Йотова: Българите запазват дух, където и да се намират

Вече имало стотиците "малки Българии" на всички континенти
65
Йотова: Българите запазват дух, където и да се намират
Снимка: Прессекретариат на президента

"Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница - от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на онлайн научната конференция "Българи отвъд Европа - институции и културно наследство", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Форумът е организиран от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепен от Фонд "Научни изследвания".

Илияна Йотова е изтъкнала, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет.

"Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече "малки Българии", пренесени от сънародниците по всички континенти", е посочила вицепрезидентът Йотова.

От Института за етнология и фолклористика са изтъкнали значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. Институтът беше партньор на инициативата "Будната България" на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
...освен дух запазват за други държави и данъците и таксите си, а ми опредвлят кой да се разпорежда тук с бюджетз и кой да е изпълнителна власт. Не подлежат на българското законодателство, а ми определят кой да влезе в законодателния орган НС. Айде да не се .... толкова, Сл.Тр. е хвърлил око на позицията на Радев, а теб ще те замести ...Ива Митева.
22
0
 
4
 
! Отговори
БЕСНИ СМЕ преди 2 години
ТИА ДОЙДОХА ДА ЧАГЪРТАТ СТАТУКВОТО,А ИЗЧАГЪРТАХА ДОПЛАЩАНЕТО ОТ 50ЛВ КЪМ ПЕНСИИТЕ В ПАНДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА....ПОЗОР!
21
0
 
8
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Въпросната "дама" е само един пapaзит с уголемена от системно преяждане храносмилателна система - от стомаха, през корема, до мотора. Уви, България беше обезкървена и дори да има някакви ядра на имигранти по континентите, в които се съхранява българщината, то те са само временно и преходно явление. Децата на повечето от тях дори не говорят български език вкъщи, при това деца, с двама родители българи. В момента, в който естествения жизнен цикъл се превърти, имигрантските общности се заличават.
20
2
 
12
 
! Отговори
предизборно преди 2 години
фигуранта и фигурантката не спират да ръсят бисери , особено от няколко месеца !
19
2
 
13
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 2 години
...на това гюбре татенцето си пое вината за грабежите без...мезе...тя обаче граби ли граби,за нея няма достоен българин да ѝ потърси сметка...кремъл я пази...
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пръв път да не излъже. Щом преживяхме 45 години комунизъм и още сме живи наистина трябва да сме много жилави.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на комунистите народа избяга заради причинените от тях глад и мизерия и сега вече има стотици "малки Българии" и това тая нищоправещата го казва с гордост.
16
3
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Те па и тая да каже нещо, уж эапрата да оправдае
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха -10 хиляди. Ти знаеш ли колко излиза издръжката на вицепрезидента. Най -малко 100 х на месец минимум...За нищоправене си е бая готино....
14
4
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Срам ме е, че храним и даваме 10 000 лв. месечно на такива нищоправци като Йотова...
13
3
 
29
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Какъв дух ,*** другарко? Българите в чужбина не искат да се познават един с друг. Златното правило там е не работи за българин и на се събирай с българин,при всички положения ще те прецака.
12
4
 
17
 
! Отговори
велиГана преди 2 години
лилето дюнера й викат на тази !
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идиотова обаче не запази присъствие на духа ,а се ступоли публично в краката на поп Кире Негодяев и му целуна...май ръката беше....Не видох добре...
10
4
 
29
 
! Отговори
Бай Миле преди 2 години
Йотова, очаквам с нетърпение да се махнеш от институциите заедно с твоите протежета - Димитър Здравков и Надя Младенова. Не само некомпетентни, но и алчни за власт, че и 10 бона заплатка за нищоправене
9
3
 
30
 
! Отговори
Още 5 години лапане преди 2 години
Тази 5 години не я чухме да говори ама нали идват избори трябва пак да се намести в президентството да лапка!
8
3
 
24
 
! Отговори
Айде, холан преди 2 години
"Лявата" Йотова на ден взима заплата равна на една месечна пенсия.
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пари ни изядова тези двамата тов трябва да го променим
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да каже защо са Българите извън България, а не тук? Не само да обясняват колко сме сплотени и как поддържаме традиции зад граница, ами да направят така, че да си остава народа в БЪЛГАРИЯ!
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""""""Йотова: Българите запазват дух, където и да се намират"""""" Другарко/Госпожа Йотова, а ти знаеш ли, че българите не общуват помежду си в чужбина и не се събират в диаспри???
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПРАТ ЛИ 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ХУНТАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАМЕРЕНА С НАПИКАНИ ПАМПЕРСИ УРИНАТОРИ, ПРОХОДИЛКИ, БАСТУНИ, ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ ВСИЧКИ ДОСТИГА МЕ ДО ТАМ- НЕ Е СМЕШНО - АКО ГЕРБ МОГАТ ДА ГИ ДАВАТ ЗНАЧИ И ДРУГИТЕ МОГАТ....ОЧАКВАЙТЕ БЕСНИ СТАРИ ПЕНСИИ ПОД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО...