Радев: Проблемите в енергетиката създават сериозни рискове

Той се срещна с шефа на КЕВР Иван Иванов
41
Радев: Проблемите в енергетиката създават сериозни рискове
Снимка: Прессекретариат на президента

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и очерта нуждата от реформа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем, отчете председателят на КЕВР. По думите му има редица въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, посочи Иванов.
 
Президентът и председателят на енергийния регулатор обсъдиха и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Обща бе позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.
 
„Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление“, посочи президентът. По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебния кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбеляза държавният глава.
 
Президентът призова за ценово решение на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.


41
Още по темата: енергтикаРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
*** преди 1 месец
Абе този много деен стана нещо, що така?
30
0
 
4
 
! Отговори
НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО преди 1 месец
"КОМУНИЗЪМ+ ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ НА ЦЯЛАТА СТРАНА"---ЗАЩОТО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ТОКА И ДА СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА , КАТО "ОСНОВНАТА КАСИЧКА" И ХРАНИЛКА НА ПАРТИЙНИТЕ ДРУГАРИ!Точно затова не се препоръчва и позволява да се прилагат ВЕИ -технологиите в България , за да не се намаляват приходите за "управляващите" от независимите и безплатни източници на ел.енергия!
29
0
 
3
 
! Отговори
ДО ДАЙ БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
ХРИСТО И ТИ ГЛЕДАЙ
28
0
 
2
 
! Отговори
остров Мавриций преди 1 месец
Cхемата на крадците на ток в България СДС БСП НДСВ, Румен Овчаров, Иван Костов са виновни за високата цена на електроенергията в България.. политици са Замесени и са скрили комисионните си - това е темата на разследването на Диляна Гайтанджиева в предаването "Жега" на 7 октомври по TV7.......Румен Радев да гледа.......
27
0
 
0
 
! Отговори
румен овчаров (БСП) преди 1 месец
12.03.2013 17:53; 3931; вестник 24 часа
26
0
 
0
 
! Отговори
опа преди 1 месец
Особените залози за AES "Марица-Изток" I, чиято енергия е на много висока стойност, са правени по времето на Румен Овчаров. На 17.11.2005 г. с подписа на Румен Овчаров се разрешава да подпише особен залог за AES "Марица-Изток" I. След подписване на особения залог започва инвестицията по изграждане на централата. Ако Румен Овчаров не беше подписал този залог, там нямаше да има централа, която да ни продава два пъти по-скъп ток от държавната "Марица-Изток" 2
25
0
 
1
 
! Отговори
еха преди 1 месец
В присъствието на Иван Костов вчера шефовете на НЕК и на "Мини Марица-изток" Данаил Тафров и Петко Петков подписаха основните договори за проектите по ТЕЦ-овете "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", за които се преговаря вече четири години....А Лидия Шулева продаде електроразпределителната мрежа....3 милиарда лева неустойка ще трябва да платим на американските централи при разваляне на договорите с тях.
24
0
 
0
 
! Отговори
четете преди 1 месец
>Скритите бомби в договорите с американските централи, заложени от политиците</h1>
23
0
 
1
 
! Отговори
мафия преди 1 месец
Договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. в присъствието на тогавашния премиер Иван Костов.Договорите са за 15 години и влизат в сила от момента на пускане на централите. Определена е и цената.
22
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Цв.като тиквата,не вдява ,от чекмеджета и кюлчета,а за мис бикини,Барселона къщата,парите били от тъщата,нито стотинка,от черепа,само си пушехме пурите.
21
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Обективно,сякаш при тиквата,всичко беше по мед и масло,назначаваше калинки за директори на енергетиката на АЕЦ"КОЗЛУДУЙ"разносвач на банички николов,и т.н.
20
1
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
И проблемите в енергетиката и ти създавате сериозни рискове за България.Същия измамник си
19
3
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
То при теб ВСИЧКО е проблем!!! Особено в Авиацията!!! За съд си!!!
18
0
 
8
 
! Отговори
Опппаааа преди 1 месец
Бре, не думай ! И как стигна до тази гениална констатация !?
17
3
 
7
 
! Отговори
лозунг преди 1 месец
фигуранта - главен енергетик на България !
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уникално $ъп народ, ей!!! БорисоФ Шкафчето беше на власт 12 години, бе!!!! Хайде, стига с оправданията, че президента с представителни функции - Фърчилото, без реална власт в държавата, е "проблема" на енергетиката ни! Не, че и Болшивиките не се оляха когато бяха на власт, но и Гърбавите не падат по-долу от тях!
15
3
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
И аз тъй викам брато!!Земи да и отделиш няколко минути да я опраиш,че тиквата не можа за 10 години!!Колко му е,ще резнеш тук и там некоя читанка,ще назначиш некой братчед,хореограф в ансамбъл Филип Кутев за генерален директор на АЕЦ Козлодуй и хоп готово!!Всичко ще заспи както заспа авиацията под твоето вещо командване!Ша та помола следващата ти среща по спешност и по важност да бъде с алианса на погребалните бюра в БГ,ще имаме голяма нужда от тях Брато!!Хайде чао Брато!Венцеремос Брато!
14
4
 
9
 
! Отговори
Цв. преди 1 месец
А бе господин селска пръчко плешива, откога вдяваш и от енергетика освен от дебели пликове и Грипени?
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С огромна радост последна година за пудела на путин.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извини се бе коплекскар.Лесно храчиш.