРОСТИ МИ, С УМ И РАЗУМ МЕ ДАРИ,ДА НЕ МОГА ДА ГРЕША!
47
2
 
6
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Христо Христовицня, леко да не разтегнеш. не са твоите на власт, военните и хората от службите са назначени .
46
2
 
5
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
До Анонимен 45 в латинска америка военните хунти идваха на власт кога ептен е окъкана работата. тука или е аналогична ситуацията, или типично по източноевропейски ще докажеме, че може и наобратно.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45Тепърва се започва.
44
3
 
18
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Не е нормално да назначаваш само бивши военни и хора на Корнелия Нинова!
43
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нормална европейска държава ли е? Военна хунта, чалга в парламента, недемократични избори. Вие не сте нормални.
42
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цигарите без бандерол БСП ГИ СПРЯ