Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%

Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата за ДКК
12 юни 2021 11:52, Елка Василева
444
Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

Той посетил наскоро първия ремонтиран от ДКК язовир – „Пазар дере“ край Ловеч.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата.

Още по темата

Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

„Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
6
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Много хора ,много ресурс срещу този министър,голям страх .А той за съжаление е прав
313
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словения е с 81% съотношение дълг към БВП и е повече от три пъти над нашето. Доста трябва да си вдигнем политическата корупция за да ги стигнем в организираното ограбване на бюджета! Нормата в еврозоната е 60%. Министърчето е черногледо, но му се иска, мераклия е!
312
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията ако спадне с 50%,ние ще живеем почти като швейцарците.Обаче сме на Балканите,да не го забраавяме!
311
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази празна бутилка от безалкохолно е изпълнявала ролята на поплавък , а това че язовира е бил без вода няма нищо, като завали , ще те напълни. За два милиона-толкова
310
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Бойко още беше шеф, щеше да накаже виновните .
309
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудна работа Кирчо.Сега ще закрият фирмите лицата от списъкаи ще "съфнат" с нови имена и подставени собственици.По места са дерибеи и имат хора навсякъде по етажите.В тази територия с това племе -Всяко чудо за 3 дни.
308
0
 
0
 
! Отговори
Фен на прайда преди 2 години
Веднага свалям гащите.
307
12
 
17
 
! Отговори
Това ли е Кеймбридж? преди 2 години
Този пак се изока! Съвсем неуместно и некоректно се опитва да очерня едно от новите лица на Герб Даниел Митов. Нарича колегата си адвокат на Божков и Пеевски. Ама какво общо има пък точно Митов със спонсора на Манолова и триото, а и на целите т.н. протести? Не му отива на млад и както твърди на образован човек, който, влизайки в политиката би следвало да носи нов морал. Нагледахме се на наглост и безкрупулност. Трябват ни нови лица, с нова култура и цивилизованост, каквито не очаквам и от ИТН!
306
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сурови присъди за 300-400 човека и всичко ще си дойде по местата.
305
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ГЕРБ. Партия на корупцията - захранила Пеевски, Вълка и Домуса с милиарди от ББР. Допуснала 68 милиона загуби в Александровска болница. Управлявала 12 г и оставила Божков да не плати 700 милиона данъци. Не промени ГЕРБ нищо в корумпирания модел
304
6
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
При ИТН няма как да станат нещата, ще има избори след избори като се доверявате на тях и нищо ново под слънцето, защото изборите не решават нищо, а само повтарят резултатите. Дали ще избереш едните, или другите, няма значение. Всички са еднакви.
303
0
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 324. Големи глу.пости си написал. Ама така е, когато си обладан от огромна завист и злоба.
302
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 318. Глу.пав си. Защото мислиш с долната си част от днес до утре. Искаш президентска република, ама с президент радеф. И ако следващият не ти харесва, вече няма да я искаш, нали? Виждаш ли колко си елементарен?
301
7
 
11
 
! Отговори
bo преди 2 години
Е, няма по-загубено твърдение от това заглавие. Ако този човечец наистина ги плещи такива глупости, не знам дали БСП-то ще стигнат 5%. като са толкоз чифте акълии, що не дадоха рецептата как да станем богати преди 20-30 години? Видяхме що некадърници са, или дори да е имало разумни, то те не могат да виреят между продажници, близачи и тъ.унгери. Така,че избора е само един за да не станем още по-бедни....ГЕРБ и Патриоти. Всички други са *** на един и същи господар от Москва.
300
4
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
А бе този наистина не е добре. Няма си понятие от манталитета на ***, ама така е като идваш отнякъде си с фантазиите си.
299
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По големи глупости които наговори този, не бях чувал.
298
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова разгони стрите Кадърни кадри
297
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП изкара мниго слаби кадри
296
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Баба беше Мъжка сега нямаше да съм тук
295
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа не иска Диктатура