Василев: Държавните дружества да спрат транзакции със санкционираните и кръга им

Кои могат да попаднат в тази рискова група?
119
Василев: Държавните дружества да спрат транзакции със санкционираните и кръга им
Снимка: БГНЕС

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия, каза министърът на финансите Асен Василев в "Панорама" по БНТ.

В края на работния ден служебният кабинет обяви, че е създадена работна група, която ще провери кой може да попадне в обхвата на санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент на страната.

Още по темата
Под ударите на санкциите попаднаха Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Александър Манолев.

Финансовият министър увери, че всичко, което бъде открито, ще бъде абсолютно публично - кои от държавните дружества и кои лица попадат в тази списък на свързани лица. Това се отнася и за частни структури.

"Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании", обясни Василев.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството - категоричен беше финансовият министър.

На държавните дружества ще бъдат дадени указания да не работят с хората, които проверките ще установят като свързани с наказаните 6-има българи.

Кои могат да попаднат в тази рискова група?

- всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

- всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

- всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще е публичен - на сайтовете на финансовото министерство и на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
2
 
! Отговори
Фигурант на Божков преди 2 години
А Фигурантът на Божков - Радев ще бъде ли в списъка ?!
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРАНЗАКЦИИТЕ СПИРАТ- СПИРАТ И БГ ЛЯТО И ПРОТЕСТИТЕ СЕ СПИХВАТ, ЮМРУКА ОМЕКВА И ИЗОБЩО- СКУКА....
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трансакциите от Дубай, към сметките на Василев, също се следят.
63
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Имам проверена информация от Спецов, че същият не е продал кухата си фирма на безимотен рецидивист, малко ***.
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
закона Магнитски защитава националната валута долара .А тя контролира дори сметките за месечни заплати в долари в чужбина.Тия двамата с пурите бая поръчки трябва да изпълнят и сигурно от чисто бьлгарски ще правят чисто американски вариант на бронетранспортюри.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В съответствие с решението на Съвета за сигурност на ООН (ССООН) активите на някои организации и лица в Турция бяха замразени поради тяхната дейност за улесняване изпълнението на терористични актове.Официален вестникСпоред решението на президента, публикувано в днешния брой на "Алфай", сирийският гражданин Мохамед Алаа Ханфора терорАктивите им бяха замразени поради дейностите им за улесняване изпълнението на техните действия. Срещу това решение може да се заведе дело в Държавния съвет в рамките на 60 дни след публикуването му в Официален вестник, в рамките на член 24 от Закона за Държавния с
60
2
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
НЕ СЕ ЛИ СЕЩАТЕ , БЕ....ГОВОРИ СЕ ЗА "КРЪГ"-----В КОЙТО СА ВКЛЮЧЕНИ ФИРМИТЕ НА БОЖКОВ....АМА , С ТОВА ПОНЯТИЕ , МОЖЕ ДА СЕ АТАКУВАТ И ....ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ , КОИТО НЕ ИГРАЯТ ПО СВИРКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО...ХА,ХА,ХААААААА....ЕЛЕМЕНТАРНИ ТАРИКАТЛЪЦИ!
59
0
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
"Интересно в кой закое е дефинирано понятието "кръг" използвано в контекста на министъра? Как се доказва "кръг" от заинтерсесувани?"___________Много просто се дефинира - имало ли е транзакции между тях. Много лесно се установява и няма какво да го усукваш.
58
0
 
12
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
Държавните дружества да спрат да работят със 64-те фирми наказани от САЩ. Но 58 от тях са на чеерепуха Божков. Има едно златно правило, човек който е регистрирал повече от 5-6 фирми, целта му е да прави далавери, да източва ДДС, да пере пари , да разпределя печалбата за да не отчита данъци и т.н.
57
9
 
3
 
! Отговори
Търговец преди 2 години
Най-добре е всички да спрем да търгуваме със Запада и Европа и да започнем търговски и всякакви връзки само с Русия и Северна Корея! Така излиза.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно в кой закое е дефинирано понятието "кръг" използвано в контекста на министъра? Как се доказва "кръг" от заинтерсесувани?И последно, задължително ли е, когато САЩ изпуснат въздух през задния си отвор, "нашите министри" да пускат рядко вещество, пак от там?
55
6
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
гнома Атанасов изби рибата" Имам доказателства за подслушването ама няма да ги представя " смях в залата -=========- Ами точно в американски стил - имаме доказателства за корупция, но няма да ви ги предоставим, а освен това ще кажем имената само на участниците от едната страна, другите са наши *** синове.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жан Виденов след 1997 стана член на борда на директорите на месокомбинат за свинско месо Приемаме вината с мезета
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опорката "Божков" изгоря - и той е от тях. Парите свършиха. Всичко свърши. ДС падна.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков с националната лотария и прилагането на закона магнитцки от САЩ спрямо България май ще блокира държавата
51
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има размествания на пластовете. Мая ще работи известно време безплатно защото въпроса е за политическото и оцеляване. След това ще загуби интерес. Протестърите ще си намерят някаква работа и разочаровани ще се разотидат.Минеков няма ще пробва да пласира някоя пластика за филмите на ужасите, но ще срещне сериозна конкуренция. За него е по-добре в затвора, защото там сипват всеки ден.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за комунистите които организираха лагерите след 1944 и направиха изявление в парламента че приемат вината с мезета
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи всички работили със и в националната лотария и получавали заплати пари и печалби трябва да са санкционирани всички магазини и пунктове където се продаваха талони
48
9
 
20
 
! Отговори
василев преди 2 години
за начало да започнем с мая общата и тримата овчари , те са обвързани с едни дубайски сметки .
47
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А транзакциите на Божков с Мая, Радев и протестърчетата да продължат ли? Ко ши прайм сига без мъни? Нема даже за ена бира да изпиеш пред Президентството, а и Рубльо да те види отгоре и да ти се зарадва.