Панайотов: Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО

Било практика да се възлагат поръчки без конкурс, заяви той
7 юни 2021 14:34, Петя Славова
46
Панайотов: Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО
Снимка: БГНЕС

"Имам съмнения, че не са защитени интересите на МО и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва възможността за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия. А в МО това е практика." Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Още по темата

Миналата седмица на пресконференция в министерство на отбраната той обяви състоянието на въоръжените сили такова, каквото го е заварил. Тогава съобщи, че някои от данните са предадени на прокуратурата и също така на АДФИ заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина.

Според него е трябвало спокойно и мъдро да се изчака становището на тези две институции. По думите му сме свидетели на едно говорене вече няколко дена, по време на което се изнасят факти избирателно, т.е. парчета от истината.

 "Първо, г-н Каракачанов ме обвини в това, че съм бил подведен. Не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист. Като такъв, като министър на отбраната в момента, аз поднасям фактите такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител, а също така е практикувано и масово авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали", обясни служебният министър.

Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО - това е част от истината.

"Специално за военно-въздушна база Граф Игнатиево, където трябва да бъдат приети новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които трябва да бъдат извършени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В МО има антикорупционен план. В сайта и сега ще го намерите. 5 или 6 точка в него е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този антикорупционен план е разписан от г-н Каракачанов", категоричен беше Панайотов.

Той попита защо тази практика, наследена от бивши министри, не е помислено дали е добра и дали тя защитава интересите на държавата? Малко по-критично е трябвало да бъде подходено към това.

 "80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има указание на МФ да се избягват авансовите плащания. Бяха цитирани едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези действия. В тях също се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени", каза още служебният министър.

Той коментира и сделката за двата бойни кораба, които "Люрсен" строи в български корабостроителници за 1 млрд. лв., и които са без въоръжение.

Според него тази сделка е добра, въпросът е, че българската общественост е била на тъмно за това, че корабите са закупени без да са закупени боеприпасите.

 "Беше дадено сравнение: когато си купуваш кола, не си купуваш резервни гуми. Искам да припомня, че сделката за Ф-16 е с боеприпасите", допълни Панайотов.

По думите му има недостиг в армията ни. Т.нар. некомплект, свободните вакантни длъжности, е 19%. Според него кампанията "Бъди войник" е била необходима. Но въпреки това има некомплект от 19%.

  "Основно около 40% от тези, които са постъпили в армията, са го направили благодарение на разяснителна кампания на военните окръжия. И само 1,2% са постъпили в армията в резултат на кампания по национални телевизии", заяви министърът.

Той коментира и инцидента в Чешнегирово така: Уроците са научени, повече прецизност, повече внимание, по-добро изпълнение.

 "Защото планирането на учението е безукорно. Станала е грешка, слава богу, в резултат на тази грешка, няма наранени, няма грубо отношение. Стрес категорично има".

Панайотов смята, че докладът на САЩ и санкциите показват, че доверието къв нас е било разклатено. Това, че Министерството на финансите на САЩ излезе с такова категорично решение, с тежки санкции, това означава според него, че доверието е изчезнало преди това. И на практика с тези санкции се казва, че България не може да се справи с борбата срещу корупцията.

На днешното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера Стефан Янев, това ще е втората точка. Освен това ще се обсъжда и стабилността на страната по време на предстоящите избори.
 


46
Още от Политика
Скандалите са в ущърб на ГЕРБ, след вота слаба премиерска фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 1 седмица
важното е да служите предано на нашия пожизнен вожд тавариша путина...
29
0
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 седмица
Тая Радева калинка дали има някакви други съмнения? И дали е дал сигнал в Прокуратурата или казва това само мухабета да върви!
28
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Неуважаеми другарю Идиотов, какви санкции, след като продължавам да търгувам на S&P 500?
27
4
 
4
 
! Отговори
Руйо преди 1 седмица
Безсмислено харчене на пари за армия !
26
3
 
9
 
! Отговори
Ето това е преди 1 седмица
интелект-имал съмнения. Сигурно звездите му го говорят. И този ще управлява министерство. Къде ги намирате такива неграмотници,незнам.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доверието към БСП е разклатено народа ви няма доверие не само САЩ
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
този договора за Ф16 имам сънениЯ
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БСП пак злословят
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Приказка под Шипковия храс
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВМРО са гледали да не останат по-назад от ГЕРБ в краденето.
20
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 седмица
Проблема на тия е , че все се съмняват в нещо, евентуално имало нарушения и т. н. А да кажат нещо конкретно?
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Викаш, корупцията се развихри за един месец. Преди това 12 години, всичко беше ОК, нали ? Еххх тия гробарски последователи. Мисленето не ви се отдава
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Палачинката се обръща, ама го няма вече конфитюра, банкянският каквото можа, изяде
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички мои познати, които са военни пък казват, че при Каракачанов най-накрая са се раздвижили малко нещата и е имало финансиране. Защото при тях си е тегава работата с поръчите и този много добре го знае. И така покрай всичкото плюене, къде заслужено, къде незаслужено, както в случая никой няма да ви обръща внимание на опорките. Не знам само защо се прави ревизия само 10 години назад, а не се направи за 20 или 30.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Авансовото плащане е 100% защото процедурата за одобрението се чака 6месеца .. т.е. половината бюджетна е изтекла.. Иначе се получава , че накрая на годината парите трябва да се върнат на бюджета..
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този се опитва да наптопи Каракачанов.. Вчера му обясни че фирмите които могат работят са сертифицирани вкл. от НАТО. И няма избор .. Одобрението от НАТО и САЩ се чака полвин година.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе вие луди лис сте? От къдя на къдя прокуратерата ще следи за защита на интересите на България и МО. Нали видяхте как Цацаров в угода на колегата си Чайка спретна дело за това , че Николай Ненчев е нарушил интересите на РСК "МИГ". Някои май си мислят, че всичко е забравено..
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На този симпатичен човечец до Коледа да му обясняваш все няма да те разбере. Откъде го измъкнахте бе, Президент Радев?
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз нямам съмнения, че не са защитени интересите на МО.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
министре, хайде като си сигурен в нещо тогава говори, че и тез дето ви симпатизират и те накрая ще ви теглят по една....звучна