Актуално от години: Има ли възмездие за греховете в политиката?

Коментар на проф. Антоанета Христова и Георги Киряков
Обновена: 15 юни 2021 18:20 | 15 юни 2021 15:10, Анисия Иванова
52

Войната между служебния кабинет на Румен Радев и предишното правителство на Бойко Борисов продължава да се разраства с пълна сила. В публичното пространство непрекъснато се хвърлят обвинения кой е докарал нещата в това състояние. Виновни сякаш няма. С новите избори ли ще дойде политическият Видовден у нас?

"Ако трябва да говорим за Видовден и за възмездие - темата е актуална от няколко години насам. Къде е възмездието, кой е виновен, кой е отговорен за голяма степен за забавеното развитие на България. В момента имаме друг етап, защото напрежението и разделението станаха много големи. Миналата година обществото беше изхвърлено в едно безвъздушно пространство, в което атомите на двете крайни позиции застанаха много крайно. Оформиха се две Българии, една България, която не приема и не разбира гледната точка на другата. И една малка част от хора, на които не им е ясно какво се случва", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ те определят какво ще се случи на истинския Видовден, когато ще погледнем не само политиците, но и самите себе си.

"Системните партии са в някакъв възход и влизат в кондиция. Видовден може да е ден за опозиционните партии. Все още не е ясен резултатът от изборите, битката тепърва започва, тя ще продължи по време на цялата кампания", заяви политологът Георги Киряков.

И е категоричен, че война между институциите няма.

"Има война между управляващите в момента служебния кабинет и президента, и тези системни партии, които участват в изборите. Война между институциите имаше преди изборите на 4 април, когато имаше остра конфронтации между Министерския съвет и президентството. Възможно е отново да попаднем в ситуация, в която институциите да воюват до следващите избори, които са президентски, или нови предсрочни избори, както се очертава. Не е малка вероятността това да се случи", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Киряков подчерта, че политиците са служители на обществото.

"Задаваме въпроса дали в България имаме гражданско общество, което да бъде достатъчно ефективно. В демократичните държави, които са устойчиви, неправителствените организации са основен фактор, който успява да влияе върху процесите - и да има добра комуникация с политическите партии, и да се правят добри предложения за ново законодателство и да осъществяват контрол върху неговото прилагане. Нашето гражданско общество е сбъркано по отношение кой, как и колко мотивирано контролира политическите партии. Ето затова се налага и се стига дотам, че хора излизат на улицата", коментира още проф. Христова.

Георги Киряков смята, че публичните средства се изразходват непрозрачно и че действията на служебното правителство не би трябвало да водят до радикална промяна.

"Публични средства се изразходват по усмотрение на управляващите, без да са съгласувани по никакъв начин с хората. И още една много порочна практика - да се разпределят средства на близки до отделни партии фирми. Това е в ущърб на обществото, защото тези фирми не определят дневния ред на обществото", подчерта той.

По думите на Христова след 89-та хората у нас не са намерили мястото си.

"Служебното правителство чисти шефове на каквито и да е институции. Това е видно. Те имат социалистическо състезание кой да извади повече компромати срещу предишните управляващи. Усещам, че Стойчо Кацаров има особен афинитет към определени нови политики и се опитва да ги положи като основа, за да може след това да се продължи при определени обстоятелства", добави политическият психолог.

А според Киряков честните избори ще зависят от ЦИК и служебното правителство.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
AZP преди 1 месец
Има ли комунисти,има проблем и то голям, но само в България нашата"славна" бкп=бсп до днес не искаше и не успя да приеме тази очебиеща истина.Тя имаше на разположение 45г,когато България беше под съветската окупация,и вместо прогрес изби чрез"народния"съд почти цялата ни интелигенция и три пъти фалира държавата.Но това,макар и мрачно,е минало, а сега с нова настървеност точат зъби и никой не може да каже какво ни очаква още с тях.Сегашните бесепари са наследници на престъпници и приличат на тях.
51
1
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 1 месец
Толкова да сте тъпи герберите е необяснимо.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България, рядко, да не кажа никога.
49
5
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Проблемът в случая идва от безотговорното отношение на БСП! Те никога не се приемат за виновни..Сбъркали, сбъркали-какво от това?Сега ще изпитаме това, ако не става - другото, но никога няма да им мине през ума, че грешката са те и трябва да се оттеглят! Вижте сега какъв реваншизъм ги гони заради беса на народа срещу тях в първите години на прехода - хората вече се отчаяха,че не могат да ги изгонят, да променят нещо, а те им се сърдят, че били толкова лоши с тях! Срам и позор за БСП! БСП ВЪН!
48
1
 
10
 
! Отговори
Справка НСИ--0.0001% преди 1 месец
И НСИ-- си ги пишат както им каже Банкянския ! Как при тези никакви проценти инфлация месото стана от 6лв 12 лв Не знам--ТОКА ГО ВДИГАТ ВСЯКА ГОДИНА ПО ДВА ПЪТИ. Наемите на жилищата скочиха с над 100 %, Все по-нискокачествена стока залива магазините за да може българина все пак да пазарува ,а и така цените не галопират --опаковките и гамажа на салами и луканки са все по-малки И ВЪПРЕКИ това ценета им расте .Едно най-бедно погребение е 1000 лв-- при масови пенсии 310 лв
47
3
 
