Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката

Проблемите в сектора са замитани с години, смята президентът
79
Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката
Снимка: Президентство

България е изправена пред необходимостта спешно да търси устойчиви решения на замитани години наред проблеми в енергетиката, заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Приетото решение на заседанието на Европейския съвет от декември 2020 г. за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г., без адекватни мерки за подкрепа на процеса на трансформация на българската енергетика, изправя страната ни пред сериозно изпитание, бе общата позиция на участниците в срещата.
 
"Това решение вече има правнообвързващ характер и възможностите за маневриране са силно ограничени", подчерта държавният глава.

Въпреки това, на предстоящото на 24-25 юни заседание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от държавния глава, ще бъде направено всичко възможно да се отчетат националните специфики в енергетиката на България, както и различните стартови позиции на отделните държави. Президентът припомни, че на извънредното заседание на Европейския съвет през месец май 2021 г. е успял да отложи вземането на окончателно решение по тази тема, но то не може да бъде блокирано до безкрай.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова за повече откритост и предвидимост в процесите, които ще определят бъдещето на българската енергетика и в частност на въглищните електроцентрали.

Димитров изтъкна, че отговорност за натрупаните нерешени до момента проблеми няма как да се търси от служебното правителство, тъй като „това е несвършена работа в годините назад. "От три години настояваме за приемане на 5-годишен план за комплекса "Марица Изток". Такъв няма. Липсата на решение ни е довело в тази изключително критична ситуация", посочи Димитров.
 
От нетен износител на енергия, при затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй", България се превърна в нетен потребител. А сега тенденцията е да стане нетен вносител на електроенергия, отбеляза по време на срещата президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му, има опасност България да стане зависима от внос на скъпи инсталации за климатично неутрално производство на електроенергия.

По време на срещата представители на синдикалните организации изразиха съжаление за липсата на достатъчно информация и предвидимост от досегашните управляващи за бъдещето на въглищните електроцентрали и заетите в тях.
 
Обща бе позицията, че в краткосрочен план са необходими мерки за гарантиране на стабилността на енергетиката, включително в социално отношение. На последващ етап е нужно и приемането национална стратегия, с която да се постигнат устойчиви решения в сектора, така че да се гарантират националните интереси, конкурентоспособна икономика, автономност на сектора и правата на хората, които работят в него.
 
"Хората искат най-вече яснота. Трябва да има плавност, трансформация, трябва да има осигуряване на работните места и най-вече те трябва да бъдат в нашия фокус", подчерта  Радев.
 
От срещата стана ясно още, че предстои служебният министър на енергетиката да предложи краткосрочни решения, така че централата ТЕЦ "Марица-Изток 2" да продължи да работи след 1 юли, в комбинация с дългосрочни мерки.

В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебният кабинет, също ще бъдат включени проекти, които да подкрепят автономността в областта на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
5
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Следващите избори ще покажат много ясно какво иска народа!!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колкото знам, навремето изнасяхме ток за всички съседки, сега се нуждаем от помощ :) Само че май брадър Румба, не са толкова прости нещицата :) Требвва да се задоволят зелените интереси на САЩ, не можем да им скочим :) Плюс това, все още имаме ток, к'во се оплакваш :)
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа не иска да ви гледа БКП БСП мутри какво се навъртате около държавата
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези и Славин трябва да бъдат отсвирени
29
20
 
4
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Народа ще понесе дори режим на тока!! Но ГЕРБ и Бойко няма да ги има вече. Ние ще изградим държавата наново и това ще е с цената на лишения. ГЕРБ разрушиха стабилната държава която БСП беше изградила преди 15 години.Но най-важното е, че БСП отново управлява тази изстрадала държава.
28
2
 
9
 
! Отговори
ПРАВИТЕЛСТВО преди 2 години
преЦедендът Радев няма никакви правомощия да решава, единствената му беше да назначи служебно правителство, а той доведе ХУНТА, американците виждат, как в една натовска държава пропълзява Кремъл
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Триглавата ЛАМя Слави Божков Радевбсп се очертава на хоризинта тия искат да завземат България
26
3
 
11
 
! Отговори
радеФ съветски преди 2 години
спешно трябва да подпишем договор със ссср , щото след изборите няма да сме на власт !
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа видя какво ще прави БСП ако състави Правителство, все едно си връщаме Тодор Живков
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полиглота мааше" Сахери" и гледаше като пребозало теле майка си-разписваше каквото му дадат" колегите" следващите години ще разберем как ни го е набил с 200.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента не е покамнил и проф. доктор Ахмед Доган по зелена енергия. На снимката са лица без опит и практика
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нЕ СТАВАТ
21
8
 
4
 
! Отговори
ДА преди 2 години
ГЕРБ в канала - браво ,господин президента, бе оня т.ъпия борисов жив ли е..щото не сме му чували отдавна смешните напъни да мисли..а може би причината е,че п.аразита от Банкя като не може да краде..мълчи
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прай се че Работи
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е предусловие за режима на тока, който смята да наложи новия министър на енергетиката. След 12 години кражби от предходното управление, няма как да избегнем режим на тока в следващите години. Всичко е съсипано и окрадено.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и Радев ПАК ще КАТАСТРОФИРАТ с нашата кола България занаят че са слаби шофьори и пак се натискат да управляват
17
4
 
12
 
! Отговори
Хи,хи! преди 2 години
Разбрахме, че Фигуранта не със зелени чорапи , а е със зелени чорапогащи ! Той се изцепил, че може да произвежда ток само с дрона си и като реди зли клетви по адрес на Борисов. Изобщо, бъдещето на България е в ръцете на Фигуранта ! Трябва да внимаваме, защото може да ни спре интернета !!!!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много деен стана от както Бойко не е на власт , преди това от дъжд на вятър се показваше
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Устойчивото решение е да се разкарат червени мухоморки като теб и да се забранят със закон.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е пък тоя Радев?Не е негова работа да се занимава с енергетиката. Той вече се взе много на сериозно. Има си задължения да си ги изпълнява. Не беше негов приоритет да дига юмруци ама той вдигна. 4 ГОДИНИ НЕ СЕ НАУЧИ КАКВИ СА ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ. Щом тези елементарни наща не научи за това време, но си взимаше 15 те хиляди заплата да си оди на село или да оди да фърчи, щом го може.