Пеканов: Целта ми е до края на юли да предадем Плана в Брюксел

Страната ни е относително неподготвена с проекти за ресурс от 12 млрд лв
Обновена: 13 юни 2021 12:03 | 13 юни 2021 11:30, Екип на Bulgaria On Air
11
Пеканов: Целта ми е до края на юли да предадем Плана в Брюксел
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година Планът за възстановяване ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Тоест, може да има разлика в месеци, ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни (б.р. които се предали плановете си) бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен," заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Ние се надяваме до края на юли да сме свършили с нашите корекции по отношение по Плана и да сме готови да го предадем," допълни той.

Приоритетите, които Пеканов очерта са " в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването". "И тук вече имаме от една страна доста получени корекции, от друга страна текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва. Тоест, не само да заложим инфраструктурата за децата да се изучават, а да сме сигурни, че тя ще бъде използвана по най-добрия начин, като помогнем и на учителите да я използват.  В сферата на здравеопазването също текат промени. Моят колега, здравният министър, е казвал много пъти, че той смята, че не толкова инфраструктурата на болницата трябва да се променя, колкото тяхната апаратура, защото тя е много по-важна за спасяването на хората и за подобряването на нашето здравеопазване. От друга страна, санирането като цяло е важен приоритет и на Европейската комисия. В тази вълна, която е за реновирането на сградите, това е важен елемент, но по отношение на здравеопазването ние виждаме, че има друг приоритет, който е за обновяване на апаратурата," заяви Пеканов.
За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова. "Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране," коментира Пеканов.

"В здравеопазването е много важно, че търсим да разширим регионалния обхват. Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. - в ЕС), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен," заяви Пеканов.

"Държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд лв," коментира вицепремиерът по управление на европейските средства.

"Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност, и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета да го направи, какъвто е случаят и сега," казва Пеканов и обяснява: "Голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма," коментира вицепремиерът пред Милена Милотинова.

Вижте цялото интервю във видеото.


 


11
Още по темата: БрюкселпланПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 7 месеца
Е как до края на юли, нали има избори, какъв план ше предава през главата на новите. Или са направили промени в стил "Грипен" или вече знаят, че заради касирани избори няма да има нови, това показва явно каква е ролята на чалгаджийската партия :докато плюе по всичко живо, инсталира кадри на БСП а всички възлови места и Смрадев взима цялата власт, без контролно. Един вид троянски кон - партия която съботира партийния процес като порочен, а резултатът е без контролна мародерскс диктатура.
8
1
 
4
 
! Отговори
По-кротко преди 7 месеца
Ей, много ти е голем целта бе бате! Защо чак юли бре, та нали Герб ти го предадоха цел целеничък още през май? А, сещам се, та да кажеш, че ти си го изработил и благодарение на вас служебните ще дойдат европейските мангизи! Ей, че си умен, ама и много си гявол бре, повече и от братовчеда Костов! Е, нищо де, и ти искаш в историята да се запишеш, човещинка си е и туйто! Ама, от мен да го знаеш, че има там некакъв за-кон ли за магаре ли, бил за авторско си право,та да не го закъсаш бате! Айде, чао!
7
6
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Другарю Пеканов , каквото и да "подадеш" в Брюксел, отсега трябва да знаеш, че няма да има значение - Европа не дава пари на незаконни правителства и руски *** ! Ще мигаш на парцали наесен - няма да има пари за пенсии ! И тогава ще посегнете на банките - изпитана комунистическа рецепта!
6
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Е, вее със сигурност можем да кажем , че са ни качили на каруцата за Евразия ! С такива пишман държавници само там можем да отидем ! Скоро и ограда ще ни сложат на западната граница. Честито на проституиращите и техните поддръжници!
5
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 7 месеца
Голямо реване беше "неконкурентноспособност" и затриване докато ни превърнат в нищо не произвеждащ долнопробен треторазряден пазар. Сега сме конкурентноспособни.
4
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Президента Радев е единствения ни шанс да са отскубнем от прегръдката на евросъюза и да се присъединим към Русия и Беларус.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вън от ЕС и НАТО, Запада само ни загробва. Трябва да се върнем при СССР и хубавия живот с Москвича и забрана за пътуване на Запад при врага.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
родоотстъпниците продадоха икономиката и културата на запада с идеята че 'помагат'
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а защо трябва да просим пари?