Министър Стоев: Без промяна в националната позиция за РС Македония

Нужни са гаранции за изпълнение на договора за добросъседство
21 май 2021 11:30, Елка Василева
69
Министър Стоев: Без промяна в националната позиция за РС Македония
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев по време на изявленията след срещата с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които пристигнаха у нас на работно посещение.

Още по темата

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на Съюза тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС, посочи Стоев.

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, коментира външният ни министър.

По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство, посочи Стоев, цитиран от БТА.

Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
Не може преди 2 години
Братовчедите да дедите ни от двете страни на границата да се смятат за българи и македонци. Бежанците от Македония и Беломорска Тракия са бягали към вътрешността на България, защото са се смятали БЪЛАРИ. Разделението на родове се дължи най-вече на западната дипломация и политиката на правителствата ни, които в 2 световни войни са били срещу православието.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да прекъсне комуникацията между България и С.Македония, България в ЕС Македония в друг икономически съюз, всеки на своя страна и така има голяма омраза сред народите от двете страни.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Стоев!Само така! Никакви отстъпки. България не може да е играчка на външни сили. Достатъчно беше играчака на Русия. Крайно време е да се изправим.
24
1
 
21
 
! Отговори
Елена преди 2 години
С нахалство искат да влязат в ЕС. И с нахалство ще продължат, ще си поставят исканията срещу нас, няма да видим мира от тях. Само чакат да ги пуснем, за да ни заръфат.забравили са, че Белград беше готов да ги прегази, както другите юго държави. Страшна неблагодарност, Заев се пъчи, че е е произлязъл от маймуните, нека така да е!
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците да се откажат от фалшивата си история. Просто да признаят, че са ново-компонирана нация създадена през 1944 година (по примера на Черногория). Да спрат фалшификациите и кражбата на исторически личности. Никой не иска да ги прави Българи, нека си останат Македонци, но тогава да се откажат от присвояването на Български исторически личности.
22
2
 
15
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Като не харесват България, защо идват у нас? Да си стоят оттатък, в Македония пътища дори няма.Последния път, като ходих до Охрид, само в центъра има улици, останалото е като по турско време, няма тротоари, а *** се хвърлят близо до къщите, това е мизерия.
21
2
 
14
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 2 години
СТИГА С КАУЗА "МАКЕДОНИЯ"ПРОБЛЕМЪТ "МАКЕДОНИЯ" Е ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕДРЕШЕН С АЛБАНСКАТА ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ.СЛЕД 15 - 20 ГОДИНИ ТАМ ЩЕ ИМА САМО АЛБАНЦИ.АКО ЗАЕВ Е ЖИВ И ЗДРАВ ЩЕ ЖИВЕЕ В СОФИЯ ИЛИ БЕЛГРАДИСТОРИЯТА ИМА СВОЯТ ХОД КОЙТО Е НЕУМОЛИММАКЕДОНИЯ Е ВТОРО КОСОВО
20
1
 
17
 
! Отговори
Югославски комунист преди 2 години
Много жалко. Мисля, че северен Дисниленд трябва да работят за приемане в сеферею. Никой в ЕС няма нужда от тях, колкото и да опитват да налагат някакви си техни червени линии
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и Рашков за сега са добре, нека да видим другите министри как са...тоя на здравеопазването не ме впечатли много...
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРЕДЛАГА НА МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНИЯ МИЗЕРИЯ,НЕДОИМЪК,КОРУПЦИЯ И ОСКОТЯВАНЕ НА СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ...ЗА ТЯХ БЪЛГАРИЯ Е ТОВА,КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА В ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН,ЗА ДА ИМА НАПРЕДЪК...КАК ТОГАВА ИСКАТЕ ДА ВИ УВАЖАВАТ
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набързо погледнах биографията на Стоев, и както бях предположил, се оказа че е дипломат.Такива хора се припознават по стилът им. Светлинни години пред Захариева.
16
2
 
15
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Браво! Макетата ходят като бясно куче отатък оградата да разлайват и др кучета срешу нас обаче тази ограда не им е по силите. Не разбраха, че има вълшебни думички, за да се отвори. Те са, НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ! Само три думи са....нещо като парола за пещерата...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*престиж* поправка
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе може всичко да си говориме обаче Радев ги е подбрал добре.След Борисов всеки нормално говорещ политик придава усещане за презтиж и ерудиция.
13
1
 
2
 
! Отговори
А има заинтересован преди 2 години
До АнонименТози, на който му построихме газопровод за 3 милиарда!
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4Еми след 12 години управление ГЕРБ не са ли прави?Ако ние имахме реален напредък и развитие защо мислиш, че го махнахме мутрата?Държавата е в състояние на разпад. Ше ни трябват поне 10 години нормално управление, за да може да заприличаме на нещо. Една София например, където ГЕРБ управлява 15 години, е в ужасно състояние. Като оставиш настрана два. три ремонтирани булеварда в София, града е в тотална деградация, крайните квартали изглежда, че са били бомбардирани наскоро.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнтонМИЗЕРИЯТА НЕ Е В ГЛАВАТА ИМ А ТЕ Я ВИЖДАТ ВСЕКИ ПЪТ,КОГАТО ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ-ПРАЗНИТЕ СЕЛА,ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ,РОМСКИТЕ КАТУНИ,ЗАПЛАТАТА ОТ 500 ЛВ.,ОСКОТЯВАНЕТО НА ХОРАТА,КОИТО БУКВАЛНО СЕ САМОИЗБИВАТ ЗА КЪШЕЙ ХЛЯБ,ЗА БАБАТА СТИСНАЛА ПОСЛЕДНИТЕ СИ СТОТИНКИ ЗА ХЛЯБ...ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ?
10
0
 
8
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Професионалист.
9
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ПОТРЕСЕНИ И УЖАСЕНИ ОТ МИЗЕРИЯТА В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще им се скарат на нашите и на политиците от Македония и ще се оправим.Това което правят политиците и на двете държави е меко казано глупа.в.о.Не знам в чий интерес е този глу.пав. спор. Със сигурност не е в интерес нито на Македонските нито на Българските граждани. Вместо да си стигнат ръцете и да бъдат добър пример в Европа,политиците на двете държави стават смешен и трагичен пример за Европа и света.