Теменужка Петкова обвини в лъжа министър Андрей Живков

Според нея е имало политика в областта на енергетиката
27 май 2021 18:30, Петя Славова
49
Теменужка Петкова обвини в лъжа министър Андрей Живков

Лъжа е, че не е имало политика в областта на енергетиката. Който говори неистини, ще понесе своята отговорност.

Това каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова по време на изявление в централата на партия ГЕРБ, предаде БГНЕС.

"Днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде обстоен брифинг. В рамките му бяха изречени поредица от неистини, които целят не това тези хора да са полезни на обществото, а само да се всява паника и да се правят внушения", заяви Петкова по повод на изнесената информация от Живков, че енергийните дружества, които са под шапката на Български енергиен холдинг, са напът да попаднат в дългова спирала.

Тя посочи подробно кой, кого и как се опитва да заблуди.

"Първата и най-съществена лъжа, която чух, беше свързана със статута на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Г-н Живков изрази съмнение и опасение, че БЕХ, вместо да участва като холдинг в развитието на определени проекти, той се е превърнал в холдинг, който финансира дъщерните си дружества и не решава трайни проблеми, а решава моментни проблеми. Това, което бих препоръчала на колегата е да прочете устава на БЕХ и да види, че БЕХ не е оперативен холдинг, той е финансов. Неговата основна задача е да подпомага финансово своите дъщерни дружества. Това е записано в устава на БЕХ, така че той върши своята работа", каза Петкова.

Петкова определи като лъжа твърдението, че през последните години в Министерството не е имало политика в областта на енергетиката.

"Груба лъжа. Манипулация и бих казала, направо небивалица. За радост оценката за това каква е политиката в даден сектор в нашето управление се дава не от служебните министри, а от международните рейтингови агенции. Препоръчвам на колегите от служебния кабинет, по-конкретно колегите от енергетиката, да прочетат оценката на Международната кредитна агенция "Фич" на БЕХ", призова тя и добави, че "Фич" е повишила кредитния рейтинг на БЕХ два пъти през тази година – на 1.03 и на 11.05.

Бившият министър посочи, че енергетиката е изключително важен отрасъл, който е пряко свързан с националната ни сигурност.

"Всеки, който си позволява да говори неистини и небивалици, и да въвежда в заблуждение хората, трябва да знае, че ще понесе и своята отговорност", коментира тя.

Петкова и друго твърдение на Живков, а именно, че енергетика е едва ли не във финансов колапс.

"Колегата без да посочи някаква конкретика или числа обясни как едва ли не държавната енергетика е във финансов колапс. И понеже аз за разлика от колегата не работя по слухове както той, а работя единствено и само с факти и документи мога да предоставя официална информация, която съм изискала от БЕХ в рамките на последните дни на нашето управление. Тя съдържа цялата информация за всяко едно дружество в рамките на групата на БЕХ и за самия БЕХ на консолидирана база за неговото финансово състояние от 2014 до 2020", каза тя и добави, че тази информация вече я е предоставила на Живков в деня, в който Живков е поел ведомството.

"Към 31 декември 2014 БЕХ, когато ние поехме управлението на страната, беше на загуба в размер на 274 млн. лв. Към 31 декември 2020 г. БЕХ на консолидирана база е на 280 млн. лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но му пожелавам успех.

Да се говори и да се лъже безогледно, че държавната енергетика е във финансов колапс, това е нещо, с което не мога да се съглася и българските граждани трябва да знаят истината", коментира Петкова.

Тя посочи като друга голяма лъжа твръдението на служебния енергиен министър, че НЕК също е във финасов фалит.

"През 2014 г., когато ПП ГЕРБ пое управлението на държавата и поехме сектор "Енергетика" - да , НЕК беше на 586 млн. лв. загуба. Това е доста сериозна загуба, която се преодолява с много усилия, с много промени – законодателни и организационни. Към 2020 г. НЕК е на печалба в размер на 46 млн. лв.", отчете Петкова.

Тя коментира и засегнатите от Живков ТЕЦ – "Марица 2" и мини "Марица-Изток". Според нея служебният министър е изкривил цялата информация, с която разполага и не се е запознал с трайната политика на ЕС, свързана с постигане на основната му цел – климатичната неутралност до 2050 г. и да разбере каква е позицията на съюза по темата.

Петкова опроверга казаното от Живков и по темата "Балкански поток".

"Тук колегата изрази обосновано предположение или съмнение, че проектът ще се изплати в рамките на 10 г. Тук не трябва да има никакви обосновани съмнения, а да седнат и да прочетат какво пише в европейските директиви, какво пише в регламентите и да проверят дали „Булгартрансгаз“ е спазил тази процедура. Аз гарантирам, че процедурата е спазена до последната буква на европейското и национално законодателство", коментира Петкова и добави,че КЕВР е приела норма за възвръщаемост, като в нея са посочени какви трябва да са приходите и разходите, за да се върне инвестицията в рамките на 10 г.

"И другата голяма лъжа, която чух е свързана с това как през последните 20 г. г-н министърът е чул слухове, че по отношение на проекта IGB не се прави нищо и те сега са влезли в страхотна комуникация с изпълнителя и нещата ще се случат. Работата по слухове се превръща в запазена марка на това служебно правителство. Но единствено, с което се съгласих с колегата служебен министър, че те имат кратък хоризонт", каза тя и изрази надежда в това време те да си свършат работата, за която са назначени, а имено да проведат честни и прозрачни парламентарни избори, а не да стабилизарт сектори, които не се нуждаят от такова нещо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каза счетоводителката на Маджо.
12
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би трябваше да публиквуате новината със скандалните разкрития на министъра на енергетиката и тогава да пуснете отговора на тази герберска *** ?
11
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е новият министър да лъже, нали е от ОПГ радеф и сие мapoдери
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бандюги, всьо украли
9
8
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
На Петкова, Захариева, , и другите калинки им вярвам на около 20 %.На Сачева и Баце - 0%.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая е Гинката на калинките
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички министри на Тиквата бяха некадърници и послушковци, ама тая беше от най-големите.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето са калинки, но да закопаеш 3 милиарда за празни тръби - трябва да се къртица
5
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Забравяш и за обикновените труженички като Флоров, които топлят постелите на вождовете.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 милиарда за турски поток, за колко време ще се изплати или народа ще го изплаща ?
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрата Боко - Тиквата върви към обвинение като организатор на престъпна група. Защото организацията, която е правил е точно това - мафиотска структура с изключително висока степен на обществена опасност, застрашаваща сигурността на държавата.Обществото е напълно настроено за точно такъв съдебен процес на изчистване на държавата от организираната престъпност с участие на висши фигури от властта и ще му даде пълна подкрепа.И колкото повече пищят престъпниците, толкова повече хората ще добиват увереност, че се върши истинска работа.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербавите се борят за всяка пачка за да оцелеят
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В продължение на дванайсет години се е изграждала и окопавала тази мафиотска структура така, че да се срастне в единендействащ организъм.Те са умували многократно откъде и откого може да дойде заплаха за тях и са набелязвали превантивни мерки за да не допуснат това, и как да реагират в случай на нужда.Това е конгломерат от държавни служители, съдии, бизнесмени, прокурори, медии, журналисти, разследващи органи, мутри и се стигне до обикновени биячи като онзи "Стъки", които ще имат задача при крайна нужда да организират размирици.Наивници са онези, които си въобразяват, че за две седмици