Ще можем ли да гласуваме докато сме на почивка?

ЦИК обмисля подобен вариант
29 май 2021 16:14, Нели Христова
7
Ще можем ли да гласуваме докато сме на почивка?
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) обсъжда вариант, при който хората, които ще са на почивка на 11 юли, да могат да гласуват от мястото, където са настанени. Към момента обаче няма конкретика по този въпрос, подчерта в ефира на bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Обсъжда се дали има възможност хората, които са направили хотелска резервация в деня на изборите, да се водят като настанени на временен адрес и да може, ако подадат заявление за настоящ адрес, да гласуват. Очаква се обаче становище на изпълнителната власт. Въпреки това той призова летуващите да пуснат заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди изборите. Законът не позволява друга възможност.

Томов уточни, че кандидатите за 46-тото Народно събрание са 15 партии и 9 коалиции. И обърна внимание, че все още съществува проблемът с т. нар. „мъртви души“, като имало случаи с над 300 починали лица в един списък. Друга манипулация е вкарването на имена на хора, които дори не подозират, че данните им се използват за такива цели. Той обаче подчерта, че подобни измами са по-скоро при по-малките и неизвестни партии, тъй като големите и утвърдени формации имат реални поддръжници зад гърба си.

И още в неделя в село Доброславци ще бъде проведен експеримент колко хора ще могат да гласуват на машина за определено време. По думите на Томов отчетеният максимум е 75 души на час, но в София, а в големите градове по правило хората са по-опитни с технологиите.

„Целта ни е да съберем такава информация, за да сме наясно с това какъв е капацитетът на тези устройства и ще имаме ли проблем и къде можем да очакваме да имаме проблем в изборния ден“, посочи той.

Що се отнася до вота в чужбина, там, където са подадени над 300 заявления, се преминава към машинно гласуване. Колко точно машини ще потрябват, ще стане ясно след 15 юни, когато е крайният срок за подаване на заявленията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
А , ШЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ И ДОКАТО СИ ПЛУВАМЕ У МОРЕТО,БЕ....??!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на 11.07 ще съм на лозето, за да пръскам. Искам след като са толкова загрижени да ми осигурят възможност да гласувам, защото и в противен случай ме лишават от правото ми на глас. Изведнъж всички много активи и граждани станаха - до онзи ден спаха и не гласуваха сега искат по почивките да им осигуряват варианти за гласуване. Ако отразяванрто на гласувалите беше в реална среда щ, за да не може да се гласува 2 пъти щеше да е супер. Сега може да гласува и на почивката и вечерта в града/селото си
4
2
 
4
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
А ще има ли почиващи които до обяд в неделята ще са гласували в Приморско, а прибирайки се след обяд в Тъпчилещово ще фърлят гласЪ отново?!
3
2
 
1
 
! Отговори
в русия съм преди 2 години
ше можете . младежкото бсп ше разнася машини до вас по местонахождение , даже и на плажа да сте .
2
10
 
6
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
Хората ще търсят и ще намерят начин да отидат пред урните.Ако обаче оня грозник остане на поста си като последен преброител на бюлетините,манипулацията този път ще е жестока,защото балонът за по кратко наречен герб,спихва,губи височина,не е изключено да се сгромоляса на земята.Ерата на пожарникаря от Банка,свърши.Ще последва бягането на съслите му,кой накъдето види.На 11-юли,гласувалите довчера за герб,ще се ориентират залагайки на сигурното,към други партии,примерно,ИТН на Сл. Трифонов.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи какви и колко терористични актове са подготвили Мутрите от ПП ГЕРБ!