Министър Стоев: Без промяна в националната позиция за РС Македония

Нужни са гаранции за изпълнение на договора за добросъседство
21 май 2021 11:30, Елка Василева
69
Министър Стоев: Без промяна в националната позиция за РС Македония
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев по време на изявленията след срещата с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които пристигнаха у нас на работно посещение.

Още по темата

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на Съюза тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС, посочи Стоев.

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, коментира външният ни министър.

По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство, посочи Стоев, цитиран от БТА.

Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония, отбеляза той.
 


69
Още от Общество
Борисов: Евроинтеграцията на Западните Балкани трябва да продължи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
3
 
! Отговори
Жива истина преди 3 седмици
Когато Македонците чуха решението за вето од България, те го преместиха К ? ? О Т отляво надясно!
49
1
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 3 седмици
Мога, как да не мога. Що е факт ще намериш в една такава книга, казва се Тълковен речник, та, онези такива, на които се базира историографията, са исторически факти, т.е. нещо, което действително се е случило. А са ясни, освен когато са неясни. Пример: Цар Самуил е бил български цар. Факт за цял свят, освен за СРМ и рушняците. Анадъмо?
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ние ви искаме в ЕЦБорисов е изтъкнал ключовата роля на България за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Румен Крадев просто е улучил 2-3ма свестни попадения сред министрите си от новия кабинет. Останалите са много зле. Но това е нормално. Няма как всички да са некадърни като самия него..
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Не ги разбирамИ кое им е "ясното" на историческите факти? Може ли да споделиш?
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Не ги разбирамНе са всички българи. Има и власи, сърби, турци и роми. Но е чудно как така по официална статистика няма българи или се приравняват българите на македонци.
44
2
 
9
 
! Отговори
Не ги разбирам преди 3 седмици
Ясно,много са страдали в миналото,ама минаха 30г.,историческите факти са ясни,безумните им теории не се приемат абсолютно от никоя държава.Защо е тази люта омраза и злоба към всичко българско.Представете си,че до вчера сте се наричали българи,изпадат от някоя дупка документи,че дядо ви, баба ви, баща ви са индианци.И какво,да скрия документите;да се срамувам,що ли,или да си мразя предците.Това би било недостойно,долно.Или да твърдя,че всъщност не са били индианци,а каубои,ми това ще е гавра
43
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 3 седмици
Къде се скри грозникът - Резилдент, къде е тоя премиер, да реагират на атаките на хърватския президент. Долни ***.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Македонците всекидневно доказват българските си корени - такова тъппоумие, инат и байганьовщина едва ли е присъщо на друга нация. А и коварство, зер толкова векове сме се учили от византийците, нихната ...
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 39 Турците искат турски език в бг и страната губи от ЕС и НАТО.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 30Не само от войните и сега Бъгария губи от ЕС и НАТО. Населението се топи и сменя етнически.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименЗАЩО ЛИ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТУРЦИЯ И ОТНОШЕНИЯТА БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ,КОИТО ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ УСЛОЖНЯВАТ ИМАЙК ПРЕДВИД,ЧЕ ОГРАДАТА ВЕЧЕ Е БУТНАТА И ЧАКА БЛИЗО МИЛИОН МИГРАНТИ ДЕТО ЕРДОГАН Е ПРИГОТВИЛ ДА НАХЛУЯТ В ОПРАЗНЕНА БЪЛГАРИЯ.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новините на днес.бг ги редят от прес-центъра на ГЕРБ.Както нареди Бойко така..Каракачанов като каже нещо против Македония веднага качват новината като главна, а външния ни министър го бутат по долните етажи на сайта!Значи е ясно, че Борисов лансира ПАТЕРИЦИОТИТЕ, защото без тях той просто няма как да остане на власт. ПАТЕРИЦИОТИТЕ + ГЕРБ + ДСП = МНОЗИНСТВО
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Дойчевелисти Бг е колония на евро фашистите и северните маке фашисти.
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 30ДА ИМА МНОГО ТАКИВА СЛУЧАИ...В САНДАНСКИ ИМАМ СЪСЕДИ,КОИТО ЧЕСТО БИВАТ ПОСЕЩАВАНИ ОТ СВОИТЕ РОДНИНИ ОТ СЕРЕС,ГЪРЦИЯ...ПОЗНАВАМ ГИ ЛИЧНО ХОРАТА И СА МАКЕДОНЦИ,ГОВОРЕЩИ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК...И ЧЕСТО КАЗВАТ-ТО И ВИЕ ТУК СТЕ МАКЕДОНЦИ А НЕ БЪЛГАРИ.
35
3
 
12
 
! Отговори
Дойчевелисти преди 3 седмици
ДнесБГ защо това посещение не е водеща новина за вашия сайт?Явно поддържате мнението на немците, че България трябва да се откаже от историята си,за да може сръбско-комунистическите еничари от Северна Корея/македония, да влезат в ЕС?
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 30МНОГО ИНТЕРЕСНО ТОГАВА ЗАЩО ТЕЗИ С "БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ",КОИТО ВИЖДАМЕ И СРЕЩАМЕ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ ОПРЕДЕЛЯТ СЕБЕ СИ КАТО МАКЕДОНЦИ ГОВОРЕЩИ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК...А ФОЛКЛОРЪТ И ПЕСНИТЕ,В КОИТО СЕ ПЕЕ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ЯНЕ САНДАНСКИ ДЕФИНИРАТ КАТО МАКЕДОНСКИ...
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще отделя малко време довечера да гледам реакциите на северомакедонските мисирки. В момента вият като простинали вуци. Не че са въобще са спирали, но последните седмици направо се о..раха да плюят БГ по цяла Европа. Те си мислят, че това е като навремето в СФРЮ; че някой от Брюксел ще ни нашока репите и ще клекнем. Щом не разбират от добро да си седят в кошарата и да блеят. НАТО им стига, родоотстъпници ниедни, отцепредавци.
32
2
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 3 седмици
Преди време гръцка студентка случайно се запозна със свой роднина българин. За това става дума. Войните и политиката на правителствата ни по време на двете световни войни и западната дипломация разделиха много семейства. Това трябва да се помни от всички. Около границите ни от другата страна живеят хора с български корен.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дедите и на мъжа ми и моите са се смятали за българи.Още в къщи има кръщелни квидетелства и други документи останали от тях.И сега всичко да иде на бoклука само защото на някакви сърбомани им скимнало да плюят по всичко българско?Няма да го бъде.