Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност

Ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, заяви служебния премиер
24 май 2021 11:34, Нели Христова
83
Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Служебният министър-председателя Стефан Янев поздрави българите  по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май е един от  най-светлите ни национални празници  – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност.

Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете.

Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете.

Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат.

Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик.

 Честит празник!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
zaev, pazi ohridskata azbuka! ;)))
43
2
 
5
 
! Отговори
ГЕОРГИ ДИМИТРОВ 1933 преди 2 години
И ДОКАТО В ГЕРМАНИЯ КАРЛ ВЕЛИКИ БЕСЕДВАЛ НА НЕМСКИ ЕЗИК САМО С КОНЕТЕ СИ В СЛАВЯНСКА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИТЕ АЗБУКАРЧЕТА ЧЕТЕЛИ И ПИШЕЛИ НА РОДЕН ЕЗИК
42
1
 
2
 
! Отговори
МУНЧО преди 2 години
БЛАЖЕНИ СА НИЩИТЕ ДУХОМ КОИТО ПИШАТ ТУК ЗА АЗБУКАТА САМО ГЛУПОСТИ..БОЖЕ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПИШАТ.ТОТАЛНО НЕГРАМОТНО ПЛЕМЕ.НЕ СИ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА.СТРЕСНИ СЕ ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО ЖИВЕЙШ ЛИ МРЕШ ЛИ ТИ НЕ ЗНАЙШ !
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта на фигуранта.Агенти на чужда държава говорят за величие на България ?Що за дебелокожо безочие?
40
4
 
6
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 2 години
Стефан Янев има вид и говори като партиен секретар от 1979-та!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
chestit prazdnik na chistachkata maya bojidarovka manolova naydenova i sanitarkata kornelia ninova...chegartaite hubu vulgar bukvite i slovata, da blesnat ot chistota, da sa povarne nazad vir usa! :-)
38
4
 
2
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Най-сетне нещо нормално,с което служебния премиер и кабинет да бъдат споменати.
37
2
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименВикаш, за да мой барбарите;))) да са цивилизоват и да станат "гръки", за да нема обири и дзверства по границите, а да има аху-ихи, бъркане по дупките, сиртаки и узо паралия;)))
36
4
 
5
 
! Отговори
директор преди 2 години
фигуранта и еднодневниците не спряха да възхваляват учителите с надежда че ше гласуват за тях .
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор Сър ПичукЛатиницата е гръцка а преди гръцката е имало други азбуки които са преписани от гърците.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Волжка бг е ликвидирана от юдехазарите и чингис хан. После е потурчена от турците. Полша се проваля и само Русия успява да освободи дунавска България. Македония и Тракия са потурчени от НАТО в Берлин, а кубратовите българи в Италия са потурчени ит Италия.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огън служба не остана парите пак няма да стигнат
32
11
 
1
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Българската азбука не е оцеляла до днес - днешното четмо и писмо няма почти нищо нищо общо с творението на Кирил и Методии само може би 3-4 букви...Днешната българска азбука е латиница + няколко допълнителни букви вместо комбинации както е в във френския, немския или английския...Ние не пишем на оригиналната Кирилица а на леко модифицирана латиница...Сравнете например българската писменост с тази на народите като Япония и Китай които са запазили своята писмена система от преди хилядолетия...
31
8
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Господин Янев, Русия никога няма да признае достойнството на Българската изобретателност и култура. Русия унищожи Волжка България.Русия унищожи Велика Кубратова България,Русия нападаше и грабеше от Първо Българско Царство.Русия нападаше и грабеше от Второ Българско Царство.Русия ,след като ни полуосвободи от роднините си турци унищожи териториалната цялост на Трето Българско Царство. Руснаците заграбиха езикът и азбуките ни. Руснаците заграбиха архивите ни. Руснаците са престъпници ! Смъ рт !
30
1
 
5
 
! Отговори
аааа , не така преди 2 години
ееееееее , не спряхте да ядосвате македонците . не знаете ли че Чък Норис е македонец ?!
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 Българската азбука е от траките а гърците краднат азбуката на траките. Кирил и Методи са са били българи и са искали независима България от Гърция и Византия. Неслучайно Васили Българубиеца напада България и я поробва 100 ходини по-късно от яд че е независима.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, противоречиш на началника си Путин който доказа научно че азбуката е македонска. Не знам какво са те учили в училището в Поповица, но трябва да се коригираш в крак с времето, а времето в България се измерва с аксиомите на Путин.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
chestit praznik vulgari, imate nai-hubavite vechni zaplati v sveta!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затапих отново, не смеят тро*четата :)))
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоКато те пратя да копаеш картофи некаде, както и да не ти давам да ходиш до тоалетна, друга песен ще запееш ту*че :)) Нема прошка за такива като теб :))