Румен Радев към Карадайъ: Да преосмисли понятието „Родина“

Турция е добър съсед и важен партньор, каза президентът
8 юни 2021 16:38, Нели Христова
417
Румен Радев към Карадайъ: Да преосмисли понятието „Родина“
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието „Родина“ и в какъв контекст го употребява", заяви пред журналисти днес президентът Румен Радев във връзка със срещата на председателя на движението Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Държавният ни глава призова Карадайъ „да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание“, а също така и какво пише в Конституцията – че не може да има партии на етническа и верска основа. „Имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права и не разделя по етнос, следва и политическите партии да не го правят“, заяви Радев.

„Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се крепят на равнопоставеност, уважение и ненамеса във вътрешните дела“, каза още Радев.

Политическото говорене вече не е достатъчно. Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции. Това коментира президентът пред конференцията "Инициатива "Три морета" - единство, иновации, свързаност", в която участват водещи експерти от транспортния сектор.

Само след месец България ще бъде домакин на шестата среща на върха по инициативата "Три морета", на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички страни членки.

"Ще имаме много по-голям успех в развитието, ако обединим нашите усилия", заяви държавният глава.

По думите му Радев страните от инициатива са изправени пред сходни предизвикателства.

"Инициативата възникна, защото страните от региона имаха мъдростта да преценят, че сме 12 страни с много сходни исторически и икономически траектории и ще има много полза, ако обединим усилия", заяви Радев.

Според президента България е погледнала отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Държавният глава заяви, че се нуждаем от практически действия.

"Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност. За това и тази амбиция на инициативата да погледнем към нашия регион", допълни президента.

Министърът на икономиката Кирил Петков коментира днешното събитие така:

"За мен тази инициатива е много важна, защото "Три морета" означават население от 12 милиона и над 2 трилиона БВП. Тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички нас", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
3
 
2
 
! Отговори
cCc преди 2 години
Рано или късно наред с българския и турския ще е официален.
281
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешката е , че до ден днешен - дпс не е забранена сьс закон и распуснатаКаквото си надробим това ще сьрбамеВ - сащ да има партия на латиносите , на *** нали и те са демокрацияЕтнически партии парламентарно представени в светъ няма
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК ще получиш ВТОРИ МАНДАТ БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА ДПС
279
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев БЕШЕ ИЗБРАН ОТ ДПС
278
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де юре, България е родина на всеки роден тук, де факто турците, са потомци на останали след Освобождението да живеят тук туци и с малки изключения, се женят помежду си. Представят се за турци в чужбина, а не както са по паспорт българи.Лошото е, че държавата не прави нищо за да ги интегрира и направи част от обществото.От което печели единствено и само ДПС.Карадайъ се изложи политически тотално ,нищо че Турция им е прародина.
277
1
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Лицемерно е,искаме българите в чужбина да възприемат България за родина,а ни е криво,че българските турци считат Турция за своя родина.
276
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО КОНСТИТУЦИЯТА НЕ СЕ СПАЗВА И ТОВА НЕЩО ДПС СЪЩЕСТВУВА. С ТОВА ПРИЗНАНИЕ НА КАРАДАЕЪ ДИРЕКТНО ДЕЛО В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СЪД И ЗАБРАНА НА ДПС. НЕКА СИ ОТВОРЯТ ДПС В РОДИНАТА ИМ ТУРЦИЯ. СЛЕД КАТО ТАМ ИМ Е РОДИНАТА.
275
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще започне ловенето не само на руските а и на турските шпиони в България, турските шпиони са още по-опасни, защото работят за разпарчетосването на страната. данс какво спят?!?!?!?!
274
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме ли ДАНС или е пълна с кадри от етноса на Карадаеъ
273
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унищожаването на ДПС трябва да бъде основна държавна стратегия. Не мога да разбера защо още въобще съществуват.
272
2
 
14
 
! Отговори
комунист преди 2 години
Съборихме ГЕРБ от власт.....да се готви и ДПС, за изчегъртване....
271
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пише Румен Радев, половината коментари са за някакъв Рашков! Е не 80% са ***. ил и, повече са! Българи сър, единия като изплува другия го дърпа надолу!
270
6
 
11
 
! Отговори
Не се заблуждавайте: преди 2 години
Комунизма си отиде след опита на БКП , за "етническо прочистване" на България! ---Комунистите на Фигуранта , ще си отидат след опита да "ИЗЧЕГЪРТАТ", ГЕРБ И ДПС , за да турят "руска ръка" , върху газапровода "Балкански поток" и Енергетиката на България!----това всъщност е ЦЕЛТА НА ТОЗИ "УПРАВЛЕНСКИ ХАОС"!
269
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сокола трябва да действа така както действа с Лютвито!!! Тоя пелтек (Карадайъта) много си е повярвал и ще направи много глупости, ако продължи по тази линия!!!
268
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков преди всички избори комунистите го вадят от архива да очерни някой. Като стар номенклатурчик за това е обучаван професионално.
267
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много популистко изказване на президента, ама той сам наложи този агресивно популистки, псевдо патриотичен тон на говорене.
266
5
 
7
 
! Отговори
Този газопровод... преди 2 години
... е в основата на КОНФЛИКТА СЪЗДАДЕН ОТ ФИГУРАНТА ---МЕЖДУ... "РУСКОТО ВЛИЯНИЕ" ....... И ВЛИЯНИЕТО НА ЕС И НАТО В БЪЛГАРИЯ!---за жалост.... ПАК ПРЕКИЯ ПОТЪРПЕВШ ЩЕ Е ДПС--/ пак нашата плът и кръв от етнически българи/ ! СТИГА КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕПРЕСИИ!!!!
265
3
 
8
 
! Отговори
Радев готви ... преди 2 години
..НОВ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС ЗА ДА СЛОЖИ РЪКА ВЪРХУ ГАЗОПРОВОДА ОТ ТУРЦИЯ, ЗА ДА ГО ПРОДАДЕ НА РУСИЯ !---АТАКАТА ЩЕ Е ДИРЕКТНО КЪМ ДПС!!!!!!!!!!!!!!!!!
264
8
 
8
 
! Отговори
КАКВА РОДИНА , РАДЕВ преди 2 години
ген.РЕШЕТНИКОВ ---РОД И РОДИНА ЛИ ТИ Е.....КАТО ВДИГНА ЮМРУКА ЗА "РОТ ФРОНТ"?АМИ , ИСТАМБУЛ И СОФИЯ СА КРЪВНО СВЪРЗАНИ , БЕ ЧОДЖУМ--ТОЧНО ТАЙНОТО ДОГОВАРЯНЕ НА ЦАР БОРИС -3 С ИСТАМБУЛ ,ПРЕДОТВРАТИ ВКАРВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСВ , ДОКАТО , КОГАТО ДОЙДОХА РУСНЕЦИТЕ --ВЕДНАГА ВКАРАХА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА!
263
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Нашия Президент е Румен Радев,А Нашия Султан е Реджеп Ердоган,Вие Кое Не Разбирате ?ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА