Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник

Действието от страна на Беларус - в разрез с международното право
231
Радев: Не може да сваляш самолет заради политически противник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите.

Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС, цитиран от bTV.

„Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още той. 

Още по темата

„Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", категоричен бе Радев.

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", обясни Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

"Очакванията са насочени към България, няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава.

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът.

„Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност“, обясни Румен Радев.

„За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни“, поясни държавният глава.

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

„Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика“, каза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
10
 
! Отговори
О глупци! преди 2 години
Цензурата няма да ви докара до никъде. Прекратете тази порочна практика.
80
5
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Може да сваляш самолети напук на Президента .Това го видяхме в България .Вместо да имаме Грипени , напълно Въоръжени и Опасни , напълно съобразени с НАТО и ЕС Политиката за Отбрана , ние се хвърлихме да купуваме някакви самолети от САЩ , в Някаква Фирма която тепърва набира капитал от Борсата , тепърва има Бизнесплан да построи завода за нашите Самолети - Няколко Милиарда Долара дадени на Зелено .За критиците , или по-скоро троловете от ГЕРБ - самолетите ще се доставят през 2038 година .
79
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Радко звънни на твоя другар Решетников и се разберете. Досега нищо не каза и мълчеше ама вече взе да вземаш отношение .
78
4
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
явно комунистическия манифест е единствената книга която си чел през живота си
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко беше обект на планиран атентат от тия "политически противници". Предният месец хванаха няколко човека, на които бе платено да убият Лукашенко и неговото семейство. Така, че тези действия идват като отговор към планирания атентат срещу него. Хилари Клинтън се радваше като дете на кадрите на убийството на Кадафи, където пъхаха цевта на автомат в ануса му. Иначе, Радев показва на запада, че и той е способен да "ляга" на запада като Тиквата, в противен случай ще има български Майдан.
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой харесва Лукашенко, става въпрос за някаква перверзна аномалия почти 32 години след демократизирането на България. Няма как нормален човек да иска да го управлява тиранин като Лукашенко или Путин. Поне не и в европейската ценностна система, където подобни реакции са недопустими. Още древните са казали: В Рим трябва да се държиш както римляните.
75
2
 
4
 
! Отговори
От А до Я преди 2 години
Я да каже нещо за милиардите евро на европейски данъкоплатци, които самозабравили се брюкселски бюрократи наляха в Беларус като "помощи", за да прикоткат Лукашенко. Той си седеше на двата стола - ЕС и Русия и се смееше. И когато решиха да го изметат с "цветна революция", той се остави - разбира се - в ръцете на Вовата и олигарсите му. И демонстративно си прибра напереното опозиционерче, макар да знаеше какви огромни загуби ще има за Беларус. Видими резултати от гениалната политика на ЕС.
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев! Важна е България, а не Брюксел.
73
6
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Как да не може - всичко може, щом товарищ радев свали цяла държава като торпилира държавността и, а тук се изказва за някакъв си самолет ... ?!
72
2
 
3
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Лукашенко само събира политически точки и привърженици с действията си, докато Радев губи и то много с това си изказване, както и с позицията си за зелените паспорти. Радев, Радев! Заприличал си на Бойко - въртиш *** към Брюксел.
71
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю това го е казал от няма и как. Всички сме наясно, че ако му наредят от Масква направо ще свали самолета :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е защо Президентът Радев казва думите "Не може да сваляш самолет заради политически противник". Защото хегемонът наблюдава внимателно и брои изказалите се в негова подкрепа управляващи страните-васали. Ако не се изкажеш в унисон с позицията на бабаита, ще те свалят или на следващите избори или ще ти спретнат майданче, от типа Жан Виденофф.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха Лукашенко пак е номер едно. След случая е президента на Боливия който е много по скандален щото се сваля самолет на президент Русия трябваше да отговори реципрочно но Путин не успя .Ето че Лукашенко излезе по кадърен от Путин. Западняците трябва да разберат че ако свалят самолети на президенти по заповед на САЩ техните самолети също ще бъдат сваляни.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички, които изкарваха Радев голям русофил. По ли ви харесва Борисов с неговото лицемерие и въртене като слънчоглед. Уж най-верен поддръжник на НАТО, а пък прокара една руско-турска газова тръба за да снабдява Сърбия и Унгария, и си измисли някакъв "Балкански поток" на който всички му се смеат - и сърби и западняци. Жалка история.
67
3
 
4
 
! Отговори
Фaтмаk Грипенов Вето преди 2 години
С Грипен не можеш, ама с F-16 можеш да си сваляш каквото ти е кеф - даже руски СУ-24
66
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Значи Украйна и Австрия могат, а Беларус не може! И що?
65
2
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Радев взема позиция на НАТО. Това няма да хареса на началника му.
64
1
 
3
 
! Отговори
МОШЕ преди 2 години
А ВИЕ ЗАЩО СВАЛИХТЕ ЕВРЕИСКИЯ САМОЛЕТ ПРЕДИ ГОДИНИ
63
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Радев постепенно започна да разбира, че на нормалният свят му писна от мръсотии те, които правят Русия и нейните васали като Лукашенко. И, че не може да продължава явно да защитава и оправдава тези мръсотии и да иска сваляне на санкциите.
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тик-вата вместо свален би използвал думите: Пиуууу буф!