Радев: Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече

Това е третата среща между държавния глава и понтифа
27 май 2021 14:45, Нели Христова
121
Радев: Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече
Снимка: БГНЕС

Много топла визита, топъл и радушен прием. Това заяви за срещата си с папата президентът Румен Радев.

Българска делегация, водена от държавния глава днес бе на аудиенция при главата на Римокатолическата църква.

"Това ни е третата визита, с папата продължихме да обменяме мисли в различни сфери - не само политика. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие, просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече", каза още Радев.

Това, че всяка година на 24 май се приема българска делегация на най-високо ниво, е важен знак за признание за България - за ролята и мястото й в световното и културно пространство.

Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси, той живее с тях и заема активно отношение към всички съвременни проблеми, каза Радев.

"Освен за съвременния бич в държавността, корупцията, която има и в църквата, той сподели какво е казала баба му, която го е открила към българското кисело мляко. Баба му е казала - "дяволът влиза през човека чрез джоба", уточни Радев.

"Беше символ и това което подарих на папата - композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика", каза президентът. Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

За разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е представен ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан. "Това е събитие от огромно значение за България - за нейната история", каза той.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе".

Тази година за първи път заедно до Рим летяха българският президент Румен Радев и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. По-късно днес се очаква двамата да дадат изявления.

По традиция около 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква, а през месец май 2019 г. папа Франциск беше в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смейте се вий, НО Главният Масон се отчита освен пред шефа на ЦРУ и пред Понтификата. България е фрашкана с богати масони. Вселенският патриарх сега, гъркът, си е чист масон. Такива ми ти черва.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цар Калоян е наречен цар точно от Рим не трябва да предаваме българското минало Ние отдавна сме признати от папата като държавност като религия като Нация сега пасажерът на РСМ да каже кога е признат от папата
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гостенкаНе е да станем католици а по-скоро за национална сигурност както и в миналото царете ни са лавирали межди Византия и Рим и не че са били много набожни. Католически църкви ще ни пазят от бомби на НАТО и папата ще е против да ни бомбят.
69
4
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Радев за смях..."Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели"? Колко пъти ще постваш тази г'лупост? Чети, и тогава пиши. Кога генерал Дуайт Айзенхауер и генерал Де Гол са станали президенти? Невежеството на гербаджийските *** е наистина впечатляващо.
68
1
 
6
 
! Отговори
Стиви преди 2 години
До брей ,бре С правителство от няколко комунисти без морал с културист който не плаща данъците си с неграмотния Минеков,вече съм спокоен за България.Може да се обзаложиме,че отново ще рухне и фалира държавата.Като цяло тоя филм сме го гледали
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи да се сближават? Какво общо може да има между истината и лъжата? Ние, българите, знаем, че истината е в Православието. Тогава католицизмът какво е? Папата да си гледа гей-браковете и ислямските мигранти и да ни остави на мира.
66
1
 
5
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Радеf е "велик", ще обедини даже католиците и православните. Човечето си е напрво за психиатър.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По главата галили те Радко.
64
5
 
11
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Да си сближаваме църквите?!!! Тия нормални ли са? Що за глупост?
63
3
 
1
 
! Отговори
ОЛИМПИАДАТА преди 2 години
0:2 !
62
0
 
3
 
! Отговори
ОЛИМПИАДАТА преди 2 години
Премиер / бивш/ - Президент , вече 2:0 !какво галене по главатЪ щеше да падне , ама айде де , звездите не говорят вече , Алена е в неплатена оСпУтка !
61
3
 
8
 
! Отговори
Брех преди 2 години
Този папа,как позна,че дявола е влязъл при него!Топло,топло отче!
60
4
 
6
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
До СтивиА Бойко за 13г., справи ли се с БЕДНОТИЯТА , ГЛАДА , НЕГРАМОТНОСТТА , ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И КОРУПЦИЯТА ?Защо не извърши лустрацията ?Какви са докладите за България от ЕК на ЕС всяка година .Защо само в България мин. пенсии са под 100 евра , а заплатите под 300 евра ?На това ''справяне'' ли му викаш ?От ШАЙКАТА ЛИ СИ , ТА РЕВЕШ ТОЛКОВА ?
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да оставим папата на мира защо се мъкне македонския президент Охридската книжовна школа като Преславската са български и от онова време Белград е бил български защо не взе сръбския а македонския премиер няма смисъл Да гледат историята има достатъчно факти не трябва да мъкнат *** и тн навсякъде Охрид е бил български това е в историята но историята трябва да се зачита такава каквато е иначе е предателство а ние сме си такива по ген предатели
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищоправещия имитира дейност,но е Господи-никой по света и у нас!Иска да засенчи Боко,но е смешен!
57
1
 
2
 
! Отговори
Антихрист преди 2 години
Православието е по-близо до исляма отколкото до сатанизма на папистите.Католиците приемат папата като наместник на Бог на земята. Само на едно място се споменава за нещо подобно в Библията - в Откровение пише за антихриста. "Анти" на гръцки означава "вместо". Точно така католиците почитат папата вместо Христос, защото папистките ереси противоречат на Христовите думи.
56
2
 
8
 
! Отговори
Стиви преди 2 години
Радев се справи с коронавируса,глада,Македония и сега с католическата църква.Удивително!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОБМЕНИЛИ МИСЛИ.....СЛЕД ТОВА ЗА МИСЛИТЕ НЯМАМ КАКВО ДА ДОБАВЯ, ТОЙ СИ КАЗАЛ ВСИЧКИТЕ...МИСЛИ...
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66Кирилицата е срещу влиянието на латиницата и Рим сред славяните. Кирил и Методи виждат, че латиницата се налага при хърватите и чехите и Полша и решават, че трябва да оставят глаголицата която е по-трудна. Но са стари и умират и по-рано решават с техните проятели Климент и друхите да направят кирилица в България близка до латиницата. Това доказва и че Кирил и Методи също са били българи.
53
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Г-н Радев,а дали папата не иска,да бъде четвъртия,от папите,галили,по главата,нашето слънце.