Служебният кабинет правел основно кадрови промени

Калфин: За месец не могат да се направят чудеса
15 юни 2021 22:05, Екип на Bulgaria On Air
57

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, представи работата си като ''връщане в нормалността''. Каква всъщност е обективната оценка за свършената работа?

"За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се направят и нови политики. Това, което виждаме, е по-скоро в кадровата сфера, отколкото в политиките", заяви бившият социален и външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR".

Пенсиите

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. Според Калфин това е често срещана практика на Запад, а у нас е по-наложително преизчисляването на пенсиите, което би струвало на държавата толкова, колкото надбавките от 50 лв.

"Ако търсим справедливост в пенсионния модел, трябва да се върнем поне няколко години назад и да се отменят всички неща, които направиха така, че половината пенсионери да взимат една и съща пенсия. Това означава да се преизчислят пенсиите съобразно осигурителния стаж и вноските, които са правени", посочи бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му надбавките от 50 лв. към пенсиите струват на държавата 160 млн. месечно и 1,3 млрд. на годишна база, като с тези средства "можеше да се направи много по-справедливо преизчисляване на пенсиите".

"Сега се харчат същите пари, но за сметка на всякаква логика и доверие в пенсионната система. Не е справедливо човек с 30-35-40 години стаж да получава подаяние. Той просто си ги е заработил тези пари и трябва да си ги получи", категоричен е той.

Планът за възстановяване и устойчивост

"Планът беше направен в един доста насипен вид от ГЕРБ, след крайния срок продължаваха да идват забележки от ЕК", коментира бившият социален министър и отбеляза, че намеренията на служебното правителство да преработи Плана е "доста амбициозна заявка".

"Този план се изработваше в продължение на месеци и се съгласуваше с Комисията, със социални партньори и т.н. Няма възможност за цялостна преработка, но чувам, че ще има допълнителни проекти, че ще се опитат да направят по-добра логика, да се гарантира по-широк достъп до фондовете", обясни той.

Но поясни, че в тези промени няма нищо политическо.

"Аз не бих намесвал Плана в предизборната кампания", категоричен е Калфин.

ЕС и САЩ

"Има знаково затопляне (между ЕС и САЩ, бел. ред.), още със срещата на Г-7 във Великобритания, след това срещата с НАТО - това е една серия на американския президент с лидерите от Европейския съюз и мисля, че общото послание като знаци и жестове е за връщане на по-близките отношения", завърши Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Калфинправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
22
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До не по темата. Глуп.ав си. Има ОГРОМНА разлика дали кадровите смени ги прави редовно правителство, избрано по волята на народа за 4 години мандат и служебно, назначено от един президент за три месеца. Огромна, ако правиш разлика. А тези закани за никога повече си ги заври отзад, сигурно си го писал още през 2013, ама нъц, нали, белият кон е оседлан.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не по тематаНовото сега е да си разменяте пари в подаръчни торбички.
18
4
 
21
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
И спиране на всичко. А иначе ни вкараха в добре познатата ни червена ненормалност. И, естествено, не спират с пропагандата колко са лоши предишните и колко са добри те. Банално познато, нали?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не по тематаА, не може? Да не се обърнат нещата?
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВескоЯ, кажи какво имаше в плика на Узунов, който той взе и занесе в президентството?
15
21
 
5
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Бая защитници на ГЕРП виждам на амбразурата. Явно от 100 милиарда изхарчени, все нещо е останало.
14
4
 
9
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
Тепърва ще видим. Политика и честност е невъзможно по принцип.
13
10
 
8
 
! Отговори
факти преди 2 години
*** , живота Ви минава да пазите мафията, за децата си и България мислите ли? Удивително искате да живеем затънали до ушите в корупция ли ? До кога така?
12
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още нещо свършиха. Изхарчиха успешно целия бюджет за 2021, оставен от ГЕРБ&Патриотите! Ха-Ха-ха-а!
11
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство,направи нещо Необратимо!-:) Нещата Никога повече,няма да са същите! Подкрепяме служебното правителство!
10
26
 
6
 
! Отговори
Не по темата преди 2 години
Само да попитам и отговор Не искам! Ако днес пак беше Банкянският *** на власт.И сменяше министри миежатурки,не че ни интересуваха " смените" му тогава! Та на вас Герберските му избиратели,щеше да ви е все едно нали? А сега що толкова се вълнувате бре? Изказвате " мнение" ли? Тогава що нямахте такова?! Жалко сте вервайте ми!-:(((( Свърши се с вас и него! И слава богу,на това правителство,че ни отвори очите! Никога повече ГЕРБ! Новото дойде и никой не може да го спре!-:))) Дерзайте!
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
започнаха комунистически реваншистки чистки от злоба
8
4
 
24
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Когато седиш на една маса с хора които само плюят и ти ще си оплют. Затова се премести и изчакай да им свърши силата. Те все ще намерят някой или нещо по което да плюят. Затова са седнали там.
7
10
 
25
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Срам ме е че гласувах за радев
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да той спецов е супер спец и затова го назначихте хахаха смешни сте служебните
5
3
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
БАН разкри - до 2040 година живи социалисти няма да има.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПА ЧА ВРИ СИ ОТИВАТ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ И РЕВАТ
3
5
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Само за месец се видя колко некадърни са кадрите от соца - феодалните старци.
2
2
 
18
 
! Отговори
NZ преди 2 години
А пък аз си мислех, че само далавери правят, а те били почтенни- реформи били правили, направо ще повярвам на политиците.
1
3
 
28
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Е не е верно назначи повече калинки ( Специвки) , направи повече скандали само за месец време и накрая машини за гласуване няма. Това беше основната им дейност.