Търговските ни аташета на състезание за привличане на инвестиции

Кирил Петков проведе среща с търговските представители зад граница
2 юни 2021 21:09, Анисия Иванова
33
Търговските ни аташета на състезание за привличане на инвестиции
Снимка: БГНЕС

Водещите механизми за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който проведе видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/ на България в цял свят. В онлайн срещата се включиха още министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката Калина Константинова, съобщиха от икономическото ни министерство.

Министър Петков акцентира върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация. "За мен е важно да покажем, че може да се постигнат високи резултати. Вие сте лицето на България по света“, каза той. По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

"В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно“, посочи Петков.

Служебният министър на икономиката подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал. „Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал“, изтъкна Кирил Петков.

На срещата беше обсъдена още и подкрепа на туристическия сектор от страна на СТИВ и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.
 


33
Още от Политика
Смените продължават: Освободиха шефове на държавни горски предприятия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 седмици
До момента единственото занимание на търговските ни аташета е сутрешния им джогинг.Е, и някоя сделчица в стил "Мисия Лондон".
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
след този нека дърник ,ще трябва да идва някой като дянков
11
4
 
4
 
! Отговори
тъпо преди 2 седмици
Туй нещо ми звучи като Стахановски почин. Нещо като перестройка. Много тъпо ми стана като го прочетох. Явно скоро ще трябва да сменяме министъра.
10
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 2 седмици
Защото не сме в еврозоната, а Гърция е. Като гледам сагата с ББР може и да ни изкарат от чакалнята, а може и това да е една от целите. Но сега има по-важни неща, например да покажем на младите колко добре може да се живее при един друг режим от миналото.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Черепа започна като валутен дилър от "Магурата" през 90-те, и Киро Харварда така е започнал - валутен дилър по хамериканскому, само че си дойде с 60 млн за инвестиция в МОЛ на "Ботеврадско шосе". Браво, само така - магураджиите (пардон, исках да кажа "валутните дилъри") шъ ни опраят!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този на снимката да не е на Митко с чорапите от Пловдив брат му?
7
1
 
7
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Какви инвестиции в България? Кой ще им работи? Хората искат работници да им работят, акъл те си го имат. Дъртите ли ще им работят? Искат пазар, какъв пазар е България? Била стабилна, не им върши работа. Виж Виетнам, бум на инвестициите, но те са 90 милиона и над 50% младо население, къде сме ние? Никой не ни брой за нищо.
6
4
 
8
 
! Отговори
Карандаш преди 2 седмици
Сега го разбрааааах. Кирчо каквото научил в ХарВард сега го прилага върху нас - игри, състезания, гатанки, пъзели... Брат. Тука е Виетнам. Риалити. Реален живот, живи хора, бизнес, машини, пари, работна ръка, търговски сделки, внос, износ, срокове ... Като ти се играе беж обратно при тати в Канада. Тука през последните 10 години сме работа, работа, работа. Е, има и малцинства, но по gейски ги мъкнем и тях. Ама ти събирай куклите и парцалките и айде, лек път.
5
7
 
1
 
! Отговори
смях преди 2 седмици
Тоз пък ко са натиска. Казаха си хората в комисията, няма аташа*и, тиквун звъни телефон на мустака - тира минава. Ко носи е друг въпрос. Тия офисни мишки освен да избарат 5-годишен лиценз за мотокари, по-далеч не ги виждам.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европа даде на Гърция 800 млн евро за туристическия сектор Ние като имаме валутен борд защо не ни дават евросредства в условия на епидемията с ковид-19
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странно съревнование, как може аташе от Монголия, да се съревновава с ателие от Китай или Германия например.
2
4
 
14
 
! Отговори
Миро преди 2 седмици
Тоя пак започна с големите изсхвърляния.Самонавива си се сам и си вярва сам
1
4
 
11
 
! Отговори
За Свединие преди 2 седмици
България не е правова държава!Не е била! Няма и да бъде...