Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ

Обвинението ще проверява всеки един персонално
254
Прокуратурата разследва четирима от санкционираните от САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.Това се казва в публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение.

Още по темата

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са   доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪсно е, либе, за китка. Прокуратурата се опитва да змаже нещата около премиера, бившия финансов министър и чрез нови обвинения към Черепа да прикрие своето мълчание относно спалнята в Бояна,рекета спрямо В.Б.,конфискуването на официално узаконената сбирка антични предмети,разправата с избрана от СпП част от олигарсите, с Иванчева и Петрова,заглъхването на скандала с Илчовски и Иван пилето и мн.др. Мисля, че няма да се получи.Късно е и ако Европрок. Кьовеши се включи ни очакват интересни събития
200
0
 
0
 
! Отговори
хигиена преди 2 години
Все ще се сбърка някоя запетая и нищо няма да стане.Само метеж, с учебници по право не става.
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще искочи заека
198
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един сега действащ който иска да променя пътя-казаха САЩ
197
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червени+престъпници правят протест срещу съдебната система а оня да българиия иска направо да ги сготви
196
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Гешев корумпираните в затвора има и още много
195
3
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Къде са Мая, остатъка от триото, Лодкаря и протестърите??? Нещо много тихо стана!Къде е съоснователката на партията на Божков? Сетихте ли се, че той почти влезе в саботираното от Радев НС, но не се появи в Б-я? Сетихте ли се, че и сега "оглавява листи" но от Дубай? А на Сл.Тр. шахматистката сетихте ли се чие протеже е? Кво стана с "долу Гешев"? Зеления чорап що мълчи? А Б.Раш? Само Сл.Тр. демонстрира поредния слугинаж, щото разчита на публиката от концертите си в САЩ. Ало, изчегъртачите?
194
1
 
3
 
! Отговори
до #197 преди 2 години
Баба Веса - живият паметник на Столичния инспекторат, вече е 4-а година пенсионер и другарката учителка по руски Фандъкова се готвеше преди 3 години да я маха, но се намеси един бивш седесар, внукът на ген. Заимов, който застана зад Веса и проглуши софиянци с твърдението, че В.Г. е най-добрият чиновник в Инпектората. Тази дама вече е с деменция - на години и доста понапреднала старост, но очевидно ще се пенсионира заедно с баба Ванче Ф.
193
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Читател,он не може да разбере,че за стотинки,никой не го пита,хората се интересуват,колко левове и евра ,е взел,не мога да разбера,хамериканците,и за тях ли не е важно,кой е взел парите,а поважното за тях кой ги е дал,също като каскетов,който търси човека ,който направил снимките с чекмеджето и кюлчетата,а не собственика на чекмеджето и кюлчето
192
4
 
4
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Стотинка български пари не съм откраднал.Аз работя с евро,благородни метали и прочие.Вярно,"спестих" около четири милиарда,но през последните години ,аз наблягам на филийката хляб с масалце върху нея е червен пиперец.В градината на Банкя отглеждам лук,чесън,картофи,имам смокиново дърво,зарзали,не ходя на пазар,с което си помагам на семейния бюджет.Бог да пази България,бих казал аз,а за золумите, бай Ставри е хаберлия и ще посреща скоро скъпи, богати гости!
191
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193 На такивапростаци, като теб трябва да им се забрани, да ползват компютъра. Вдигни копито от клавиатурата.ата и не цапай в нето. Затова и вождовете ти губят на избори, и все гледат, да се доберат до властта, през задната врата. Руските слуги, в ъгъла, където ви е мястото.
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата трябва, да продължи, да разследва Елена Йончева, за пране на пари и злоупотреба с държавни средства. Тя вече побърза, да се нареди в групата на честните и неподкупните, които борят корупцията, което е якакъв театър на абсурда.
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой /кои / ли е политикът взимал подкупи от Божков . Да правилно е да се разследва . Американците скоро ще ни кажат .
188
3
 
4
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Сега мафията ще разследва сама себе си, ще се самоосъди и ще се самозатвори...
187
7
 
10
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Змията е най-отмъстителна, когато е настъпена смъртоносно, а тогава хапе всичко и всеки пред себе си.Това се случи и в България след доклада от САЩ, но само Гешев +честните прокурори и честен съд могат и трябва да извадят отровните й зъби.Време е всеки престъпник да бъде осветлен и да си получи заслуженото, независимо какъв държавен пост заема или е заемал до сега.Крайно време е България да стане нормална държава-без Радевци,Трифуновци, Догановци,Мая-маноловци, без задкулисия,без корумпирани.
186
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата се втурна да замазва санкциите на закона Магнитски.И.Г. трябва да знае, че в този закон има санкции заради престъпления по нарушения на правата на човека, както процедираха в спецпрокуратурата и СНС, когато той беше шеф на СпП. Има и санкции заради умишлено бездействие при корупция от държавни служби, а изнесеното в медиите от спалнята на ББ и мълчанието на И.Г. е такъв пример.Струва ми се, че Черепа ще раздуха в САЩ нещата по натиска на ББ и Вл.Г. за ежемесечна такса "спокойствие"
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата на И.Г. не разследва Боце, когато в медиите публикуваха снимки на спалнята на ББ с тестета банкноти по 500 евро и две кюлчета злато и просто бяха задължени да сторят това. Боце по-късно призна пред кореспондент на немски вестник и каза, че личният му живот е пълен провал. Защо ГлПр замълча: защото ББ и С.Цацаров посочиха випусника на ВМШ за ЕДИНСТВЕН кандидат на този пост и прокурори и следователи гласуваха за него. Сред тях имаше завършили ЮФ на СУ. И.Г. ще става д-р, но в ЮЗУ.
184
4
 
6
 
! Отговори
Ще видим преди 2 години
До Анонимен 185Нали сега след разкритията на щатите се видя кои са прес'тъпниците? Видя се още какви са спонсорите на "новите" , видя се също, че хранилката на Мая, на Славчо и на Радевци вече е запечатана. Ами сега? Ето защо властта им става фикс идеа, за да се хранят. В акцията видно са почти всички медии даже и БНТ. Изборите са тест дали сме народ или само население. Манипулации, фалшификации и др. каге'бейски хватки. Ще видим!
183
4
 
5
 
! Отговори
k.k преди 2 години
Оставка каскет.
182
5
 
8
 
! Отговори
Няколко въпросчета преди 2 години
Кой предложи Пеевски за шеф на ДАНС ?След кое прокурорско обвинение започнаха протестите срещу Гешев ? Кой висш държавник издигна юмрук в подкрепя на тия протести ?Кои известни политически лица взеха участие в тия протести ?Кого назначи за шеф на кабинета си служебният министър на Вътрешните работи ?"Човек" на кой висш държавник е служебният министър Бойко Рашков ?Ще изтрият ли ДНЕС тоя коментар ?