В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

Имаме над 100 партии - това е световен рекорд
26 май 2021 14:07, Анисия Иванова
70
В партиите на промяната - само стари лица, няма обединители

"Политическата система на България е тежко болна. Имаме над 100 партии, това е световен рекорд. 100 партии фигурират в регистъра на партиите, а повече от 60 участват под някаква форма в изборите. Това е много сериозно разделение на българския народ". Това каза Валентин Василев, председател на Българо-германски форум, министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

"Тези партии минават от коалиция в коалиция. Днес се нападат, а утре се прегръщат. Тази политическа нестабилност у нас води и до икономическа и до куп други проблеми. България може да си реши проблемите само с едни силни, големи партии, които по-малко воюват по между си и повече мислят за България.

Въведохме някакви странни определения в политиката – "партии на статуквото", "партии на промяната" ,“патерици“, “златни пръсти“. Какво значи “партия на статуквото“?", коментира той пред БНР

Той даде пример със САЩ – републиканци и демократи са вече над 200 години. Те са партии на статуквото, но си живеят добре. Същото е и във Великобритания и в много други страни. Праговете за влизане в българския парламент са много либерални, смята Василев.

"Като започнем най-напред от създаването на партии, регистрирането им според Закона за политическите партии. Там условията са много леки, всеки може да си направи някаква партия и да тръгне да търгува на политическия пазар.

Част от партиите се борят за този 1%, за да получат субсидия. За мен, който не влезе в парламента, не трябва да получава субсидия. Друг е въпросът, че субсидиите за получен глас на политическите партии, трябва да бъде намалени. В този политически хаос нищо добро не може да се роди за България.

Трябват ни обединители и обединения и да се решават основните проблеми на България. В момента не чувам какво предлагат партиите за България. Не чувам дебат за икономиката, за образованието. В партиите, които са сочени като “партии на промяната“, виждам само стари лица.

Липса на елит, интелигенция и обединително начало в политиката

"Най-лошото във всичките тези войни, е, че си унищожихме българския елит. През тези години на смяна на правителства, войни, уволняване и назначаване. Унищожихме голяма част от качествените хора, независимо от коя политическа сила са, те се отдръпнаха. Други напуснаха страната. И в момента не давам висока оценка на лидерите на политическата класа, няма интелигенция. Всички промени в нашата и в други страни са водени и предизвикани от интелигенцията на страната. Виждам някои имена, които уважавам, но те не са водачи. Те служат на някои от тези лидери, на които аз не бих служил", допълни още икономистът.

Казусът ББР

През 1999 г. Валентин Василев като министър на търговията и туризма заедно се екипа си създава Насърчителна банка с одобрението на МС.

"След управлението на Жан Виденов държавата беше финансово капитулирала. Банките не работеха, бяха източени. Парите на хората се обезцениха тотално. Инфлацията стигна до 3000%. Никой не знаеше със заплатата си от днес какво ще купи утре. Тези малки и средни фирми, които едва прохождаха по онова време, трябваше да имат някакъв ресурс, за да започнат. А не можеха да разчитат на търговските банки, които бяха изпразнени от финансови ресурси, които се плашеха да дават кредити и т.н.", припомни Василев.

Тази Насърчителна банка беше създадена през 1999 г. , за да подпомага малките и средните фирми да имат достъп до някакъв ресурс и да помага на експорта на България.

През 2008 г. тази Насърчителна банка със закон, приет от Народното събрание, се преобразува в Българска банка за развитие. Но философията на тази банка не се променя. В член 2 ясно е записано, че банката подкрепя малки и средни предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
27
 
! Отговори
еми прав е преди 2 години
Мая Манолова е тази, която най-много говори за промяна и "срещу статуквто". Та тя е била 5 мандата в Парламента с БСП и два пъти е управлявала също с БСП. Да не говорим, че тя е тази, която предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Срещу какво статукво ще се бори тази жена и като лице на каква промяна се изживява ?
17
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще давате трибуна герберастките по мияри.Те вече са никои.
16
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще давате трибуна герберастките по мияри.Те вече са никои.
15
17
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Праговете за влизане в българския парламент са много либерални, смята Василев.----- Ми като са толкова либерални праговете, влез ти в Парламента, предложи, убеди другите, прокарай закон и промени нещата. След като си никой и кръгла нула и никой не те помни, трай си.
14
1
 
6
 
! Отговори
ЗА СВЕДЕНИЕ преди 2 години
Преди 2005 г., в Бг имаше 358 партии , сега може и повече да са , на фона на бай Тошовата само една !Партии , партии , коли сгради , лапане , рекет , неграмотност , беднотия И ВСЕ НАДОЛУ И НАДОЛУ ....
13
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРЯБВА ЦЯЛОСТНА ЧИСТКА И СЕ НАДЯВАМЕ, ТОВА ПРАВИТЕЛСВТО ДА ОСТАНЕ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли беше алтернативата на Герб ? Браво . Мерси. Абсолютен цирк и невежество.
11
17
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До ЗатоваЗащо се плашите толкова от В.Божков ?Човекът само пита Горанов и Баце , къде са милионите / а преди милионите , милиардите/ , с които са го РЕКЕТИРАЛИ !
10
3
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Промяната на Маямите, Татяните, Бойкикевците и гномовете им, както и на Румен петковците и агентите на Гоце, е промяна само на думи както са нови и добре познатите им стари физиононмии ... Жриците от магистлата на Прехода пак са се напудрили, начервосали и гелосали за да примамват лековерни клиенти в новите си публични домове ... !!!
9
4
 
25
 
! Отговори
Затова преди 2 години
еми Радев ни го натресе това положение! За жалост обаче не му достигат много качества, за да оправи положението, л.й.а.та дето ги сътвори и той не може да си ги измие. Позор, Радев ни докара до тук! Сега ще ни върне и Божков. Крадец и убиец, беше по-добре да е извън пределите на България!
8
5
 
5
 
! Отговори
ВОИН преди 2 години
ПУШКА ТРЯБВА, ПУШКААА. И ЛЕКА ПОЛЕКА - ШКАРТОТО - АУТ.
7
2
 
14
 
! Отговори
Ау преди 2 години
ама верно много партии. Някои са на хранилка, ама яко. Трябва да има по-голяма цедка, какво е това нещо! Сулю и пулю си прави партия.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко вярно е казано...жалко за България
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Промяна" със слугите на Кремъл? Смях в залата.
4
4
 
7
 
! Отговори
60733 преди 2 години
Не мисля, че примерът с републиканци и демократи в САЩ е особено уместен. Проблемът на българските партии е липсата на я сна идеологическа принадлежност. Някои лица се препитават от субсидиите на партийки за представяне по избори. Най-порочното са държавните субсидии. На практика аз финансирам партии, които не приемам. Да се издържат от членския си внос. Вързали са се за олигарси и ги обслужват. да си ги издържат.
3
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАД 100 ПАРТИИ :D ПЛЕМЕТО Е МНОГО РАЗЕДИНЕНО!!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква промяна говорим?Комунизма ли ще връщаме?Айде не се излагайте.
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'България може да си реши проблемите само с едни силни, големи партии' -------- ЗАТУЙ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ, ТЕ СА СИЛНИ И ГОЛЕМИ