Близнашки: Кьовеши изненада протестиращите, които искат оставката на Гешев

Очаква добро партньорство между нашата и Европейската прокуратура
14 юни 2021 13:21, Анисия Иванова
162

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира двудневната визита на европейския главен прокурор у нас. Лаура Кьовеши проведе разговори с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев и представители на ВСС.

"България и Румъния вървяха рамо до рамо в процеса на присъединяване, имаме сходни проблеми. Проблемите с правосъдието в Румъния са не по-малко от тези в България, така че съвсем естествено беше да дойде и да види какво се случва тук при нас. Тя успя да изненада доста от протестиращите, които настояват за оставката на главния прокурор. Това ѝ е до болка познато на нея, защото тя също така беше атакувана в Румъния. Поведението ѝ беше напълно нормално и естествено, поне за мен мога да кажа, че оправда всичките ми очаквания. България трябва да сътрудничи с Европейския съюз в сферата на правосъдието. С оглед на нейния опит в Румъния няма да се срещне с нещо, което не ѝ е познато у нас", посочи Близнашки в предаването "Опорни хора".

Още по темата


"Протестите срещу нея бяха много по-големи, даже тогава властите се обявиха срещу нея, така че нормално е тази жена да знае за какво става дума. Надявам се, че ще се наложи едно добро партньорство между нашата и европейската прокуратура. Те имат различни сфери на дейност, но са взаимно допълващи се, така че сътрудничеството е неизбежно", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Номинираните за българските представители в Европейската прокуратура той коментира така:

Очевидно е, че тя има повишени изисквания, иска хора с доказан опит в професионалната кариера. Разбираемо, не е достатъчно просто да си навлязъл в една материя, очакването е, че ще изпратим солидни фигури, които ще могат самостоятелно да си вършат работата. Нека да се знае, че редица други държави до този момент не са изпратили нито един прокурор за европейската прокуратура. Така че това е един сериозен подбор, надявам се наистина да се намерят сериозни хора, качествени юристи, които да се присъединят към екипа на Кьовеши.

Близнашки взе отношение и по казуса със санкциите на САЩ по закона "Магнитски".

"Вече имах повод да изкажа своето несъгласие спрямо този закон. Той отговаря на едни представи, едни нагласи, които отново се възраждат с връщането на демократите във властта във Вашингтон. Една представа, че те могат да управляват целия свят, да се произнасят кои са добрите и лошите. Много е неприятно, че техният гняв в случая се стовари върху България. Макар че ние правихме всичко възможно да отклоним вниманието, да покажем желание за партньорство, за сътрудничество. Хвърлихме толкова милиони за американските самолети и е очевидно, че те си имат други цели. Тук имаме две теми, едната е официалната тема – борбата с корупцията, а неофициалната е геополитическото влияние, желанието България да бъде смачкана и да се превърне в една марионетна държава", заяви той.

Бившият служебен премиер вижда и нещо положително, което по думите му трябва да опитаме да използваме.

"Важно е да се разбере докъде ще се отиде. Дали са сериозни американците в своето желание или си преследват своите обичайни егоистични цели и интереси. На мен ми се иска да е първото, защото трябва да призная, че ние не се справихме. Много рано изгубихме контрол върху събитията, създаде се една олигархия. Нещата излязоха извън контрол, тези хора решиха, че така ще бъде завинаги и че те не дължат нищо на държавата. От тази гледна точка, американската намеса може да се окаже изключително полезна", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
11
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Да пискат за оставката на Кьовеши, да видим кой ще ги чуе ! А може би и тя е от ГЕРБ... ?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки юрист е наясно какво означава невинен до доказване на противното и как в нормалните държави този който доказано пуска невинни твърдения уронващи престижа на даден човек плаща яко глоби и е публично унижен. Но не и тук, в чалгаристан.
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистът Близашки-*** на ДПСЪ
31
0
 
12
 
! Отговори
От А до Я... преди 2 години
Нито американската съд. система, нито европейската, че даже и руската няма да ни оправят, ами ние сами трябва да се стегнем.....Как ли? Като се започне с чистачката присвоила *** от публична тоалетна ....,та се стигне до министър возил децата си на училище със служ. кола. А дано сме се разбрали....И се завърши с печено агне за доктор-направил операция.....
30
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Близашки, Кьовеши не е изненадала никого. Жената навреме извести за намеренията си. И видя, че тук нико не иска Гешев. Освен близачите му.
29
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените от каква позиция се бъркат в държавните дела БСП са трети - РАДЕВ работи за всички Партии,той е президент на всички
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За няколко минути слава/служебен премиер/ така се наведе на ББ и ДП, че още не може да разбере къде се намира
27
11
 
13
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До иван Иване, не си дорасъл и достатъчно поумнял за казаното от Близнашки.
26
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е късно да станеш за резил, но тоя се оля на стари години се оказа образцов блюдолизец.
25
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП въпреки помоща от служебното отнова трети
24
15
 
22
 
! Отговори
хех преди 2 години
Само да му пропомня на тая фурнаджийска лопата кои са единствените, които излязаха в поткрепа на неговия любим каскет - мутри и мутри, водени от мутреса.Хората не забравят толкова лесно.
23
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спряха потока на Парите и нямаха Домати Червените Мутри
22
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На близнашки (умишлено с малки букви) така му е залепнала устата за на Доган и Пеевски задните части, че не може да се отлепи :)
21
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кювеши е като Гешев и Близнака и са част от фашиската олигархия и защитават богатите и ЕС. Бяха васали на САЩ и сега се скараха със САЩ за другите олигарси.
20
9
 
13
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
АМА ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО... А?!
19
15
 
17
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
До АнонименХаха, вярвате ли си, гербаджийчета???Кьовеши си имаше работа, преди години, с абсолютно същите мафиоти в съдебната система на Румъния.Много добре знае за какво става въпрос.И как така приехте, че посещението и в България е знак за подкрепа на Гешев? :)Но, от гербаджийски мозъци, явно, толкова.
18
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьовеши кой знае как е погледнала към из.метта пред Съдебната Палата.
17
9
 
21
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН преди 2 години
към МУТРИ ВЪНбих добавил и комунисти вън от парламента, стойте на улицата шмръкайте и ривете
16
4
 
4
 
! Отговори
Hahahahah преди 2 години
Изобщо не ме е изненадала.
15
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш. И срещу нея протестирали, защото гонела престъпниците. От това трябва да направим извода, че топ йористъ завършил пуца за милиционери от гешовия род, много работи и гони бандити. Само че за шефчето си бойко суджука с кюлчета и евраци в шкафчинциту, е глух и сляп. За глиганеевски също. Единственото нещо което свърши е че сготви иванчева, заради няколко имота от ваклия, дето пък циркаджията теглил кредит да даде парите за подкуп, че балетошуробадженакорушветчийска формация ДЕНС нямали