6
 
! Отговори
Барбата едни преди 1 месец
Ги говореше добра се до властта постепенно подбра само послушковци Народното събрание престана да действа както му е реда ,а стана като ,,параван,, на едноличното му управление , чрез квотните принципи на избиране на висши магистрати овладя и прокуратурата . За единадесет години подмени цялата администрация до последната метачка само с навързани клиентелисти и сега кой бил виновен-- ами виновни са другите ,че лъжели те трябвало да докажат ,ама без да гонят никой и да чакат сами да си кажат .
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ
45
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Христо ХристовДядо Христо, България стана член на НАТО през 2004 година а на ЕС през 2007. За какви евроатлантици и за какво спасяване на БКП от разпад непрекъснато бълнуваш? Имаш фиксация към Соломон Паси, Александър Йорданов и спасяването на БКП, човече. Лекувай се!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав си за заплатата на даскалята ами нали трябва да дават дипломи на електората та затова им дават пари да дават дипломи нищо че електората не може да пише и да чете има ли диплома ще стане касиерка в хипермаркет само да познава цифрите а ти се блъскай учи и работи за жълти пари но електората да е добре нищо че нито може да пише нито да чете а и не иска да работи иска да се мотае в мола и да лежкуне
43
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Чебурашка/22"то бива омраза, бива ама като твоята рядко се среща" - не е омраза, а обективна констатация, че по-гнусен от атлантиците спасили БКП от разпад и лустрация може да бъде само тролът, зашитаваш тези атлантици.
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАПЛАТА УЧИТЕЛИ 2008Г- 317ЛВ, ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ 1300ЛВ 2008Г ИНФЛАЦИЯ 0.8%, 2020Г 0.8%
41
2
 
3
 
! Отговори
гербавия преди 1 месец
ИНФЛАЦИЯ 2009Г- 0.2%, ИНФЛАЦИЯ 2020Г- 0.8%- СПРАВКА НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ.
40
8
 
8
 
! Отговори
Ристо Божковия преди 1 месец
Слугите (Резил Радев, Христо Иванов, Мая Манолова, Наско ГНОМА и Слави Мултитрупа) на олигархията (Бобокови, Гриша Ганчев, Божков, Пеевски и ДПС) си правят едни сметки, но ЕС и САЩ ще ги полеят със студена вода! В момента се чака само да направят правителство на олигархията и да направят първата далавера (още първите дни) и санкциите по закона "Магнитски" ще им се видят на Резилек, ГНОМА и Мултаците като пляскане по ръцете! Путин, руската и българската олигархия си правят много грешни сметки!!!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я кажи и цените през 2009 бе гербав трол?
38
0
 
10
 
! Отговори
Политическата ни преди 1 месец
система(политиците)са виновни за неудачите в обществото.Никой не смее да пипне определени(малцинствени)групи,каквото и да правят,избиратели са. Никой не смее да въведе електронно управление(армията служители,на коитотрябва да бъде търсена друга работа,са избиратели).Съдебната система е политизирана,неефикасна,не произвежда правосъдие.Медиите са частни и разпространяват тезите на господарите си,а не истината.НС е орган за конюктурно законопроизвоство,обслужващо политиците.Част от бедите ни.
37
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ- 2009Г МИН ЗАПЛАТА- 160ЛВ, СЕГА 650ЛВ.
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЛОШИТЕ ОТ ГЕРБ- 2008Г МИН ПЕНСИЯ 88ЛВ-СЕГА 300ЛВ+ 50ЛВ+ КУПОНИ ЗА ХРАНА.
35
9
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До АнонименАко управлението на селския хитрец от Славяново ти се струва нормално, но значи имаш грешна представа за нормалността!
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВИДЯХМЕ ОФИСА НА ШЕФА НА НАП- МИСТЪР МУСКУЛ,МЕКО КАЗАНО ИЗГЛЕЖДА СТРАННО- КОГАТО ВИДИШ ФАКТИТЕ СИ КАЗВАШ- ЛЪЖИ, ЛЪЖИ- КАК ДА ИМ ИМАШ ДОВЕРИЕ- НО ТЕ МУ ВЯРВАТ, ТОВА ЗАЩО?
33
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че дойдоха Херо Мустафа и Кьовеши за да ни кажат това ,което всеки нормален българин знае:Тиквата ,Каскета ,Пеевски ,Цвъко и т.н. са престъпници и национални предатели.Шайката ГЕРБ е ОПГ /орг.престъпна група/ ,създадена с цел грабеж ,рекет над бизнеса ,овладяване на службите, прокуратурата ,банките и медиите , и превръщане на страната в диктаторска.И така цели 12 години.