Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката

Проблемите в сектора са замитани с години, смята президентът
79
Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката
Снимка: Президентство

България е изправена пред необходимостта спешно да търси устойчиви решения на замитани години наред проблеми в енергетиката, заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Приетото решение на заседанието на Европейския съвет от декември 2020 г. за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г., без адекватни мерки за подкрепа на процеса на трансформация на българската енергетика, изправя страната ни пред сериозно изпитание, бе общата позиция на участниците в срещата.
 
"Това решение вече има правнообвързващ характер и възможностите за маневриране са силно ограничени", подчерта държавният глава.

Въпреки това, на предстоящото на 24-25 юни заседание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от държавния глава, ще бъде направено всичко възможно да се отчетат националните специфики в енергетиката на България, както и различните стартови позиции на отделните държави. Президентът припомни, че на извънредното заседание на Европейския съвет през месец май 2021 г. е успял да отложи вземането на окончателно решение по тази тема, но то не може да бъде блокирано до безкрай.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова за повече откритост и предвидимост в процесите, които ще определят бъдещето на българската енергетика и в частност на въглищните електроцентрали.

Димитров изтъкна, че отговорност за натрупаните нерешени до момента проблеми няма как да се търси от служебното правителство, тъй като „това е несвършена работа в годините назад. "От три години настояваме за приемане на 5-годишен план за комплекса "Марица Изток". Такъв няма. Липсата на решение ни е довело в тази изключително критична ситуация", посочи Димитров.
 
От нетен износител на енергия, при затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй", България се превърна в нетен потребител. А сега тенденцията е да стане нетен вносител на електроенергия, отбеляза по време на срещата президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му, има опасност България да стане зависима от внос на скъпи инсталации за климатично неутрално производство на електроенергия.

По време на срещата представители на синдикалните организации изразиха съжаление за липсата на достатъчно информация и предвидимост от досегашните управляващи за бъдещето на въглищните електроцентрали и заетите в тях.
 
Обща бе позицията, че в краткосрочен план са необходими мерки за гарантиране на стабилността на енергетиката, включително в социално отношение. На последващ етап е нужно и приемането национална стратегия, с която да се постигнат устойчиви решения в сектора, така че да се гарантират националните интереси, конкурентоспособна икономика, автономност на сектора и правата на хората, които работят в него.
 
"Хората искат най-вече яснота. Трябва да има плавност, трансформация, трябва да има осигуряване на работните места и най-вече те трябва да бъдат в нашия фокус", подчерта  Радев.
 
От срещата стана ясно още, че предстои служебният министър на енергетиката да предложи краткосрочни решения, така че централата ТЕЦ "Марица-Изток 2" да продължи да работи след 1 юли, в комбинация с дългосрочни мерки.

В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебният кабинет, също ще бъдат включени проекти, които да подкрепят автономността в областта на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
да е над 12-15 MW. Но най-ценното на зелената енергия е, че може да върне хората по селата. Нужно е да се остави на уведомителен режим свързването на малка фотоволтаична централа в дадено село. Енергийната борса сама ще намали цените на електроенергията и ще създаде нов пазар на селски имоти, фирми за инсталация, узаконяване, и, разбира се, държавни такси. Ако има актове на това правителство в тази насока, искрено ще се радвам. Иначе за кражбите и уволненията знам, ама какво ще правим по - нататък, не разбрах.
52
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
в кондензационните ТЕЦ. МИ, спокойно, знаем, че има нужда зимата от голяма генерираща мощност. Но защо не се помисли за заемане на на ненужните пространства със слънчеви панели? Ей така, просто за опит. Един път се слагат, а работят над 25 години. Все за същото предприятие, не за мен. Да, речем ТЕЦ "Марица изток 2". Лятото от 8 блока работят 2 на 60-80% натоварване. Няма потребление. Обаче за фотоволтаичната електроенергия тогава е сезона. На обед от един квадратен километър може да се изкарат 50-75, че и 100 MW в зависимост от разположението на панелите. И от пустеещи площи в самия ТЕЦ, може
51
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
ата цена се върти около 50-70 лева за MWh. Което с всички начислени държавни такси плюс тренос и туй-онуй я докарва до 160-200 лева за MWh. Изглежда наужким, че изход няма. Всъщност има и е твърде очевиден. Ако, да речем, в село Долно ***, Драган реши да направи фотоволтаична електроцентрала 30 kW,а в село Горно ***, да кажем, Петкан, направи дъскорезница с 30 kW мощност и селата са на 2 километра разстояние, спокойно дъскорезницата ще работи на слънчева енергия, през лятото и около обед, и даже на двамата трябва да им платят, че ползват възобновяем източник. Веднага ще изпискат и работещите
50
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
ава голяма пара. Трето, по-добро, ориентираме се в обстановката и си мислим за цените на електроенергията. Гледаме коя е най-евтината, напук на натрапваните мнения, излезе, че е фотоволтаичната. Смешно е, ама може да докара цена 20-30 ЛЕВА за MWh. Следващата по себестойност е вятърната. В зависимост от условията 50-100 лева за MWh. За АЕЦ знам, че ей сега ще изпищят разни - целогодишно е на разположение. Нулеви емисии. Знам. Така е. Ама е на поне 200 километра от потребителя. Има поне 4 трансформации на напрежението с поне 20% загуби и отделно загуби от пренос. И, тъпо пак става, производствен
49
0
 
