Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%

Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата за ДКК
12 юни 2021 11:52, Елка Василева
444
Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

Той посетил наскоро първия ремонтиран от ДКК язовир – „Пазар дере“ край Ловеч.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата.

Още по темата

Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

„Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е съвсем вярно, тия които се възползват от корупцията, рядко ще обеднеят.
373
7
 
3
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Ха ха киро язовиро
372
4
 
3
 
! Отговори
До408 преди 2 години
Ми пиши му влог!6млн.паунда дължи само в англия А в България колко е повлякъл само господ знае
371
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ,киро, само общи приказки повтаряш.С колко скочиха приходите в бюджета след като боко го няма?нали бяха по 2млд. на месец !Къде са тези млрд., а?нали уж ги крадял ГЕРБВъв *** глави но тези които ви поставиха там са милярдите
370
1
 
7
 
! Отговори
Deja vu преди 2 години
Този министър ми харесва
369
5
 
3
 
! Отговори
Помним преди 2 години
По времето на царя имаше едни "супер успели" на запад младежи,които се отказаха от големите заплати там и дойдоха да се жертват за родината като министри!! Направиха едни хотели по морето, прибраха едни милиони, и никой не ги чува вече!И този много успеше, умен...и той се жертва!!! Абе да сте чули на запад наистина успешен бизнесмен да си зареже бизнеса и да стане министър?!?! Едни и същи партенки 20 години!!!!
368
6
 
0
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Корупцията разпределя пари които, иначе биха влезли в хазната на държавата,между ограничен кръг хора!Когато държавата се управлява от некадърници,даже е добре да има корупция,демек да се спестява от данъци и допълнителни разходи!Благодарение на много такива спестени разходи,много фирми просъществуваха в тази криза,че държавна помощ не стигна до много от нуждаещите се!За да станем 50% по богати от повече приходи в държавата, значи всички да сме на държавна работа!! В коя година живееш, бе калинке
367
9
 
3
 
! Отговори
Dido преди 2 години
Потресаващо е когато министър, и то на икономиката говори такива популистки глупости!!! А ако свалим нивото на корупция на това на Германия, ще станем най-богатите в ЕС ли? С нула икономика?!? "50% по богати" , "За 5 години ще станем богата държава" с какво бе байно?! С производство на хапчета от сушено кисело мляко които нищо не правят! Толкова успешен бизнесмен си,че се намърда на държавна службица! Аман от "саможертви"
366
1
 
5
 
! Отговори
да ви се.... преди 2 години
Къде са великите защитници на ГРОБ,ВИЖДАТЕ ЛИ ЗА КАКВИ ХОРА ГЛАСУВАТЕ, УТРЕПАНИ..... АКО НЕ БЯХМЕ ТОЛКОВА ПРОСТО СТАДО,СИГУРНО ЩЯХМЕ ДА СЕ ШВЕИЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ.....
365
11
 
1
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Този от киро харварда стана киро язовиро
364
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я оди да плуваш на язовиро бе!!
363
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борбата с корупцията не става с източване на язовири и снимки по медиите с платените ***
362
0
 
6
 
! Отговори
пешо преди 2 години
корупсия се бори с некорумпирана съдебна система и полиция. а докато има съдии и прокурори които си имат " Пепи еврото" за посредници при взимането на рушветите и полицаи които слагат чадър над наркобоцове оправия няма да има ! в Китай корупционерът получава куршум в главата а семейството му получава сметката за куршума която да плати ! тука крадците правят закони и управляват!
361
13
 
5
 
! Отговори
Илиян Иванов преди 2 години
Кирчо Харварта, явно разбира и от язовири. В стремежа си да се докара на началството е способен да премести и олбитата на Луната, само и само да представи поредната си манипулация ! Не му мина номера с ББР (оказа се че банката е проверявана от ЕЦБ и има перфектни финансови резултати), източи язовира на хората, които сега го кълнат чудейки се с какво ще си поливат градините. И всичкото това само с една цел - да се изманипулират хората в полза на метежническите партии. Това е истината!
360
2
 
12
 
! Отговори
NB преди 2 години
ГЕРБ=гадове за единно разграбване на България.............вече и американците разбраха, че са най-крадливата партия .........гербаджиите.............предстоят интересни времена...........дано доживеем да видим БГ-политици в затворите!!
359
2
 
13
 
! Отговори
nzb преди 2 години
Новото служебно правителство ми харесва..............все умни, образовани и интелигентни хора...........повечето учили в университети в Западна Европа и САЩ............тезата, че са комунисти или проруски настроени много издиша..............браво на президента Радев за избора му.............и успех на новите министри !!!
358
0
 
9
 
! Отговори
До 397 и 398 преди 2 години
Тук грешиш много, САЩ е суперсила, заедно с Русия и Китай..................България за съжаление е една малка държава с намаляващо население, за жалост можем да се похвалим само със старата си велика история и хубавата природа...........но БГ-политици са много корумпирани, особено тези от ГЕРБ, ДПС и СДС!!!
357
1
 
6
 
! Отговори
До 395 преди 2 години
Айде айде видял си ти корупция в САЩ. Не си ходил по далече от Бузлуджа. Живея в Чикаго от 25 години и тук е пълно с корупция и оръжие и никой не е осъден.
356
5
 
6
 
! Отговори
Стария Джо преди 2 години
Излиза, че Словения изпраща информация за пресечената корупция на нашия смехурко-министър. А г-н министъра да обясни кой плати образованието му ? Защото една червена партия му плати цялото образование и това много лесно може да се докаже
355
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите са много "силни" на приказките (лъжите и манипулациите). Този е добър ученик...