1
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Такаа, имаме ново правителство и президент(стар), които не знаят какво да правят в създалата се ситуация. Какъв е проблемът? Проблемът е, че светът се променя, този, който си взима сигурната заплатка, се прави, че света е същия. Промяната е, че ни вдигнаха цената на въглеродните емисии, генерирани от производството на електроенергия от нискокачествени въглища. Бягане няма. Можем да се откажем от членство в ЕС - лошо. Можем да издействаме гратисен период, голяма компенсация, поетапно закриване, рев за останалите без работа и други подобни - пак не е препоръчително, на молещите се никога не се д
48
0
 
1
 
! Отговори
Прецедент преди 2 години
До АнонименАлоооу другариююю... Русия още преди пет-шест петилетки пусна успешно вечния си ядрен реактор в Чернобил,който на практика ще работи докато съществув росия...
47
1
 
6
 
! Отговори
Прасчо преди 2 години
Кауна спешно търси по умна глава от Тиквата но НЯМА.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе какво се правят на несайдисани моми тези? Преди няколко дни Теменужка Петкова обясни, че има ясен и конкретен план до 2030 какво да се прави с въгледобива и централите. Ако не са го чели си е техен проблем.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Фигурант да не пипа енергетиката, че всичко да което се докосне катастрофира, се руши и пада в морето !
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия строи вечен двигател. Ядрен реактор, който с едно зареждане, и то с отработен уран, ще работи безкрайно дълго.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААЩе я продават. Те умеят да заставят такива като нас. Едва ли ще са им нужни много усилия.
42
0
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че ще има проблеми в Енергетиката - нали Нунова я източва там...Хем не знае какво да каже Радев, хем се прави на много компетентен - ТОЙ бил отложил решението на миналото заседание значи...Сигурно са го отложили поради неговата некомпетентност, разбира се!..***!...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има решение. За да продължи да работи ТЕЦ 2, държавата трябва да започне да му плаща санкциите за вредните емисии, както плаща за американските тецове.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави Божков Радев от БСП се сдушват да завемат влста
39
0
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
До ПроСоТо: Не е ли ясно? Решения ще се търсят не от президента Радев и не от временното правителство. Това за България е дългосрочна задача, но и не може да се отлага до безкрайност. Президентът може да постави проблема, но решаването му касае и синдикатите, много хора работят в ТЕЦ-овете, а рано или късно ще трябва да ги затворим.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТРЯБВАЛО БИЛО! АМИ ТИ УПРАВЛЯВАШ БЕ, ДАВАЙ РЕШЕНИЕТО НЕКАДЪРНИКО!
37
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Радев, ти защо не възложи на екипа си да ги търси тези решения, както правеше последните 4-ри години, освен да си бъркаш в носа и да лобираш за Грипен???Нали беше събрал маса умни глави да прекрояват Конституцията! Нещо??А с разследването на кеймтрелсовете? Нали обеща още преди 3 години???
36
11
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До БЪЛГАРИН: По-голяма г'лупост не можа ли да напишеш? Прочете ли по-горе статията. Не ти трябва, за да изръсиш нещо по опорната точка, нали. Жалка работа сте това, гербаджийските ***.
35
0
 
2
 
! Отговори
соларни панели? преди 2 години
До Анонимен 30: правим завод за соларни панели? Няма лошо. Може и да направи някой, а и се продават. Но това няма да замести ТЕЦ-овете, когато се наложи да ги спрем. Защото ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ са базови мощности, които могат да работят постоянно, а панелите, перките и т.н. са поддържащи мощности. За това е писано, дъвкано до безкрайност. Но досега решение няма. Синдикатите ги интересува дали работещите в ТЕЦ няма да останат без работа, но ако внасяме ток какво ще стане с цената му? Устойчиво решение?
34
4
 
14
 
! Отговори
ПРАВИТЕЛСТВО преди 2 години
румбата и неговото, частно правителство ще ни фалират за по-малко от 800 дни, ЩЕ ЧАКАМЕ ЛИ?